Unisys komt met open source ‘stack’

De ene na de andere ict-leverancier ziet brood in open source. Een aparte, potentieel lucratieve rol is weggelegd voor de dienstverleners.

Oud-mainframefabrikant en dienstverlener Unisys komt midden deze maand met een compleet geheel aan oss (open source software). Dit geheel omvat ook bedrijfseigen software (closed source), zoals de database van Oracle. Unisys levert en ondersteunt deze ‘stack’, die het heeft getest en gecertificeerd op de eigen ES7000-servers met Intel-processoren, vertelt Hans Sparkes, head of enterprise open source bij Unisys Emea.

Traditionele markten

Sparkes wil nog niet zeggen of Unisys de os-stack op termijn ook ondersteunt op serverhardware van andere leveranciers. “Voor de nu ingezette eerste fase draait het geheel op onze ES7000-servers. Voor de tweede fase breiden we de stack uit en bieden we een hoger niveau van ondersteuning.”

De aangeboden verzameling oss is nu al redelijk breed, claimt Sparkes. Boven op Red Hat of Suse Linux biedt Unisys onder meer PostgreQL, MySQL, JBoss, Tomcat en andere os-programmatuur. De leverancier mikt hiermee op bedrijven die nieuwe applicaties willen draaien of vanaf hun huidige omgeving willen migreren. “Het is bedoeld voor veranderende industrieën: telecombedrijven, financiële instellingen, transportbedrijven en lokale overheden. Dat zijn nogal de traditionele markten die Unisys bedient, maar die begrijpen we dan ook goed.”


Linux-strategie

Unisys, die als hecht Microsoft-partner Windows in het datacentrum promoot, is al enkele jaren bezig met os, zowel Linux als applicaties. “Een paar jaar terug was Windows de enige keuze voor ons, maar Linux is nu rijp en de applicaties ook”, stelt Sparkes.

“We hebben meegewerkt aan de verbetering van de kernel van versie 2.4 naar 2.6, om Linux van tweewegservers naar machines met 32 processoren te krijgen.” Sparkes noemt ook de ‘multipath’-, ‘hotplug’- en dynamische partitionering-functionaliteit die Linux heeft gekregen. Daarnaast is Unisys betrokken bij de ontwikkeling van de virtualisatietechnologie Xen.

De serverproducent lanceerde in augustus 2004 zijn Linux-strategie, maar had in 2003 al een overeenkomst met SCO (voorheen Caldera) om de United Linux-distributie te leveren op zijn zware Intel-servers. Het United Linux-initiatief is met de juridische kruistocht van SCO tegen Linux een stille dood gestorven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-05T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.