IBM ontkent overstap Linux-desktop

Uitgelekt memo is 'slechts een uitdaging voor team'

IBM ontkent dat zijn medewerkers tussen nu en 2005 overstappen op een Linux-desktop. Vorige week lekte een intern memorandum uit van cio Bob Greenberg, waarin hij topman Sam Palmisano citeert die heel het bedrijf 'uitdaagt over te stappen'.

  
Sam Palmisano daagt heel IBM uit om over te stappen op de Linux desktop.
Big Blue heeft op dit moment geen plannen om de komende twee jaar de overstap te maken naar een Linux-desktop, verklaren alle woordvoerders een dag na het uitlekken. De woordvoerster voor Nederland, Etta Pouw, vertaalt bijna letterlijk de eerder door haar Amerikaanse collega's gedane uitspraak dat het niet om een instructie gaat. "Het is binnen IBM gebruikelijk om de interne it-teams uit te dagen om nieuwe platformen en technologie grondig te testen."
Het memo van Greenberg aan zijn belangrijkste managers dateert van November en lekte twee weken terug uit naar ict-nieuwswebsite The Inquirer. "Onze ceo heeft de it-organisatie, en eigenlijk heel IBM, uitgedaagd om vóór eind 2005 over te stappen naar een Linux-desktop", schrijft Greenberg. Het betekent volgens hem dat alle kantoor- en internettoepassingen moeten worden omgewisseld met software gebaseerd op 'open standaarden'. Volgens Greenberg wordt in de nabije omgeving van Palmisano gewerkt aan een 'Open Desktop'-programma. "Jullie medewerkers moeten hieraan meedoen. Ze moeten eisen vaststellen, problemen isoleren en jullie organisatie over de uitkomst informeren."

Context

"Dit is uit de context gehaald", citeert persbureau AP op 9 januari woordvoerster Trink Guarino. "Zoals bekend is IBM een groot voorstander van open standaarden en open platformen. En daar zijn we trots op." Deze zinnen herhaalt Pouw enkele dagen later.
Een dergelijke stap van IBM zou de acceptatie van Linux-op-de-desktop aanzienlijk versnellen. De belangstelling voor de open source desktop neemt wel toe. Het aantal grote instanties dat op de 'open desktop' overstapt, is echter zeer beperkt.
Plannen om met een Linux-desktop te experimenteren, leidt minimaal tot actiebij de verkopers van Microsoft, nu de dominante leverancier van desktopsoftware. Het Israëlische dagblad Haaretz beschreef onlangs hoe Microsoft toegaf aan de eisen van het Israëlische ministerie van Financiën. Dat wilde wel losse onderdelen maar niet de hele de suite van kantoortoepassingen aanschaffen. Het ministerie dreigde over te stappen naar open source software, waarna Microsoft inbond. Later verklaarde het softwarebedrijf dat de kantoorautomatisering-toepassingen altijd al in delen waren aan te schaffen, zij het niet in alle. "Er is niets nieuws aan dat voorstel."
Microsoft wilde volgens de krant de hele suite leasen aan de regering, met als optie dat het gehele pakket aangeschaft kon worden voor 35 procent van de normale prijs bij het verstrijken van het leasecontract. Het ministerie vond dat te duur.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.