Computable Panel: Overname MySQL is goede zet van Sun

Het Computable Panel vindt de overname van MySQL door Sun een goede zet. MySQL is een goede database en wordt veel gebruikt.

Edwin van Asch (40), Nieuwegein, Senior Technology & Solutions, Software AG

Het is een zet die ligt in de lijn die Sun heeft ingezet op het gebied van opensource. MySQL is niet alleen een veel gebruikt product. De organisatie heeft ook ervaring met geld verdienen met opensource software. Dus ook in dat opzicht kan Sun daar van leren. Het is wel een opvallend grote overname in de relatief volwassen databasemarkt.

Mark Baars (36), Tilburg, Systeembeheerder en software developer, Woningstichting Palissade

Sun en MySQL passen volgens mij goed bij elkaar en voor zover ik het begrijp blijven dezelfde mensen MySQL runnen. Voor MySQL een steviger basis en voor Sun een mooie aanvulling. Prima ontwikkeling.

Marteniek Bierman (41), Deventer, projectmanager, Topicus

Zeker een goede zet. Investeren in de groeiende markt voor Open Source producten is strategisch waardevol. Het product MySQL is kwalitatief goed, Sun kan dit verder verbeteren door betere schaalbaarheid te realiseren. Hierdoor kan Sun op korte termijn beschikken over een eigen database, en die hadden ze nog niet. Toegevoegde waarde voor Sun is de grote marktpenetratie van MySQL. Aanvullende producten voor bijvoorbeeld Business Intelligence, maar ook diensten zoals support en helpdesk kunnen meteen aan een grote markt worden aangeboden. Sun heeft al veel ervaring met (de omgang met) Open Source communities, verdere ontwikkeling van MySQL zal dus wel doorgang vinden, dit kan verder bijdragen aan succes.

Bert Janssen (42), Tegelen, Eigenaar, Maatoplossing

Door de overname komt Sun in het bezit van een waardevol stuk technologie dat door veel ontwikkelaars gebruikt wordt. Deze overname kan de ontwikkeling van MySQL bevorderen, doordat er wellicht meer geld voor ontwikkeling beschikbaar komt. Belangrijk hiervoor is echter ook dat het gebruik gratis blijft. Het grote aantal gebruikers heeft er steeds voor gezorgd dat eventuele bugs snel gevonden werden en dit moet zo blijven. Verder toont dit aan dat het bedrijfsmodel van gratis software en verdienen aan support ook commercieel kan werken.

Theo Koster (42), Utrecht, Directeur, Conclusion Communication Consultants

Sun heeft een goed trackrecord voor ontwikkeling van opensource platformen (Java). Hoewel er discussie is over de licentievormen van Java heeft Sun aangetoond de kernwaarden van opensource als goed huisvader te beheren. Daarmee is MySQL in vertrouwde handen voor toekomstige (door)ontwikkeling.

Dick Kroon (52), Utrecht, Program Manager ICT Training, Kroon & Beers ICT

Slimme zet? Ja, Sun kan nu op databasetechniekgebied weer een tegenspeler worden voor Microsoft. Zeker als e.e.a. voor Linux goed door ontwikkeld, maar vooral ook, gepositioneerd wordt. Voor- of nadelen? Ik zie op voorhand voordelen. Machtig Microsoft moet nu weer aan de slag en een gezonde concurentie tussen Sun en Microsoft kan nooit kwaad!

Gert Jan Timmerman (46), Veenendaal, Hoofd Kenniscentrum, Infosupport

Zeker een goede zet van Sun. In tegenstelling tot de concurrenten (Oracle, IBM, Microsoft) had Sun nog geen eigen databasemanagementsysteem (dbms). De laatste jaren proberen de grote softwareleveranciers hun softwarestack zo volledig mogelijk te krijgen. Het belangrijkste wat Sun miste daarin was een eigen dbms. MySQL wordt veel gebruikt en past daar dus prima in.

Steven van ’t Veld, Rotterdam, Principal Informatiearchitect, AIM

Heerschappij over een markt door een enkeling of een klein aantal bedrijven is altijd slecht voor die markt. Maar of Sun ooit een Oracle of Microsoft zal gaan worden valt te betwijfelen. Maar wie weet. Met een groter aantal aanbieder in een markt worden optimale, onafhankelijk beheerde standaarden overigens alleen maar belangrijker.

Gerard Wassink (40), Ulrum, Consultant, Wassink-IT

Ik denk dat Sun hier een goede slag mee slaat, die haar positie ten opzichte van Oracle flink gaat verstevigen. Let maar op, het gaat niet lang duren of ze komen met applicatie- en ontwikkelsuites die op MySQL gebaseerd zullen zijn. Met name de referentie naar "the M in LAMP" doet dat vermoeden. Nogmaals: een slimme move. Als ze naast de commerciële versie nu ook maar de GPL-versie blijven ondersteunen! Het zou een groot verlies zijn als dat wegvalt...

Robert van Weverwijk (25), Utrecht, manager ict, Sellfrom

Slimme zet: opensourcekennis stroomt binnen bij een grote organisatie, tevens is Sun hiermee beter opgewassen tegen de SQL variant van Microsoft. Jammer dat dit alleen wel ten koste gaat van een gratis pakket waarschijnlijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-17T18:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.