Als archeoloog of bioloog aan de bak als lowcoder

YoungCapital verzorgt acht weken durend traineeship voor CoolProfs

CoolProfs gaat vijf pas afgestudeerde hbo’ers en wo’ers in acht weken tijd omscholen tot junior OutSystems-consultant. Met dit traineeship wil CoolProfs inspelen op het groeisegment van low code-ontwikkeling en pas afgestudeerden motiveren om, ook zonder ict-kennis, in de ict-sector aan de slag te gaan. De opleiding wordt verzorgd door YoungCapital Next.

Vanaf 1 april worden vijf trainees in acht weken tijd door YoungCapital Next omgeschoold tot OutSystems-programmeur. Zij leren programmeren in OutSystems, krijgen les in de Agile/Scrum-werkwijze en doen algemene ict-kennis op die nodig is voor applicatieontwikkeling. Daarnaast gaan ze aan de slag met een praktijkcasus. Na afronden zijn zij in het bezit van een Scrum- en OutSystems Associate certificaat.

Het traineeship tot OutSystems-ontwikkelaar is ontwikkeld door YoungCapital Next. De recruiter benadert kandidaten, verzorgt de sollicitaties en leidt de deelnemers op. Na afronding van het traineeship treden de kersverse low coders in dienst bij CoolProfs.

Computable spreekt met CoolProfs-directeur Eric ten Harkel over het traineeship.

Waarom wordt dit traineeship georganiseerd?

'CoolProfs werkt al sinds 2008 met de technologie van OutSystems. We merken dat de vraag naar low code-ontwikkeling, en met name OutSystems, in opkomst is. Bij CoolProfs hebben wij echter niet voldoende low code-ontwikkelaars in huis om aan deze groeiende vraag te voldoen. Om hier op in te spelen, hebben we de ambitie opgesteld om ons personeelsbestand te laten groeien tot meer dan honderd gecertificeerde OutSystems-consultants. Op die manier kunnen we de beoogde groei in dit low code-segment realiseren. Dit traineeship helpt ons om deze doelstellingen te behalen.'

"Bij low code-ontwikkeling ligt de focus meer op modelleren dan programmeren"

Welke studierichting hebben de trainees afgerond?

'De meeste deelnemers zijn net afgestudeerd of hebben half jaar werkervaring in hun studiegebied. De studierichting van de trainees maakt ons niet uit, maar het is een pre als hij of zij een ict-gerelateerde studie, zoals informatiemanagement, heeft afgerond. We zoeken vooral mensen met analytisch vermogen, een vaardigheid die ze leren tijdens hun (universitaire) studie. Voorheen hebben we bijvoorbeeld deelnemers omgeschoold die een diploma in veiligheidskunde, biomoleculaire wetenschappen, archeologie, bedrijfskunde en forensisch onderzoek op zak hadden. De ict-vaardigheden, om in dit geval OutSystems-apps te ontwikkelen, leren ze tijdens het traineeship.'

Waarom maken deze afgestudeerden de overstap naar ict?

'Ict is momenteel een booming business, maar de drempel voor niet-ict’ers om in deze sector te starten is vaak te hoog. Dit komt omdat er vaak de nadruk wordt gelegd op harde ontwikkelvaardigheden. Bij low code-ontwikkeling ligt de focus meer op modelleren dan programmeren. Binnen dit traineeship ligt de focus op de analytische en communicatieve vaardigheden van de studenten. Dat maakt het makkelijker om de overstap naar de ict-sector te maken, zonder over echte ict-kennis te beschikken.'

Hoe garandeert CoolProfs dat deze toekomstige medewerkers de juiste kwaliteit leveren?

'We leren de trainees hoe OutSystems als ontwikkelingstool werkt, maar geven ook les over basis ict-kennis die nodig is voor applicatieontwikkeling. Denk aan lessen over de achterliggende architectuur of web- of applicatieservers. Bovendien komt de Agile/scrum-werkwijze aan bod.

Na de theorielessen werken de low coders ook nog zo’n vier tot zes weken aan onze eigen applicaties. Dat gebeurt onder begeleiding van een coach. Hiermee doen ze ook de benodigde praktijkervaring op, voor ze op projectbasis worden ingeschakeld bij onze klanten.'

