‘Vijf jaar oude computers zijn niet vreemd’

De ict-industrie neigt nogal naar nieuw-nieuwer-nieuwst. Maar de praktijk is weerbarstig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Microsoft geeft Windows 10 niet voor niets gratis weg. Het wil oudere Windows-versies terugdringen, bijvoorbeeld om zijn supportkosten te verlagen maar wellicht ook om een herhaling van de XP-uitfasering te voorkomen. Apple heeft al laatdunkend gesproken over vijf jaar oude Windows-pc’s, waarbij het recente cijfers van Intel en eerdere inschattingen van Microsoft lijkt aan te halen.

De realiteit is niet alleen dat jaren oude pc’s, laptops en ook Macs nog gewoon in dagelijks gebruik zijn. De realiteit is ook dat vijf jaar oude ict - in de brede zin van die term - helemaal zo vreemd niet is. Enerzijds vanwege financiële redenen zoals afschrijvingen. Anderzijds vanwege functionele redenen, zoals een taakvervulling die gewoon naar behoren is. Rest nog de vraag wanneer oude ict dan wel een probleem vormt. En zijn systemen en software van vóór die (arbitraire) grens dan triest of toch lovenswaardig? Wat vind jij?

Apple-topman Phil Schiller vindt het triest dat er meer dan zeshonderd miljoen pc’s zijn van vijf jaar oud die nu nog gewoon in gebruik zijn (vanaf 2:37).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb het "vervangen om het vervangen" nooit zo begrepen. Als een PC doet wat 'ie moet doen, waarom zou ik dan een andere kopen.

Wanneer je steeds met "state of the art" technologie bezig bent, kan ik me voorstellen dat je regelmatig wilt upgraden naar een nieuwe versie. Maar veel van de kantoorautomatisering etc draait op nagenoeg elke PC, daar hoef je echt niet om de 3 jaar iets nieuws voor te kopen.

Hooguit omdat, door intensief gebruik, de hardware aan vervanging toe is.

Als de Amerikaanse defensie nog met 8" floppy's werkt voor hun atoomarsenaal dan valt een 5 jaar oude computer ook wel mee. Zolang deze stand-alone werkt is er niets aan de hand.
Als je hem aan een netwerk knoopt is het wel zorg om de software bij te houden ivm mogelijke veiligheidslekken.

Ik heb een Dell Vostro laptop uit 2007, die gebruiken mijn kinderen voor Age of Empires II, Slither.IO en wat meer. Mijn desktop komt uit 2009 en een mac book uit 2010 en een chromebook uit 2014. Alles draait Windows 10 behalve de Chromebook uiteraard.

Alles is snel genoeg en ik gebruik 95% van de tijd alleen de browser. Er is geen enkele prikkel om over te gaan.


Ik vind het eerder een beetje vreemd dat een nieuw operating systeem eigenlijk alleen kan functioneren op hardware van minder dan 5 jaar oud.

Ik heb enigszins begrip als het om zaken als hardware drivers betreft waar geen support meer voor te krijgen is, maar voor gebruikersapplicaties kan ik het begrip slecht opbrengen.

Vooral onze vrienden van Apple en Microsoft hebben er een handje van: "Werkt het niet meer? Heeft u al [meer schijfruimte | meer geheugenruimte | meer CPU kracht | een nieuwere PC] geprobeerd?"

Waarom iets weggooien dat werkt? Omdat appel dat zegt?
De ICT behoort inmiddels tot de grootste vervuilende industrieën, echt iets om trots op te zijn.

Voorbeeld, mijn filmscanner heeft een SCSI-Kaart nodig die past niet in een slot van een nieuw moederbord, de software/driver is geen probleem.
Ik vervang 1 x per 5 of 7 jaar een aantal onderdelen, sommige zitten al 12 jaar in die kast en werken prima.

Ik werk hier met een meer dan 5 jaar oud CAD station.
Deze computer uit 2011 is uitgerust met een i7-2600K. Deze was 63% sneller dan mijn i7-930 uit 2010 die hij verving.
Als ik vandaag een computer zou kopen zou daar een i7-6700 in zitten. Deze is echter slechts 17% sneller dan mijn 5 jaar oude CPU.
Het komt er op neer dat ca 5 jaar geleden de CPU snelheidsonwikkeling tot een slakke gangetje is teruggevallen. Zolang dit niet veranderd en als de PC's niet kapot gaan houden wij de huidige PC's aan.

Voor standaard werk is het nieuwste van het nieuwste echt niet meer nodig. Mocht een PC traag worden is de oplossing vaak het inprikken van extra geheugen of een snellere (grotere) disk.

Grote functionele verbeteringen zijn er de laatste jaren voor de pc niet gemaakt. Qua hardware is het meer van hetzelfde, amper sneller en helaas niet zuiniger (de IT loopt wat dat betreft achter). Dus waarom zou je wat nieuws kopen als je geen High Performance System nodig hebt? Nee, het is niet vreemd dat ik nog veel hardware zie van zo'n tien jaar oud en software van zo'n vijf jaar. De SSD en 4 G zijn zo'n beetje de enige belangrijke sprongen voorwaarts.
Dus ook mijn OSX, UX en Win hardware is merendeels ouder dan 5 jaar. En ik gebruik daarbij meestal desktops. Die zijn gemakkelijk en goedkoop te upgraden i.t.t. laptops en tablets; om van smartphones nog maar te zwijgen.

Grote functionele verbeteringen zijn er de laatste jaren voor de pc niet gemaakt. Qua hardware is het meer van hetzelfde, amper sneller en helaas niet zuiniger (de IT loopt wat dat betreft achter). Dus waarom zou je wat nieuws kopen als je geen High Performance System nodig hebt? Nee, het is niet vreemd dat ik nog veel hardware zie van zo'n tien jaar oud en software van zo'n vijf jaar. De SSD en 4 G zijn zo'n beetje de enige belangrijke sprongen voorwaarts.
Dus ook mijn OSX, UX en Win hardware is merendeels ouder dan 5 jaar. En ik gebruik daarbij meestal desktops. Die zijn gemakkelijk en goedkoop te upgraden i.t.t. laptops en tablets; om van smartphones nog maar te zwijgen.

De nieuwste OS X versie (El Capitan) draait prima op een iMac uit 2008, als daar minimaal 4GB RAM in zit. Windows 10 werkt prima op een pc uit 2010 met een Intel Core i3 of beter en dezelfde minimale geheugeneis.

Computers zijn de laatste jaren niet zoveel sneller geworden, alleen opslag: een SSD is veel sneller dan een HDD.

Met een up-to-date OS ben je optimaal gewapend tegen bedreigingen, met een pc uit 2010 met Windows XP erop niet!

Bottom line: je hebt een up-to-date OS nodig, up-to-date hardware is nergens voor nodig.

Vroeger werden de nieuwere krachtigere systemen nog een beetje op de markt geduwd d.m.v. de eisen van de modernste games. Nu lijden meeste games aan consolitis en zijn de werkstations vaak gewoon overpowered tov de software die ze draaien moeten.

Reacties geven al aan dat een nieuwe PC niet altijd zinvol is als de hardware componenten daarin niet of weinig voordeel geven. Nu zullen consumenten niet snel een 'upgrade' doen doordat ze zowel de kennis als gereedschappen hiervoor missen, open schroeven alleen al wordt door de leveranciers steeds moeilijker gemaakt met 'veiligheidsschroefjes' die voor een steeds grotere verzameling aan bits zorgt. En de 1-op-1 relatie van een consument die zowel de upgrade als het testen doet kent in de (groot)zakelijke markt van de gebruiker een n-op-n relatie. Grote diversiteit in het PC-park maakt uiteindelijk het uitrollen van patches (en drivers) lastig en veelal is er vanuit het functionele aspect voor de business geen prikkel om deze aan te brengen.

Opmerking dat je met het meest recente OS veilig bent is gewoon onzin als we kijken naar alle onveiligheden in business software, een 3 jaar oude PC met 30 jaar oude (16-bits) code is een gevaarlijke combinatie. En veelal dus ook een dure als vertragende factoren niet in de hardware maar de software zitten.

Ik geloof dat geen 3 % van de gebruikers meer dan 3 % gebruikt van de geboden functies in de officepakketten. De marketeers hebben als voornaamste taak mensen behoeften aan te praten.

@Jasper Bakker,

Beste Jasper B,
Leuk artikel.
IoT bepaald straks of je computer (...en nog meer hardware) nog te gebruiken is (na bijvoorbeeld 5 jaar).
Niet de gebruiker! - poetsen help dan niet meer (bijv. W10).
Alles is straks niet langer bruikbaar / herstelbaar na x jaar en daar moeten we mee leren leven.

Hoelang doe u nog met een koffiezet app. in de jaren 90 ging zo'n ding minimaal 10 jaar mee...
Nu max. 3 jaar.
Hoe oud is uw super sexy Smart Phone?

Ik hoop dat mijn meisje me niets kwalijk neemt want die loopt (inmiddels) ook op leeftijd.
Gelukkig is haar 4 jaar oude HP laptop (alleen gebruikt voor internet, Wehkamp - enz nooit met batterij) en alleen max. 4 uurtjes op een regenachtige zondag 'kaduuk' en leest ze niet mee.
Wat ik wel weet is dat 'oude computers' niet zonder invloeden van buitenaf stuk gaan.
Mijn IBM AT - (DOS 3.3) gebruik ik nog wekelijks (door de IBM assistent serie) en doet het nog altijd - zo ook mijn IBM Model 80 OS/2 server.

Alles moet stuk, niet gaat stuk... (Philips, herkenbaar?).

Bij Canon hadden we printers die na x aantal prints het niet meer deden.
Toen moest de buitendienst TechDienst met een bepaald code (combinatie van toetsen) de teller weer resetten, nieuwe inktpatronen, beetje poetsen (interessant doen). YEP, alles deed het weer.
Oja, we vergaten nooit om een 'gepeperde' factuur te versturen.
Dat was de voorloper van IoT... en daarom worden computer van 5 jaar of ouder steeds zeldzamer.

Hoe zouden Apple en Microsoft dat nu noemen zonder Steve en Bill?

Wie dit niet snapt moet het boek de Bovenbazen van Marten Toonder maar eens lezen ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-31T08:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.