IBM twijfelt over Itanium

Serverfabrikant lijkt Montecito-uitvoering over te slaan

IBM twijfelt aan Intels 64-bit Itanium-processor. De nieuwe X3-chipset van de serverproducent ondersteunt de komende Itanium-generatie (Montecito) niet. IBM zou die dualcore-uitvoering, die eind dit jaar verschijnt, mogelijk zelfs overslaan.

IBM zou dan wachten op de geplande convergentie van de 64-bit Itanium en de 32-bit Xeon (nu voorzien van 64-bit extensies). Intel wil namelijk tegen 2007 zijn twee processorplatformen dichter bij elkaar brengen. Deze zogeheten Common Platform Infrastructure omvat onder meer een gelijke socketaansluiting en een elektronische interface. Intel heeft dit begin vorig jaar aangekondigd op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst IDF (Intel Developers Conference).

Laten vallen?

Ondertussen doen er berichten de ronde, onder meer gebaseerd op uitlatingen van Illuminatia-analist Gordon Haff, dat IBM de Itanium geheel wil laten vallen. Woordvoerders van het bedrijf geven geen directe ontkenning: "IBM is actief in het marketen en verkopen van de Itanium en zal de Itanium ondersteunen voor de nabije toekomst." Zij bevestigen dat de nieuwe X3-chipset (Hurricane) met geïntegreerde geheugencontroller alleen de Xeon ondersteunt. Hurricane-voorganger Summit ondersteunde de Itanium wel.
De Amerikaanse woordvoerder Tom Willeford voegt toe: "Zodra Intel een volgende Itanium-generatie aankondigt, zal IBM een beslissing nemen over X3-ondersteuning." Dat gebeurt dus eind dit jaar met de komst van Montecito. IBM-topman Tom Bradicich, verantwoordelijk voor de Intel-servers, verklaart: "De Itanium wordt nu niet ondersteund vanwege de marktacceptatie ervan." Hij doelt op de tegenvallende afzet. IBM boekte vorig jaar 115 miljoen dollar omzet uit Itanium-servers.
Onderzoeksbureau IDC meldt dat de totale omzet uit Itanium-servers vorig jaar 1,4 miljard dollar was. De totale serveromzet bedroeg 49,5 miljard dollar, waarbij veel van de groei voortkwam uit 32-bit Xeon-servers. Vorig jaar lag de Itanium-omzet op 479 miljoen dollar, aldus IDC. In 2000 voorspelde het onderzoeksbureau een Itanium-omzet van 28 miljard dollar in 2004. Die voorspelling was gebaseerd op de toen bloeiende economie, brede ondersteuning door leveranciers en een goede uitvoering (execution) door Intel.

Keuze

Indien IBM Montecito overslaat, moet zijn huidige Itanium 2-server met de Madison-uitvoering het uithouden tot de daaropvolgende generatie (codenaam Tukwila, voorheen Tanglewood). Die multicore-processor komt naar verwachting in 2007 en luidt dan de compatibiliteit in met de Xeon.
IBM heeft momenteel maar één Itanium-model (de x455). De leverancier verklaart klanten de breedste keuze op 64-bit gebied te bieden met Power5-, Itanium 2- en de Xeon- en Opteron-processoren. Laatstgenoemde 32-bit chips zijn voorzien van AMD's 64-bit extensies. Eerstgenoemde is IBM's eigen Risc-processor die al meerdere kernen bevat en waarop zijn Unix-variant AIX en het open source besturingssysteem Linux draaien.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.