Leveren deze low coders dezelfde kwaliteit als ict-geschoolden?

'De trainees zijn niet in staat om ingewikkelde technische trucjes uit te voeren, want daar worden ze ook niet voor opgeleid. Maar ze leveren zeker wel dezelfde kwaliteit als geschoolde ict’ers. Sommige taken doen ze zelfs beter dan ict’ers, omdat ze het meer vanuit de business bekijken. Ze willen bijvoorbeeld tijdens een opdracht eerst achterhalen wat de achterliggende redenen en doelstellingen zijn, terwijl ict’ers sneller vanuit de technische oplossingen te werk gaan.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt niet iemand in 8 weken iets leren en verwachten dat die persoon hetzelfde kan als iemand die 4 jaar geleerd heeft. Degene die dit beweert is een leugenaar en zou zich heel diep moeten schamen. Dat die mensen aan het werk willen is begrijpelijk maar als er valse verwachtingen worden gewekt dan is dat schadelijk voor de reputatie van ICT professionals. Dit is onacceptabel en Computable zou hier ook afstand van moeten nemen.

Beste Johan,
Je gebruikt wel heel grote woorden. Nergens in dit artikel wordt geclaimd dat de OutSystems-trainees hetzelfde kunnen als afgestudeerde informaticakundigen. Ze hebben echter na die 8 weken wel genoeg kennis en kunde op zak om als junior low-code consultant aan de slag te gaan. In de loop van hun carrière helpen we ze zich te ontwikkelen op de vlakken waar dit nodig is en waar hun interesse ligt, zodat ze uitgroeien tot volwaardige ICT professionals.
Wij gaan al jaren zo te werk en merken dat kwaliteiten als oplossingsgericht denken en inlevingsvermogen in de projecten met onze klanten belangrijker zijn dan technische vaardigheden. Maar dat die vaardigheden in het project-team aanwezig moeten zijn, dat spreekt vanzelf. Lees vooral de laatste alinea van het artikel nog maar eens na.

Uitgroeien tot volwaardige ict professional. Wat zou dat hier betekenen? Weinig inlevingsvermogen en denken vanuit technisch oplossingen voor niet bestaande problemen? ;-)

Dus met 8 weken training mag je je (weliswaar junior) consultant noemen binnen de it-sector? Ik denk dat Johan een terecht punt heeft met het effect op de reputatie van ict-professionals

8 weken klinkt misschien kort om iemand om te scholen tot IT’er..maar er moet niet vergeten worden dat het hier om een low code platform gaat.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van een low code platform als OutSystems ligt de nadruk inderdaad veel meer op communicatieve vaardigheden en analytisch vermogen.

Technische skills zijn bij grotere (ingewikkeldere) projecten zeker van belang, ook bij het gebruik van OutSystems, maar ik neem aan dat een junior ontwikkelaar in dergelijke situaties ondersteund wordt door een ontwikkelaar met meer ervaring en technische kennis waardoor het minder van belang is dat de junior deze vaardigheden zelf bezit.

Daar komt weer een volgende golf van 'onverwachte' problemen in de ict.
In mijn tijd had je een half jaar nodig voor een omscholing en dan begreep je van alles zo 5 tot 10 procent, de rest moest je in minstens 4 jaar en veel nascholing leren.

Ik krijg de indruk dat hier weer mooie sprookjes worden verteld.

Heren, Heren,

Wat een zure reacties allemaal. Waar komt dat toch vandaan?
En daarnaast... lees wat er staat, en kom niet met vooroordelen en ongefundeerde meningen over iets wat er niet staat. Jullie lijken wel old-school it'ers.
Fijn weekeind!

Ik heb het gelezen.
'Ze leveren zeker wel dezelfde kwaliteit als geschoolde ict’ers'.
Zoals ik al zei, sprookjes.

Vraag, gaat Eric naar een in 8 weken omgeschoolde gezondheidswerker met zijn gezondheidsproblemen?

@Jan ... als niemand je vertelt dat die gezondsheidswerker eigenlijk een ict-er is die in 8 weken omgeschoold is.....
En dat is ook een beetje mijn punt: bij de term consultant heb je een bepaald verwachtingspatroon, en dat is doorgaans niet iemand die in 8 weken omgeschoold is.

