OS/400 draait via Pase applicaties voor AIX

IBM heeft software onthuld waarmee zijn besturingssysteem OS/400 Unix-applicaties kan draaien. Deze Portable Application Solutions Environment (Pase) is in wezen een run-time omgeving voor IBM's Unix-variant AIX en wordt nu geïntegreerd in OS/400. Dit maakte IBM bekend op zijn Partnerworld 2000-bijeenkomst in San Diego.

AS/400-systemen krijgen hiermee toegang tot programma's die voor RS/6000-computers met AIX zijn geschreven. Die programmatuur dient nog wel in enige mate aangepast te worden voor OS/400, maar draait dan native op dat platform. Dit wil zeggen dat er geen prestatie-remmende emulatielagen tussen het besturingssysteem en de 'vreemde' applicaties zitten. Pase komt uit als onderdeel van de vierde revisie van OS/400 versie 4. Dat besturingssysteem wordt geleverd op alle AS/400e-servers.

Indekken

Sommige analisten zien hierin een teken dat IBM zich indekt tegen de opkomst van de 'open source' Unix-variant Linux. De door Pase bereikte koppeling tussen AIX en OS/400 maakt het mogelijk AIX op termijn te laten vallen ten gunste van Linux, zo redeneren zij. De meeste analisten, waaronder onderzoeksbureau IDC, zien dit echter als een vergezochte mogelijkheid, die hoe dan ook de lange termijn betreft.
Ook IBM zelf spreekt deze notie tegen. De integratie van Pase geeft het technologisch solide OS/400 toegang tot de brede reeks applicaties voor AIX, aldus de leverancier. Feit is dat die Unix-variant populairder is dan OS/400. Softwarefabrikant JD Edwards heeft al verklaard zijn software voor het beheer van toeleveringsketens middels Pase uit te brengen voor het AS/400-platform.
IBM wil Pase en de achterliggende strategie uitbreiden naar zijn andere platformen. Het gaat hier om de S/390-mainframes, Netfinity Intel-servers en de zware Numa-q Intel-systemen van de overgenomen specialist Sequent. Het is nog niet bekend of Pase inderdaad naar al die systemen en de bijbehorende besturingssystemen wordt gebracht.  JB
 
Windows 2000 krijgt AS/400-applicaties
Het Ierse bedrijf Unibol werkt aan vertaalsoftware die AS/400-applicaties omzet in uitvoerbare programma's (zogenoemde binary's) voor Windows NT. De leverancier komt binnenkort met een versie van dit product, genaamd Unibol400, voor het aanstaande Windows 2000. Unibol400 biedt AS/400-ontwikkelaars de mogelijkheid hun programmatuur snel te migreren naar Windows NT. Dit product is geen emulatiesoftware; het vertaalt de code naar 'echte' (native) 32-bit Windows-code.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker