Organisatiestructuur Eclipse op de schop

Deel consortium wordt non-profit

Het Eclipse-consortium wijzigt zijn organisatiestructuur naar aanleiding van de explosieve groei en populariteit van de afgelopen twee jaar. De organisatie installeert een raad van bestuur die toe moet zien op de drie nieuw te vormen divisies; architectuur, vereisten en planning. Deze structuur lijkt erg op die van andere standaardisatie-organisaties zoals het World Wide Web Consortium of Oasis.

Novell sluit zich aan
Novell sluit zich aan bij het Eclipse-consortium. Hierdoor krijgt het bedrijf voor het eerst kans zijn ontwikkelaars een algemene toolset aan te bieden door een gestandaardiseerde ontwikkelomgeving beschikbaar te stellen. Het bedrijf verdiept hiermee zijn toewijding aan Linux en de open source-gemeenschap.
Volgens de huidige Eclipse-directeur Skip McGaughey wordt er ook een aparte organisatie opgericht waarmee de producten van bedrijven die gebruikmaken van Eclipse vermarkt kunnen worden. Deze divisie zal onafhankelijk van de non-profit open source-organisatie opereren. Hoewel veel bedrijven hun technologie graag onder eigen vleugels willen houden, zal Eclipse geen concessies doen op het gebied van de openheid waar het om bekend staat.
"Het non-profit-deel van de organisatie zal geen gevaar lopen", zegt
McGaughey in een interview waarin hij benadrukte dat de toenemende grootte van de organisatie reden is tot de herstructurering. "Het is onze taak om het te bewaken en te laten groeien." Deze divisie wordt geleid door een directeur die in de komende tijd benoemd zal worden, evenals de raad van bestuur. McGaughey legt zijn functie als directeur neer. Het is de bedoeling dat de invloed die IBM momenteel in Eclipse heeft, drastisch teruggebracht wordt. De commerciële sectie wordt geleid door een aantal bedrijven die de status 'bijzonder lid' krijgen. Deze leden zullen de technologie die wordt ontwikkeld aan de open source-kant van Eclipse op de markt brengen.

Sun en BEA strikken

IBM richtte in november 2001 samen met Borland, Merant, QNX Software, Red Hat en Suse Linux het Eclipse-consortium op, om de strijd aan te binden met de ontwikkelgemeenschappen van Microsoft en Sun. De organisatie bouwt een open source softwaregereedschap-platform dat geschikt is voor zowel de Linuxkernel en het Windows-besturingssysteem als de twee webdienst-raamwerken J2ee en .Net. Op dit moment hebben zich zo'n vijftig bedrijven aangesloten bij het consortium.
De leden zouden graag zien dat ook Sun Microsystems en BEA Systems zich zouden aansluiten. Sun heeft eerder wel gesprekken gevoerd, maar zag af van deelname omdat het niet niet tot overeenstemming kon komen met de directie van Eclipse. Het bedrijf zou graag zien dat IBM het project minder domineert. Met de nieuwe structuur wordt de kans dat Sun zich aansluit dus aanzienlijk groter. BEA heeft laten weten niet onder de indruk te zijn van de veranderingen en op dit moment deelname ook niet te overwegen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.