Programmeurs klem door ontwerpwet softwarepatent

Het omstreden voorstel voor een Europees softwareoctrooi is een dilemma voor Europese ict'ers in dienst van Amerikaanse bedrijven. Ze vrezen voor een zelfde soort los regime voor softwarepatenten als in de VS. Aan de andere kant zijn hun werkgevers daar de grootste aanvragers en bezitters van.

Verschillende Europese programmeurs in dienst van Amerikaanse softwarebedrijven lobbyen in hun vrije tijd tegen het huidige voorstel voor softwarepatenten. Zo probeert Jo de Baer, voor Novell België een van de Linux-specialisten, deze dagen de Belgische mkb-vertegenwoordigers te overtuigen te pleiten voor een herstart.
Het is allemaal op persoonlijke titel, benadrukt hij. "Ik kan dit helaas niet namens Novell België doen. Dat bedrijf heeft een mening over de softwarepatenten die beide zijden in hun voordeel uitleggen."
Volgens De Baer zijn er meer ict'ers in dienst van Amerikaanse softwarebedrijven die moeite hebben met de gang van zaken. Hij noemt onder meer Sun en IBM als bedrijven waar programmeurs in hun maag zitten met het voorstel. "In de VS is echter al veel geïnvesteerd in softwarepatenten. Als deze bedrijven of hun medewerkers in Europa een ander geluid laten horen, worden de aandeelhouders op stang gejaagd."

Ambigu

De stelling van De Baer wordt onderschreven door een voormalige Suse-medewerker, de Duitse programmeur Hartmut Pilch. "Novell zelf is hierin ambigu. Maar verschillende medewerkers zijn duidelijk tegen het huidige voorstel."
Pilch was enkele jaren terug een van de eersten die zich tegen Europese softwarepatenten keerde. Hij kreeg van zijn werkgever, Linux-distributeur Suse, tijd om in Brussel te lobbyen. Pilch, nog steeds een belangrijke spil in de patentenlobby, begon inmiddels zijn eigen bedrijf als vertaler van Duits en Engels naar het Chinees en Japans. De carrièreswitch komt niet door de overname van Suse door het Amerikaanse Novell, zegt hij.
Eén van de softwarepatentdeskundigen van Philips zag anderhalve week geleden hoe zijn poging het standpunt van zijn werkgever uit te leggen, zich tegen hem keerde. Informaticus Arnoud Engelfriet begaf zich op usenet-nieuwsgroep http://nl.comp.os.discussie in de correspondentie over het wetsvoorstel.
Zijn mailtjes vond hij kort daarna terug in een artikel op de ict-nieuwssite Webwereld. Zijn inmenging werd nogal uit de context gehaald, vinden Engelfriet én Philips. "Ik herken mezelf er niet in, en Philips ook niet. Ik ben nu gebombardeerd tot tegenstander."
Engelfriet vindt het jammer: "In die nieuwsgroep werden nogal wat feitelijke onjuistheden gepost. Ik zag een kans om die recht te zetten. De discussie was positief. Ik ben nu terughoudender om me er in te mengen. Helaas, want het onderwerp leeft en het is goed om er over te blijven discussiëren."
Zowel Engelfriet als Philips vinden het huidige softwarepatentvoorstel dat bij de Raad van Ministers ligt in orde. Engelfriet: "Dat is het voorstel dat ik en Philips graag goedgekeurd zien. Het alternatief van het Europees Parlement is geen goed voorstel."< BR> 
Nederland voorkomt botsing
Een botsing tussen het Europees Parlement en Europese ministers van Economische Zaken over het softwarepatenten-wetsvoorstel is vorige week donderdag voorkomen. Een motie in de Nederlandse Tweede Kamer verplicht de Nederlandse regering te wachten met een oordeel over het voorstel tot het Europees Parlement besloten heeft of het de hele procedure opnieuw wil laten doen.
Volgens plan zouden gisteren de ministers van Economische Zaken in Brussel formeel het patentswetvoorstel goedkeuren. Diezelfde dag zou ook de eerste gelegenheid zijn dat het Europees Parlement kan verzoeken om een herstart. Eenmaal goedgekeurd door de ministers, was die herstart niet meer mogelijk.
De Nederlandse regering is niet blij met de opgelegde inmenging. Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip legt ons parlement de Europees voorzitter, Luxemburg, te veel aan banden.
Het Nederlandse parlement is niet de enige die zich zo verzet tegen het softwarepatentwetsvoorstel. Polen voorkwam in december en januari de formele goedkeuring door de ministers. Het land is bang dat het wetsvoorstel onzinnige patenten mogelijk maakt, met nadelige gevolgen voor de jonge ict-industrie in Polen. Vorige week keerden zich ook Spaanse en Deense politici tegen de formele goedkeuring.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.