SQL Server 2005 krijgt Service Pack

Databasespiegeling verwerkt in SP1

Microsoft heeft er een handje van beloofde functionaliteit niet te leveren. Die komt dan vaak in een volgende versie. Voor SQL Server 2005 levert het de beloofde databasespiegeling in het eerste Service Pack.

Eind vorig jaar schrapte Microsoft databasespiegeling uit SQL Server 2005 om die software op tijd te kunnen uitbrengen. Het beloofde een nalevering. Spiegeling, een belangrijke bouwsteen voor hoge beschikbaarheid, is toch niet los geleverd. Het zit nu in SP1. Microsoft verwacht dat de spiegeling in veel situaties een aantrekkelijk alternatief is voor het zwaardere clustering. Volgens het bedrijf is de nu geleverde spiegelingfunctionaliteit in SQL Server 2005 een kosteneffectief alternatief voor Oracle 10g RAC (Real Application Clusters).

SP1 bevat ook meer dan veertig bugreparaties. Deze repareren een reeks interne foutmeldingen in het beheer of de installatie van SQL-functionaliteit, in de operationele bediening van de database dus. De database-integriteit is kennelijk niet in het geding; in de lijst staan geen reparaties die daar direct betrekking op hebben.

Opvallend is dat er naast reparaties flink wat verbeteringen zijn die de werking van de database versnellen. De verwerking van XML bijvoorbeeld is aangepakt: snellere compilatie van een XQuery als deze een complex XML Schema bevat en snellere verwerking van opwaarderingen vanuit XML met XML DML (Data Modification Language). Verder is het prestatieniveau voor rekenkundige bewerkingen sterk verbeterd. Microsoft claimt dat het hele pakket verbeteringen de TPC-H-benchmarkresultaten verhoogt.

Voor huidige SQL Server-gebruikers lost het aanvullende pakket vooral knelpunten op in Analysis- en Reporting Services. Een softwarecrash van de wizard voor de laatste was niet ongebruikelijk. Bij Analysis Services is vooral de snelheid verbeterd. Op sommige punten was de geleverde functionaliteit onnodig traag.


Lichtste uitvoering

De lichtste editie van SQL Server 2005, de Express Edition, is met het uitkomen van SP1 verder verrijkt. De software bevat nu ook Full Text Search and SQL Server Reporting Services. Deze functionaliteit is in twee delen te downloaden: Express Edition Advanced Services en de Express Edition Toolkit. Die twee aanvullingen bundelen een complete SDK (Software Development Kit) met een beheeromgeving. Verder bevat de Toolkit Business Intelligence Development Studio als applicatie voor het aanmaken van rapporten via Reporting Services.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-05T09:17:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.