Pentium 4 met 64-bit instructies verschijnt

Ook Intel wacht op Microsoft

Intel heeft begin deze week zijn Pentium-4-processoren met 64-bit extensies gelanceerd. Microsoft moet echter nog een geschikte Windows-uitvoering uitbrengen. Eerder overkwam AMD al hetzelfde.

AMD lanceerde begin vorig jaar zijn semi-64-bit processoren met de server- en werkstationuitvoering Opteron voorop. Eind vorig jaar volgde de desktoptegenhanger Athlon64, die inmiddels ook in laptopuitvoeringen is verschenen. Intel heeft begin vorig jaar zijn server- en werkstationchip Xeon voorzien van de 64-bit extensies die nu ook zijn opgenomen in desktopprocessor Pentium 4.
Het wachten is echter op Microsoft, dat pas in april dit jaar met een Windows-XP-uitvoering komt die gebruik maakt van die 64-bit. Intels nieuwe Pentium 4-chips, vallend in de 600-serie, zijn per direct verkrijgbaar in pc's, terwijl AMD-processoren al sinds vorig jaar 64-bit bieden. Het open source besturingssysteem Linux is al meteen aangepast voor AMD's 64-bit extensies.

Belofte

Microsoft kondigde in april 2003 aan de AMD-instructieset te ondersteunen met aangepaste uitvoeringen van Windows XP en Windows Server 2003. Het concern had in mei 2002 echter al steun toegezegd - op verzoek van AMD-topman Jerry Sanders die getuigde ten gunste van Microsoft in de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid. De Windows-steun bleef toen echter bij een lipdienst.
In april 2003 kwam Microsoft met een concrete planning voor x64-bètaversies, wat later uitstel opliep, net als AMD's processoren die enkele maanden later verschenen dan gepland. Begin vorig jaar liet Intel weten de 64-bit instructies op te nemen in zijn eigen 32-bit processoren. Daarmee bleken de reeds lang rondgaande geruchten over het topgeheime project Yamhill op waarheid te berusten.

Gratis voorproefje

Microsoft heeft nu net de tweede Release Candidate (RC2) van Windows XP Professional x64 Edition uitgebracht. De software is gratis te downloaden vanaf Microsofts website. Deze proefversie (build 1433) draait alleen op AMD's Athlon64- en Opteron-processoren en Intels EMT64-processoren. De softwareproducent verwacht de nieuwe uitvoering van zijn besturingssysteem in maart gereed te hebben om het de maand erop breed uit te brengen.
Dit valt samen met de Windows Hardware Engineering Conference 2005 (WinHEC). Microsoft distribueert daar ook een nieuwe proefversie (technical preview build, pre-bèta 1) van de volgende Windows-generatie, codenaam Longhorn. Afgevaardigden van het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben vorige week al gesprekken gevoerd met de producent over de meegeleverde, gekoppelde producten en technologieën in Longhorn.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.