Xen wordt X Omega

Microsoft wil halverwege dit jaar zijn XML-programmeertaal beschikbaar stellen aan onderzoekers, academici en eigen ontwikkelaars. De taal heet nu nog Xen, maar wordt omgedoopt tot X Ω (spreek uit: X Omega).

"In de XML-wereld zien we nieuwe talen als paddestoelen uit de grond schieten, maar de meeste hebben niet genoeg 'library'-ondersteuning", zegt Wolfram Schulte, manager van Foundation of Software Engineering Group bij Microsoft Research en een van de grondleggers van Xen. "Daarom bouwen we Xen als een extensie van C#. Voor ontwikkelaars is het net zo makkelijk als programmeren met een nieuwe 'library'."
Microsoft Research in het Britse Cambridge werkt samen met de Universiteit van Cambridge aan het toevoegen van een nieuw communicatiemodel aan Xen, waardoor het voor ontwikkelaars makkelijker moet worden om webdiensten en 'multithreaded' (kenmerk van een programma dat gelijktijdig kan worden gebruikt door verscheidene andere programma's) applicaties te schrijven in de nieuwe taal. De 'multithreaded' extensies komen van de C# afgeleide Polyphonic C#. De onderzoeksversie van Xen wordt binnen de komende zes maanden uitgebracht en krijgt dan de naam X Ω, aldus Schulte.
Tegelijkertijd krijgen verschillende productteams binnen Microsoft toegang tot de Xen-code. Het meest waarschijnlijk is dat de Longhorn-, SQL-, en Visual Studioteams elementen van Xen opnemen in hun producten. Hoewel er op korte termijn niets wordt uitgebracht met Xen-code, zijn de ontwikkelaars die aan Indigo (het communicatie subsysteem van Longhorn) werken erg geïnteresseerd in de nieuwe programmeertaal, zegt Schulte. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-27T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.