Managed hosting door True

Tips Open Source

Hieronder vind je allerlei tips op het gebied van Open Source. Heb je ook tips? Stuur dan een e-mail met toelichting naar lezers@computable.nl.

Maak een keuze

Michael Widjaja,
Partner en Senior Executive
Accenture

"Er zijn tal van open producten, voor besturingssysteem, J2EE-applicatieservers, database en bedrijfsapplicaties. Vraag de vendor naar referenties en doe een cross-check. Vooral nu de open source-markt sterk groeit, zijn er veel nieuwe leveranciers die open source maken, maar niet allemaal even succesvol. Een aantal zal het niet overleven, en het is niet nodig de gehele software-stack op open source te zetten om de voordelen te behalen. Hybride combinaties waar een aantal componenten open source zijn met commerciële software (zoals Linux met BEA of IBM, Linux met JBoss en Oracle) zijn op dit moment het meest in opkomst."

Zorg voor goede support

Michael Widjaja,
Partner en Senior Executive
Accenture

"Al tijdens de ontwerp- en bouwfase is goede support essentieel. Na de oplevering van een open source-project komt de opdrachtgever er vaak achter dat men voor support van bugs en issues vaak op de open community is aangewezen. Dit werkt natuurlijk op de lange en middellange termijn en is kostenefficiënt, maar bij urgente productie-issues heeft een bedrijf een probleem. Spreek daarom al tijdens de ontwerp- en bouwfase een duidelijke supportstructuur af met eventueel derde partijen (er zijn vele partijen die graag open source-producten ondersteunen, al dan niet al geleverd door de open source-vendor-variant) die in geval van nood urgente bugs kunnen oplossen."

Maak afspraken over de kosten van licenties

Michael Widjaja,
Partner en Senior Executive
Accenture
"Maak duidelijke en goede afspraken over de aankoop- en exploitatiekosten van licenties. Houd er rekening mee dat open source niet automatisch betekent dat het om gratis, public domain-software gaat. Of we het nu leuk vinden of niet, aan open source-toepassingen zijn ook licenties verbonden. Dit zijn overeenkomsten, waarin de softwaremakers onder bepaalde voorwaarden toestemming geeft voor bepaalde handelingen. Deze licenties moeten, net als bij andere toepassingen, goed en duidelijk worden geregeld, om teleurstellingen achteraf te voorkomen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.