Microsoft legt fundament .Net neer

Ontwikkelpakket en raamwerk vertegenwoordigen tweesporenbeleid

Microsoft lanceerde gisteren de nieuwe versie van zijn pakket ontwikkelhulpmiddelen Visual Studio en het gerelateerde, maar gescheiden .Net-raamwerk. "Dit is eigenlijk veel belangrijker dan Windows XP", zegt Erwin Visser, manager van de centrale marketingorganisatie bij Microsoft Nederland.

Visual Studio.Net staat los van het .Net-raamwerk dat we gelijktijdig lanceren. Het raamwerk is de basis voor .Net-applicaties. Visual Studio.Net is een pakket ontwikkelhulpmiddelen, volgens ons de beste, voor dat raamwerk."
"De komende weken verschijnen er meer hulpmiddelen van andere leveranciers." In totaal komen er 190 programma's voor het ontwikkelen van .Net-software, onder meer van Rational, Compuware en Computer Associates. Visser kan niet precies aangeven hoeveel van deze hulpmiddelen echt aparte applicaties zijn. "Die bestaan uit modules en tools. Daarbij is de grens niet altijd duidelijk te trekken."

Meertalig

Visual Studio.Net ondersteunt meerdere programmeertalen, waaronder Interdev, Visual Basic, C++, J# (lees: J sharp) en C#. Ook daar worden in de komende tijd uitbreidingen aan toegevoegd.
Dankzij de in het .Net-raamwerk verwerkte 'common language runtime' (clr) kan een applicatie uit verschillende talen zijn opgebouwd. Die talen worden bij de uitvoering van het programma omgezet naar instructies die de machine uitvoert.
Een dergelijke aanpak - applicaties pas bij het uitvoeren compileren en niet van tevoren omzetten - verlaagt normaliter het prestatieniveau van de toepassing. Dit heeft Sun Microsystems' platformonafhankelijke programmeertaal annex platform Java in de begintijd parten gespeeld. Het prestatieniveau van Java-applicaties is in grote mate afhankelijk van een efficiënte JVM (Java Virtual Machine) die de Java-instructies bij uitvoering omzet in platformspecifieke instructies.
Visser stelt dat dit bij Microsofts .Net niet het geval is. "Er is slechts een paar procent prestatie-degradatie." Hij zegt dat dit vooral te danken is aan software-efficiëntie. "We hebben ruim vier jaar gewerkt aan de clr."
De softwareleverancier noemt de nieuwe Visual Studio-versie zijn belangrijkste pakket ontwikkelhulpmiddelen tot op heden. Visser acht de gecombineerde lancering - van het ontwikkelpakket en het raamwerk - belangrijker dan de groots aangepakte onthulling van desktopbesturingssysteem Windows XP.
Dit is niet verwonderlijk aangezien Microsoft-vlaggenschip Windows zijn marktdominante positie voor een groot deel dankt aan de verkrijgbaarheid van een groot aantal applicaties. De overgang van software-als-product naar software-als-dienst is minstens zo afhankelijk van het bestaan van applicaties.

Ontwikkelaars, ontwikkelaars

"Het klinkt hoogdravend, maar wij zetten voor de toekomst van ons bedrijf in op .Net", aldus Visser. Hij haalt hiermee de woorden aan van Microsoft-topman Bill Gates. Er is de softwareproducent dan ook veel aan gelegen software-ontwikkelaars al in een vroeg stadium mee te krijgen naar .Net.
Hetzelfde geldt voor de consultants die uiteindelijk de software moeten implementeren bij bedrijven. Microsoft heeft begin deze week samenwerkingen bekendgemaakt met consultancy-partners die in zee gaan met .Net. Hieronder bevinden zich Accenture (voorheen een tak van Arthur Andersen), ICL en Kpmg Consulting.
Deze partners zullen het gebruik van web-diensten aanmoedigen middels open dagen voor geïnteresseerden, presentaties aan klanten en proefprojecten voor webdiensten op basis van xml.
Ook in Nederland zijn reeds verbonden gesloten voor de bevordering van het toekomstige dienstenplatform. Hoofdpartners als Unit 4 en Cap Gemini zijn al bezig met het ontwikkelen van .Net-software. "Voor hun klanten, niet alleen voor eigen gebruik." Visser schat dat veel ontwikkelaars de komende zes tot twaalf maanden overschakelen naar het nieuwe ontwikkelpakket.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.