@Eric: noem het zure reacties, maar deze oldskool it'-er met zo'n 25 jaar ervaring heeft al heel wat mensen zien komen en gaan in diverse rollen en titels. Schoolverlaters die een paar weken training kregen zodat ze geen junior meer waren. Niet vanwege de titel, maar omdat er dan hogere tarieven gevraagd konden worden. Snotneuzen met de titel consultant of architect die een ervaren iemand de les meenden te moeten lezen terwijl hun tegenvoorstel nog lekker was dan een pastafari hoofddeksel.

Iemand die een 8 weeks omscholingstraject naar lowcoder gedaan heeft op de markt zetten als junior consultant is in mijn ogen een belediging voor it'ers die net van het HBO afkomen en ook een junior titel (en doorgaans geen consultant) dragen.

@Pavake
Eric is gewoon een typische verkoper. Je weet nu wat je niet in huis moet halen.

Hoe je het artikel en de reacties ook leest, in alle gevallen gaat het om referentiekaders en daaraan gerelateerde interpretaties.

Met dat als uitgangspunt het volgende referentiekader:
Wellicht een open deur - maar toch: uiteindelijk draait het bij i(c)t om het automatiseren van productie- en bedrijfs-processen en onderliggende activiteiten. Doel is meer werk verzet krijgen met minder mensen; idealiter ook nog eens met een betere kwaliteit.
Met in het verlengde daarvan: bij een platform als OutSystems draait alles om sneller en met minder mensen, administratieve processen verregaand te automatiseren.

Ik stel me zo voor dat in dergelijke trajecten een 'echte' i(c)t-er aan de bak gaat om met 'ingewikkelde technische trucjes' de gegevensbronnen te integreren in OutSystems.
Vervolgens kan de 'junior consultant' aan de slag om die gegevens te her-verpakken zodat de verwerking niet meer handmatig verloopt.

Als dat typisch gezien de situatie is van een door CoolProfs uitgevoerd OutSystems project (iets wat alleen Eric kan weten!), dan zou de in het artikel beschreven aanpak best wel eens kunnen werken!

Alleen… als het zo werkt in combinatie met afgestudeerde HBO-ers en WO-ers, dan lijkt me dat het zo ook kan werken in combinatie met mensen:
(1) – die niet meer nodig zijn door de inzet van OutSystems (zeg maar de “echte” i(c)t-er/ontwikkelaar).
(2) – die weg-geautomatiseerd worden door de uitvoering van een dergelijk automatiseringsproject (zeg maar de materiedeskundigen).

Aan Eric dan ook de vraag:
Als er zoveel groei is op dit vlak (“meer dan honderd gecertificeerde OutSystems-consultants”), loont het dan niet de moeite om ook deze groep mensen om te scholen? Idealiter gelijktijdig met die juniors?

Achterliggende gedachte en referentiekader:
Met een dergelijk gemengd gezelschap ga je volgens mij veel sneller meters kunnen maken in die periode van 8 weken. Dit komt doordat pas afgestudeerden, 'echte' i(c)t'er en materiedeskundigen van elkaars perspectieven en referentiekaders kunnen leren (d.w.z. double-loop learning) - zie ook:

https://upraise.io/blog/effective-agile-performance-management-double-loop-learning/

In het kader van "onder begeleiding van een coach":
Bijkomend voordeel is dat je meteen een aantal mensen beschikbaar hebt voor een stukje carriere begeleiding van die juniors. De 'echte' i(c)t'ers voor die juniors die meer de techniek in willen. De materiedeskundigen voor die juniors die meer heil zien in de processenkant.

En in het kader van 'Computable spreekt met CoolProfs-directeur Eric ten Harkel':
Bij elkaar geeft je dit dan weer stof voor een mooi artikel in de Computable door te vertellen over een aanpak die invulling geeft aan een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen!
Immers, de mensen die op een eerder moment weg-geautomatiseerd werden hoeven niet (allemaal) aan te kloppen bij de overheid.

