Nieuwe Linux-kern laat nog half jaar op zich wachten

De volgende nieuwe kernel van het 'open source'-besturingssysteem Linux ligt volgens schepper Linus Torvalds nog een paar maanden in het verschiet. Versie 2.4 verschijnt ongeveer zes maanden later dan oorspronkelijk gepland.

Torvalds zei in zijn openingstoespraak op de Linuxworld-conferentie in New York dat de kern over enkele maanden gereed is. Dan ondergaat de software een testfase, waar de hele 'open source'-gemeenschap aan kan meewerken. Rond de zomer kan versie 2.4 echt klaar zijn.

'Niet ernstig'

Torvalds had oorspronkelijk verwacht dat het ontwikkelwerk negen tot twaalf maanden in beslag zou nemen. De nieuwe kernel had volgens dat tijdsschema ongeveer nu klaar moeten zijn. De vertraging komt volgens Torvalds niet voort uit ernstige problemen. "Wij zorgen er tenminste voor dat er niet drieëneenhalf jaar tussen twee versies zit", sneert de ontwikkelaar naar Microsoft. Het nu veelgebruikte Linux 2.2 kwam vorig jaar uit.
Versie 2.4 is belangrijk voor het Linux-platform aangezien die opwaardering het populaire besturingssysteem uitrust met functionaliteit voor zwaar gebruik. Linux 2.4 moet acht processors kunnen gebruiken (versus twee chips voor 2.2), USB- en Firewire-aansluitingen ondersteunen, gebruik maken van moderne video- en 3D-hardware en beter communiceren met mobiele apparaten.

Goede fragmentatie

Torvalds gaf in zijn toespraak ook commentaar op de dreiging dat de Linux-markt teveel zal fragmenteren. "De meeste eigenschappen van fragmentatie bevallen mij wel. Verschillende markten vereisen andere benaderingen." Hij waarschuwde wel voor 'slechte fragmentatie', waarbij onderlinge concurrentie en incompatibiliteit de toon zetten. Dat is wat het oorspronkelijke Unix is overkomen en waar Java nu onder lijdt, aldus de Linux-vader.
De Linuxworld-beurs stond verder bol van de IT-bedrijven die meegaan in de heersende hype voor het 'open source'-besturingssysteem. Zo heeft SCO, leverancier van Unix-op-Intel, zijn Tarantella-software voor slanke clientcomputers vertaald naar de Linux-varianten van Red Hat, Suse en Caldera. Een versie voor Turbolinux, de vierde grote Linux-distributie, volgt in mei. Ook hardwarefabrikanten als IBM, Compaq, Dell, Sun en SGI zetten hun beste beentje voor en leveren nu systemen waarop Linux is voorgeïnstalleerd.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker