‘Aan OpenXML is niks open’

IBM verkiest odf boven het nieuwe Office-bestandsformaat

De volgende versie van Lotus Notes zal odf (open document format) gebruiken. Daarmee wil IBM zijn steun aan open standaarden bevestigen.

Mike Rhodin, general manager Workplace, Portal and Collaboration Software bij IBM, waagt zich niet aan een voorspelling wanneer odf het nu dominante Office-formaat van Microsoft verdrongen zal hebben. Dat dit gaat gebeuren, staat voor hem echter vast. “De geschiedenis toont aan dat het onmogelijk is om te concurreren met open standaarden”, vertelde Rhodin Computable toen hij eind mei in Nederland was voor een symposium van automatiseerder Eniac. Met een knipoog vervolgt hij: “Natuurlijk zal odf wel legacy formaten als MS-Office blijven ondersteunen.”

Samenwerkingsverbanden

De noodzaak van een open documentstandaard vloeit volgens Rhodin direct voort uit de veranderende manieren waarop organisaties werken. Zij willen de samenwerkingsverbanden die zij aangaan niet beperkt zien door de noodzaak dat iedereen werkt met software van één leverancier. Wikipedia, het archetype van een uitgestrekt samenwerkingsverband, zou nooit zo’n succes geweest zijn als de tekstverwerker ervan niet een universele online applicatie was geweest.

Bovendien verhoogt een open aanpak de innovatie, betoogt Rhodin. “Mensen die nu met iets nieuws komen, denken al gauw: Microsoft zal er wel mee aan de haal gaan en dan verdien ik er niks aan. Dus laten ze het maar zitten. Alleen de leverancier kan iets toevoegen aan Office. Iedereen kan een toevoeging aan odf voorstellen. Het vaststellen van een standaard kost wel tijd, maar Microsoft brengt ook maar eens in de ongeveer drie jaar een opwaardering van Office uit.”


Benieuwd

Odf heeft momenteel de wind mee. De formele erkenning als ISO-standaard en de in Massachusetts aangenomen wet dat overheidsdocumenten voortaan in odf opgeslagen moeten worden om de toegankelijkheid ervan te garanderen dragen daaraan bij. Rhodin ziet odf uitgroeien tot een universeel formaat, waarbij het onderscheid tussen tekst, spreadsheet of database vervalt. Gebruikers zullen in één omgeving de tools die voor het bewerken van specifieke stukken informatie nodig zijn tot hun beschikking krijgen.

Dat is ook de filosofie achter Lotus Notes, waarvan toekomstige versies odf zullen ondersteunen. “Er zijn 125 miljoen Notes-gebruikers, dus dit is een grote stap”, zegt Rhodin. IBM zal ook voor een snelle implementatie moeten zorgen, want Microsoft maakt momenteel goede sier met een onderzoek waaruit blijkt dat OpenOffice, momenteel de belangrijkste implementatie van odf, trager is dan MS-Office.


Verzet

Dat Microsoft zich verzet tegen odf, onder meer door te weigeren een conversiemogelijkheid van en naar zijn Office in te bouwen, verbaast Rhodin niet. “Microsoft probeert nu OpenXML te pushen als standaard voor documentopslag, maar ik zie niet wat daar open aan is. Het blijft namelijk de leverancier die bepaalt welke veranderingen erin worden aangebracht en wie het mag gebruiken. Microsoft verzette zich aanvankelijk ook tegen HTML, omdat dat een open standaard is, maar is later helemaal omgegaan. Ik ben erg benieuwd wat ze nu gaan doen.”x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-21T09:17:00.000Z Christian Jongeneel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.