Programmeurs voor smartphones gezocht

Steeds meer mensen beschikken over een smartphone met bijbehorende open besturingssystemen als Microsoft CE, Symbian en Linux. Mobiele telefoons worden daardoor een steeds belangrijker platform voor onafhankelijke programmeurs.

De software die op deze apparaatjes kan draaien hoeft zijn netwerkconnectiviteit niet per se te betrekken bij de telecomprovider, maar kan ook heel goed terecht bij korte-afstandsnetwerken als WiFi of Bluetooth mits deze voorhanden zijn. "Dit maakt het schrijven van software voor smartphones alleen wel een stuk complexer dan de homogene netwerkomgeving die programmeurs kennen van het pc- en serverplatform", zegt Arjan Peddemors, werkzaam bij het Telematica Instituut.

Om deze complexiteit te reduceren ontwikkelde Peddemors in het Freeband-project Awareness de API Cosphere NAL, die hij sinds augustus als open source heeft uitgebracht. Deze interface geeft programmeurs een flexibel abstractieniveau waardoor zij in de software gemakkelijker beslissingen kunnen inbouwen die de software met een telecomnetwerk of een ander draadloos netwerk laat werken. “Gprs werkt met een bandbreedte van 32 Kbps, 802.11 met minimaal 11 Mbps. Ik kan me voorstellen dat de gebruikers voor de laatste optie kiezen als zij bijvoorbeeld video newsfeeds op hun mobiel willen overpompen.” Peddemors heeft zich in zijn software gespecialiseerd in apparaten die werken met Windows CE en diens opvolger Windows Mobile 5. Hij hoopt op bijdragen van programmeurs die de netwerkmogelijkheden van mobieltjes met een Symbian en Linux OS willen verkennen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-15T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.