:-)

Ik hoor al 30 jaar over 4e en 5e generatietalen, maar zie toch vrijwel alleen python, php, java, dotnet vacatures. Misschien is de markt een beetje voorzichtig om zich door een coolprof met 2 maanden cursus, naar een vendor lock omgeving te laten migreren

@dino
In 30 jaar kan er een hoop veranderen. Misschien moet je je eens meer gaan verdiepen in low code platforms (zoals OutSystems) voor je dergelijke uitspraken doet. Verder word ik bijna dagelijks benaderd door recruiters, net als vele van mijn collegas. Genoeg vacatures dus.

Wat betreft “vendor lock in”:
Er zijn talloze argumenten te noemen waarom er bij het gebruik van OutSystems geen sprake is van vendor lock in. Maar dat is nogal off-topic.

Overigens vind ik wel dat duidelijk naar een klant gecommuniceerd moet worden dat het om een omgeschoolde IT’er gaat wanneer deze ergens (onder begeleiding) geplaatst gaat worden.

Ja, in 30 jaar kan een hoop veranderen maar mijn punt is dat dat dus in dit geval niet gebeurd is. Nog steeds vooral programmeurs gevraagd voor 3g talen met wat oo erbij en een framework.
Ik word ook dagelijks benaderd door recruiters, statistisch zegt dat niet zo veel.
Ik begrijp best dat outsystems de term vendor lockin niet on topic vindt. En dat outsystems code genereert die later door traditionele programmeurs onderhouden moet worden. Dwz als je wilt dat de code doet wat jij wilt ipv dat het doet wat outsystems aanbiedt :-)

@dino
Waar haal je vandaan dat er in 30 jaar niks is veranderd op het gebied van low code?

Daarnaast ben ik niet (zoals je suggereert) in dienst van OutSystems, maar een informatica opgeleide developer/consultant, die gewerkt heeft met een verscheidenheid aan talen waaronder java en .net.

Ik heb echter gekozen om met het OutSystems platform te werken omdat het simpelweg een goed platform is. De reden dat er relatief meer 3g vacatures zijn is omdat in dit geval OutSystems een vrij nieuwe technologie is en daardoor nog niet overal bekend/geaccepteerd is.

Verder valt ook aan je argumentatie te merken dat je (nog) geen ervaring hebt met het OutSystems platform. Dat komt met name door je laatste opmerking.
Het lijkt me verstandig om je hier eerst wat verder in te verdiepen voordat je dergelijke aannames doet.

Om toch terug te komen op het topic:
Hou in gedachten dat low-code platforms toegankelijker zijn dan bijvoorbeeld object oriented java programmeren en dus in een kortere tijd te leren zijn.


Wat je ook van het ICT vak vind (en dat is in mijn geval niet zo heel veel) het is en blijft een vak.
Om je vak fatsoenlijk uit te kunnen voeren heb je een opleiding of ervaring (liefst beide) nodig en zul je moeten blijven excelereren door je kennis en ervaring net daar te blijven verbeteren waar anderen dat laten liggen.

Iemand een opleiding aanbieden waarin hij leert een aantal basale functies bij elkaar te schuiven er wat lijntjes tussen te trekken en daarna vooral veel aandacht besteden aan hoe het verhaaltje er op je scherm uitziet maakt je geen expert op het betreffende gebied maar gewoon aap die een kunstje vertoont.
Gaat het kunstje mis, dan zijn de rapen gaar en geeft niemand meer thuis.
Voor mensen die afhankelijk zijn van ICT is dit dagelijkse kost.

Net zo min als iemand die een beetje met LabView kan spelen nog geen wetenschapper is,
zo is iemand die wat functies bijeen kan klikken geen ICT vakman te noemen.

Professional bij definitie is iemand die zijn dagelijks brood verdiend met het uitoefenen van een vak.
Het zegt niets over de kwaliteit van zijn werkzaamheden !

Mijn pa zei altijd: 'Je kunt een aap alles leren, als je hem maar genoeg bananen voert,'

Robbert,
Ik vroeg ooit aan een piloot die destijds bij ons een training deed waarom hij was gaan vliegen.
Hij antwoordde toen: 'Ik lust graag bananen'
Ik moest er toen wel om lachen, ik wist namelijk dat de opmerking van jouw vader afkomstig was van Chuck Yaeger.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-27T07:31:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.