Cap Gemini bijt in zaak rond S00lution van zich af

Cap Gemini ontkent ten stelligste kennis over de oplossing van het Millenium-probleem te hebben ontfutseld aan de Venrayse cijferdeskundige Ben Roelen. Het door Roelen opgevoerde bewijsmateriaal zou vervalst zijn.

Dit bleek vorige week donderdag tijdens een kort geding dat Roelen tegen Cap Gemini, Cap Volmac Systems Management en Techforce had ingediend.
Als 'bewijsmateriaal' legde de 71-jarige Limburger enkele faxberichten over aan de rechter, die Cap Volmac zou hebben gestuurd aan Techforce. Volgens Cap Volmac zijn de faxen nagemaakt.
Techforce uit Hoofddorp stelt tot voor kort nooit van Roelen en diens oplossing voor de 2000-problematiek te hebben gehoord. Het bedrijf dat 'tools' voor het datum-zoeken levert aan Cap Volmac, meent volledig buiten het geschil tussen Cap Volmac en Roelen te staan.

Welles, nietes

Overigens kon Roelen donderdag ook moeilijk aangeven hoe zijn vinding door Techforce is gebruikt. De tool van het Hoofddorpse bedrijf, Cosmos 2000, werd tussen 1989 en 1994 ontworpen. Roelen kreeg zijn idee pas in 1995 en werkte dit vorig jaar verder uit.
Roelen zegt in de tool-versies die Cap Volmac gebruikt, delen van zijn oplossing terug te hebben gevonden zonder zijn aanklacht nader te concretiseren. De Utrechtse IT-onderneming stelt daar tegenover dat het onmogelijk is de tool in aangepaste vorm te gebruiken zolang Techforce de broncode geheim houdt.
De grote frustratie van Roelen is dat Cap Volmac hem enkele maanden aan het lijntje zou hebben gehouden met het argument dat hij eerst een oplossing moest vinden voor het systematisch datum-zoeken, terwijl later bleek dat de technologie hiervoor al in huis was.
Uiteraard heeft Cap een heel ander relaas van het gebeurde. In maart 1996 raakte Cap in contact met Roelen. Hoewel Cap steeds twijfels had over diens oplossing, wilde zij er toch serieus naar kijken. Als de S00lution software namelijk goed werkte dan zou dat enorm veel arbeid kunnen besparen. In het eerste gesprek wilde Roelen weinig van zijn 'oplossing' prijsgeven. Deze eiste eerst een geheimhoudingsovereenkomst met een boetebepaling van 1 miljoen gulden per overtreding. Volgens Roelen is die overeenkomst getekend, maar Cap ontkent dit. Op het contract waarmee Roelen schermt, is volgens Cap een vervalste handtekening geplaatst. Cap heeft van deze vervalsing aangifte gedaan.
 
Geen octrooi
Tijdens het kort geding dat uitvinder Roelen aanspande tegen Cap Gemini, werd duidelijk hoe moeilijk contacten tussen uitvinders en grote ondernemingen kunnen verlopen. Bedenkers van nieuwe ideeën vrezen altijd door belangstellende ondernemingen te worden uitgehoord, terwijl het bedrijfsleven bang is veel geld voor een ongeschikt idee te moeten betalen.
De vraag is echter waarom Roelen voor zijn vinding geen octrooi aanvroeg, te meer daar zijn oplossing grotendeels hardware-matig is. Roelen beweert namelijk met behulp van een soort 'black box' datum-aanduidingen te kunnen aanpassen, zonder toevoeging van cijfers. Hiervoor zouden uitsluitend 'code-tabellen' in het besturingssysteem van de computer moeten worden aangepast, waardoor jaartallen toch correct zijn te interpreteren. Op basis van verder uitgewerkte ideeën zou een computerprogramma kunnen worden ontwikkeld waardoor het opsporen en aanpassen van datumvelden overbodig wordt. Roelen denkt de problematiek via de arithmetiek van de computer op te lossen en niet via de applicatie-software.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-24T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.