Open source: kredietcrisis is stimulans

Er zijn vele soorten open source licenties. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren.

Wat is dat?

Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie, is dat als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma ook weer onder een GPL-licentie moet verspreiden. Als iemand daarom vraagt, moet hij dus de broncode opnieuw vrijgeven.

Maar er zijn ook open source-licenties waarbij dat niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source-software meer en hoeft die software ook niet meer gratis te zijn. Veel commerciële software is op die manier ontstaan. De marketingafdeling van een bedrijf heeft dan om een bepaald onderdeel van open source software een strik gedaan en verkoopt dat als pakket op de markt. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.

Wat zijn de trends?

Sinds de economische crisis neemt de populariteit van open source toe, omdat bedrijven denken dat ze er mee kunnen besparen. Mylène Reiners van Atos Origin Bas Emerging Technologies: "Toepassing van Open Source Software leidt al snel tot goedkopere systemen. Licenties nemen gemiddeld 5-10% van de kosten van de bouw voor hun rekening - en veelal in het gebruik nog meer."

Steeds meer bedrijven kiezen voor open source uit angst voor vendor lock-in, die dreigt door de komst van mega vendors. André de Waal van Zwitserleven: "Bedrijven die zich oprecht zorgen maken over vendor lock-in, zullen kijken naar alternatieven. Open source is daarbij een levensvatbaar alternatief: grote ontwikkelcapaciteit en vrijwel een garantie op open standaards. De hybride variant, gedeeltelijk vendor-specific en gedeeltelijk open source, wordt steeds meer geaccepteerd en zal zich in de komende tijd behoorlijk ontwikkelen.

Open source wordt big business. Guido Jansen van Dutch Open Source: "Steeds vaker zijn business models de basis van nieuwe open source projecten in plaats van een toevallige/vrijwillige samenkomst van developers. Open source is serious business. Uiteraard is Linux (met Redhat en Canonical) hier het grote voorbeeld, maar denk ook aan sterk opkomende projecten als SugarCRM en Magento. Varien is een voorbeeld van zo'n professioneel bedrijf met een open source business model. Het kantoor zit in Los Angeles, ze hebben ruim 30 medewerkers in dienst en het draait volledig op het leveren van (support)diensten op het door hun ontwikkelde eCommerce systeem Magento."

Welke oplossingen zijn er?

Integratie met andere producten. Jansen: "Open source pakketten zijn meest relatief kleine stukken software en bieden zelden een totaaloplossing voor grotere bedrijven. Het laten samenwerken van de systemen (zoals CMS, ERP, CRM) kan een hele uitdaging zijn. Op dit probleem wordt o.a. ingespeeld door het (open source) project Jitterbit. Dit pakket geeft de mogelijkheid vele (closed en open) software te integreren (Oracle, Netsuite, Openbravo, Salesforce, Sharepoint, MySQL, Typo3 etc. etc.)"

'Open source' gedachtegoed zet door buiten software. Jansen: "Ondanks dat open source zijn basis heeft in software krijgt het ook steeds meer draagvlak daarbuiten, denk hierbij aan artikelen (wikipedia), afbeeldingen, muziek en wetenschap. O.a. geholpen door het Creative Commons project. Ruim 110 miljoen foto's op flickr zijn beschikbaar onder een Creative Commons licentie, de HTC G1 (of Google phone) draait op het open source besturingssysteem Android en er zijn ook open source films (zoals Big Buck Bunny). Ook zijn er open source hardware projecten zoals OpenMoko (telefoon) en OSCar (auto). Enkele voorbeelden van nieuwe projecten die de 'open source' gedachte gebruiken buiten de standaard software toepassingen."

Open source gaat mobiel. Reiners: "De Open Source Mobile heeft een open source operating system, middleware, interface en toepassingen."

Consultancy Guide 2009

Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-18T07:20:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.