Oracle ziet het licht

Inlijvingsstrategie databaseconcurrent krijgt kritiek van Red Hat en IBM

Het is inmiddels wel algemeen erkend dat open source zich een plek heeft veroverd in de ict-industrie. Oracle is een van de nieuwste leveranciers die overstag gaat.

Oracle heeft de laatste maanden de ene na de andere open source-overname gepleegd. Tot op heden waren dat kleine bedrijven, maar laatst was er sprake van een overname van JBoss. Die softwareproducent verklaarde niet gekocht te willen worden en koos kort daarna voor een samengaan met Linux-distributeur Red Hat. Die telt 350 miljoen dollar neer voor de applicatieserver-leverancier en stelt daarmee een opensource-gigant te worden.

Uithaal

Ook uit het bedrijf kritiek op Oracle. Red Hat-ceo Matthew Szulik haalt in een open brief aan de Financial Times uit naar Oracles gedrag in de afgelopen dertig jaar. Hij hekelt zowel de behandeling van klanten als closed source op zich. Open source luidt een tijdperk in van grotere macht voor gebruikers, waar closedsource-leveranciers maar met moeite aan kunnen wennen, betoogt Szulik.

IBM echoot de kritiek op Oracles inlijving van open source, zij het wat gematigder dan de Red Hat-ceo. IBM stelt dat open source niet te koop is en dat de databaseproducent dus een vreemde koers vaart. Het mooie aan Linux en open source zou juist zijn dat je het niet hoeft te bezitten.

Oracle doet de opensource-overnames echter niet alleen vanwege de technologie. “We hebben een groeiende interesse in open source als een manier om klanten te bereiken die we vandaag niet kunnen bereiken”, zegt directievoorzitter Charles Phillips. De topman laat ook weten dat er meer op stapel staat: “We blijven natuurlijk kijken naar specifieke kansen in open source.” Daarmee geeft hij aan dat Oracle niet lukraak of zo breed mogelijk in open source wil gaan.

Eerdere uitspraken van topman Larry Ellison deden anders vermoeden. De Oracle-grondlegger liet weten dat zijn bedrijf heeft overwogen een grote Linux-distributeur over te nemen. Red Hat was daarbij wat te duur naar zijn smaak, wat Novell met diens lager genoteerde aandelenkoers overliet. Ellison wil daarmee een eigen ondergrond verkrijgen voor de dito database en applicaties: een complete, verticale software stack.


Geen grote sommen

Vooralsnog blijft het bij uitlatingen van de breedsprakige topman. Rechterhand Phillips laat namelijk weten dat Oracle niet bereid is grote sommen geld neer te tellen voor opensource-bedrijven. “Uiteindelijk krijg je het intellectuele eigendom erachter toch niet in handen.” Ellison zei onlangs ook al dat die overweging de voornaamste reden was dat de overname van een Linux-leverancier niet is doorgezet.

Oracles verbreding brengt ook nieuwe concurrentie. De middlewareleverancier Bea Systems, die zelf ook flirt met open source, ziet partners enerzijds en open source anderzijds zijn kant opkomen. Vooral nu zegt Bea Systems juist terrein te veroveren op partijen als Oracle en IBM.

Analisten zien in deze verschuivingen – en de woordenwisseling tussen Red Hat en Oracle – een bevestiging van hun eerdere inschatting dat ict-bedrijven meer en meer in elkaars vaarwater zitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-05T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.