Op weg naar de finale

Computable volgt Nederlands team naar wereldwijde finale Imagine Cup van Microsoft

Het team van Rolf Huisman ging er tijdens de Nederlandse finale van de Imagine Cup van Microsoft met de hoofdprijs vandoor. Met hun applicatie ‘health desk’ strijden zij half augustus in India voor de eerste plek wereldwijd.

Initiatiefnemer Maarten-Jan Vermeulen, academic relations manager Microsoft Nederland, begeleidde vorig jaar een deelnemend team tijdens de wereldwijde finale van de Imagine Cup in Japan. Hij wilde ook Nederlandse studenten hiermee kennis laten maken en nam het initiatief om de wedstrijd ook in Nederland te organiseren. “Ik heb in eerste instantie wat mensen uit mijn netwerk gebeld, waaronder Rolf. Ik heb ze gevraagd of ze mee wilden doen”, zegt Vermeulen. Niet iedereen reageerde enthousiast. “Studenten hebben het veelal druk. Het gaat om studenten die in de afstudeerfase zitten en die hebben dan geen zin om veel tijd in een extern project te steken”. Toch kreeg Vermeulen een aantal reacties, waaruit hij drie finalisten selecteerde die 24 mei streden om een plek in de wereldwijde finale. Het team van Huisman won uiteindelijk met hun applicatie ‘health desk’.

Hartpatiënt

De ‘health desk’ is een ‘intelligent systeem’ dat na contact met de patient besluit hoe belangrijk de ‘call’ van de patiënt is. Huisman wijt het succes van de applicatie vooral aan het feit dat het meerwaarde biedt. “Je kunt de applicatie toepassen en dat is voor mensen ook te zien”, zegt hij. Huisman speelde al langer met het idee om een dergelijke applicatie te maken. Zijn broer Matthias, ook één van de teamgenoten, is hartpatient en heeft daardoor vaker een huisarts nodig. Toen hij ziek werd, kon hij geen dokter krijgen vanwege de drukte. Dat was voor het team een reden om een systeem te maken dat een schifting maakt in belangrijke en minder belangrijke ‘calls’.


Twee delen

Na het brainstormen en het maken van de architectuur ontstond een applicatie waarmee een patiënt kan communiceren met een computer. Dat kan via msn of via de telefoon. De applicatie bestaat uit twee delen. Eén deel praat en bepaalt wat het probleem is en wat de risico’s zijn die eraan vastzitten. Het andere deel is de expert. Dat deel werkt met kunstmatige intelligentie en bepaalt hoe belangrijk het probleem is. “Aan een snee in het oog wordt bijvoorbeeld meer risico gegeven dan aan een snee in de arm”, zegt Huisman. Het prototype van het systeem werkt, daar hoeft Huisman verder alleen nog verbeteringen in aan te brengen. Deze verbeteringen zullen voornamelijk op het vlak van spraakherkenning plaatsvinden.

Een ander punt waar nog een aantal verbeteringen moeten plaatsvinden is de presentatie van de jongens. Daar zal volgende week aan gewerkt worden tijdens een bezoek aan Microsoft.

Imagine cup

De Imagine Cup, een wereldwijde programmeerwedstrijd onder technologiestudenten, wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Er doet nu voor het eerste een Nederlands team mee aan de wereldwijde finale. Het Twentse Universiteitsteam won de Nederlandse voorronde. Rolf Huisman studeert informatica aan de Universiteit Twente. Hij heeft er zijn broer en Sebastian Himmel bijgehaald die aan de Saxion Hogeschool in Enschede studeren. Het team, bestaande uit de broers Rolf en Matthias Huisman en Sebastian Schimmel, ontwikkelde de ‘Health Desk’. Dit is een ‘intelligent’ systeem dat er onder meer voor zorgt dat de medische sector minder wordt belast. Dat doet het systeem door schifting aan te brengen tussen serieuze en minder dringende ‘calls’ van patiënten.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-07T09:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.