Econet hulpmiddel voor beheer van client/server

AMSTERDAM - Om de volledige levenscyclus van applicaties te kunnen begeleiden heeft Compuware het beheerstool Econet aan de produktlijn toegevoegd. Econet zorgt voor het opsporen, meten en in de gaten houden van de communicatie tussen client/server-applicaties. In combinatie met de eerder overgenomen Ecotools kan een gebruiker nu het hele bedrijfsnetwerk beheren met produkten van Compuware.

Feiko Alkemade, directeur van Compuware Nederland, licht toe. "Het grote probleem van client/server is dat een gebruiker nu voor ontwerp, ontwikkeling, testen, implementatie en beheer vaak naar verschillende leveranciers moet. Met de produkten Econet en Ecotools heeft Compuware oplossingen voor de totale levenscyclus van een applicatie."
Econet bestaat uit twee delen: Single View en Super Monitor. Single View laat zien wat er op applicatieniveau in het netwerk gebeurt. Super Monitor is een 'agent' die real-time analyses maakt van het berichtenverkeer dat via routers loopt. De twee produkten samen leveren statistische gegevens over de prestaties van applicaties.
"Het is een bekend gegeven dat de complexiteit van het beheer van gedistribueerde omgevingen exponentieel toeneemt naarmate de omgeving ingewikkelder wordt", legt Alkemade uit. "Als er problemen optreden of als de prestaties sterk afnemen, is het vaak moeilijk om de oorzaak snel te vinden omdat er teveel variabelen een rol spelen", stelt hij.
Volgens hem lossen veel netwerkbeheerders dergelijke problemen op door meer bandbreedte ter beschikking te stellen. "Niet alleen is dat een dure oplossing, maar vaak blijft het werkelijke probleem onopgelost. Het kenmerkende van Econet is dat het programma in staat is om snel te analyseren bij welke applicatie de schoen wringt. Verder is het pakket in staat om snel te meten welke invloed een nieuwe applicatie op de prestaties van de omgeving heeft. Daardoor kan het worden ingezet als een zogenoemd change management tool."

Verlies

In november 1995 kocht Compuware Coronet Systems, de bedenker van Econet. Voor die overname moest Compuware 25 miljoen dollar neertellen, een fors bedrag voor een bedrijf dat pas een jaar eerder werd opgericht in Californië. Als gevolg van deze overname leed Compuware in het derde kwartaal van het boekjaar 1996 een verlies van 2,4 miljoen dollar. De omzet steeg met 9 procent naar 161 miljoen dollar.
Volgens Alkemade past de overname van Coronet Systems in de aanpak van Compuware om de totale levenscyclus van een applicatie te kunnen begeleiden. "In 1993 kochten we Ecotools, een programma voor het beheer van client/server-applicaties. De combinatie van Ecotools met Econet zorgt ervoor dat het beheer van systemen en netwerken wordt geïntegreerd. Dat is een knelpunt waar veel bedrijven nu mee te maken krijgen, omdat in toenemende mate bedrijfskritische applicaties op een netwerk verschijnen."
In 1994 nam Compuware het Nederlandse Uniface over, de leverancier van een ontwikkelomgeving voor client/server-omgevingen. Voor het testen van applicaties gebruikt Compuware het programma Playback. Onlangs kocht de onderneming de database van Solid, een Fins bedrijf dat zojuist een vestiging heeft geopend in Nederland. En nu, met de aanschaf van Econet, heeft het bedrijf produkten voor ontwerp tot en met beheer van applicaties in client/server-omgevingen.
Volgens Julie Hahnke, consultant bij de Hurwitz Consulting Group, is de overname van Coronet Systems een goede keus. "Het verkrijgen van Econet is strategisch een sterke zet. In systeembeheer zie je een toenemende integratie met netwerkbeheer. Als Compuware er in slaagt Econet en Ecotools goed te laten samenwerken dan verovert het bedrijf in dit segment van de markt een goede positie."

Kpmg

In de Verenigde Staten is Econet in gebruik bij diverse grote bedrijven. Zo werkt de vestiging van Kpmg in Californië met Econet voor het maken van capaciteitsplanningen. Het gaat hierbij om een lokaal netwerk met vierhonderd knooppunten. Andrew Kamin, manager van Kpmg, legt uit waarom hij voor Econet koos. "Er is nu veel vraag van bedrijven hoe het gebruik van hun netwerk zich in de toekomst zal ontwikkelen. Voor het maken van capaciteitsplanningen werken we met diverse hulpmiddelen. Econet is op dit moment verreweg het beste hulpmiddel om die planningen te maken."
In Nederland is Econet nog niet verkocht. Maar volgens de woordvoerster van het bedrijf hebben potentiële klanten enthousiast op het produkt gereageerd. Zij verwacht dan ook binnenkort de eerste verkopen te kunnen melden. WA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-16T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.