Apple neemt afstand van Microsoft

Macintosh-producent biedt meer eigen applicaties

Apple wil zijn afhankelijkheid van Microsoft voor essentiële applicaties verminderen. President Steve Jobs onthulde vorige week op de Macworld-beurs in San Francisco onder meer Apple's eigen webbrowser.

Woz ten tonele
Steve Wozniak, samen met Steve Jobs oprichter van Apple, verscheen vorige week voor het eerst in lange tijd in het openbaar voor de Macintosh-producent. Hardware-genie Wozniak - bijnaam Woz of Wizard of Woz - nam plaats in een discussiepanel op de Macworld-beurs. Samen met enkele bekende Macintosh-publicisten/gebruikers sprak Woz over de migratie naar het op Unix-variant FreeBSD gebaseerde Mac OS X, en over hedendaags gebruik van voorganger Mac OS 9.
Apple wil Mac OS X zo snel mogelijk tot het enige Mac-platform benoemen. Het wilde oorspronkelijk vanaf 2003 nieuwe Macintosh-computers alleen nog maar OS X laten draaien. Door aanpassingen in de hardware zou OS 9 niet meer kunnen draaien. De totale overgang is echter uitgesteld tot juni. Het aantal OS X-gebruikers ligt nu op vijf miljoen, tegen 1,2 miljoen vorig jaar. President Jobs rekent dit jaar op een stijging naar negen tot tien miljoen gebruikers.
Microsofts marktdominante Internet Explorer (IE) wordt sinds 1997 standaard meegeleverd in het Mac-besturingssysteem van Apple. Microsoft nam toen voor 150 miljoen dollar een belang van 7 procent in het bedrijf. De twee platformleveranciers sloten ook een softwareovereenkomst met een looptijd van vijf jaar, die nu dus is afgelopen. Daarnaast schikten ze de rechtszaak over gebruik van Apple's intellectueel eigendom in Windows. Vervolgens verscheen ook een aanmerkelijk vernieuwde versie van Microsofts applicatiepakket Office voor het Mac OS.

Safari-browser

Apple's nieuwe browser, Safari, is volgens Jobs drie keer zo snel als IE op het Mac OS. Safari is gebaseerd op de open source Konqueror-browser van de grafische Linux-interface annex applicatielaag KDE (K Desktop Environment). De nieuwe Mac-browser is gratis te downloaden voor Mac OS X 10.2, Jaguar.
Daarnaast onthulde de Mac-leverancier een eigen presentatieprogramma, Keynote. Die applicatie kan presentaties importeren en exporteren in Microsofts Powerpoint-bestandsformaat. Keynote ondersteunt ook Adobe's pdf-formaat en Apple's eigen Quicktime-formaten.
Ook komt Apple op termijn met een uitvoering van de X Windows-software voor zijn Unix-gebaseerde besturingssysteem. De X11-programmatuur ondergaat nu een publieke bètatest. Volgens Apple zijn hiermee Unix- en Linux-applicaties, inclusief weergave-op-afstand mogelijkheden, makkelijker over te zetten naar Mac OS X. Varianten van de X11-software draaiden reeds op dat platform, maar werden niet officieel ondersteund.

Niet iMac

Jobs onthulde verder nieuwe versies van consumentenapplicaties iCal, iSync, iPhoto, iMovie en iDVD (gecombineerd in het iLife-pakket). Aan de hardwarekant lanceerde de medeoprichter van Apple nieuwe Powerbook-laptops, maar niet de iMac-modellen waarover gespeculeerd werd. De Powerbook-lijn is zowel naar boven als beneden uitgebreid: een breed model met 17 inch beeldscherm en een ultraklein apparaat met 12 inch beeld.
 
Mac OS X-overstap uitgesteld
http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i5102rmn.htm

 
X11 voor Mac OS X
http://www.apple.com/macosx/x11/

 
Microsoft neemt belang in Apple
http://www.computable.nl/artikels/archief7/d33ag7cr.htm


 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.