'Software-updates eisen meer gebruikersdata’

Dit artikel delen:
Update

Software-updates brengen fixes maar ook een nare verrassing: meer permissies. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Samsung heeft voor de zomer een precedent gezet door een firmware-update afhankelijk te maken van gebruikersinstemming met meer datavergaring. Zonder toestemming mag de klant zijn of haar ssd (solid state drive) niet bijwerken met de nieuwe firmware. Het gaat in dit geval om het verzamelen van informatie zoals het ip-adres, device id en serienummer van de ssd, en mogelijk ook aanvullende gegevens. Samsung stelt deze informatie, die eerder niet werd vergaard, nodig te hebben om zijn diensten te kunnen uitvoeren.

Andere leveranciers van ict-producten kunnen er ook toe overgaan om updates aan te bieden in ruil voor (meer) gebruikersinformatie. Die data dient voor eigen gebruik door de leverancier, maar kan ook lucratief zijn in doorverkoop aan derde partijen. Deze koehandel wordt gestimuleerd door de toenemende prijsdruk op ict-producten plus de lokroep van inkomsten uit informatiehandel en ads. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is een serieus probleem dat bedrijven de randen van de wet op gaan zoeken of in het geval van Samsung er zelfs overheen gaan. (Zie ook: https://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/internet-en-telecommunicatie/sociale-netwerken-web20/17648-volgens-de-belgische-socialisten-schendt-tinder-europese-regels.html)

Het is zaak dat consumenten zich hier meer bewust van gaan worden en zich beter kunnen weren tegen oneigenlijk en onwettig gebruik.

@Johan
Ik denk dat de Samsung klanten meer te vrezen hebben van de enorme hoeveelheid kwetsbaarheden in de Smart TV's:
https://iicybersecurity.wordpress.com/2015/07/07/how-to-easily-hack-your-smart-tv-samsung-and-lg/

@Johan:
Helemaal mee eens.
Ik snap het dat fabrikanten je willen leren kennen, zodat ze je later kunnen benaderen voor leuke aanbiedingen (waar ze dan weer aan kunnen verdienen). Als ze dat doen door jou te verleiden met een cadeautje of kortingsbon, dan is dat prima: je hebt de keuze, je geeft je gegevens in ruil voor die bon, of je doet het niet. Maar dat ze het verplicht stellen: dat is ver over de grens van fatsoenlijk heen!

@KJ:
De meeste smart tv's zijn helemaal niet zo slim. Daarbij weet je bijna zeker dat de apps op je tv nooit worden bijgewerkt. Beveiligingslekken worden dus niet gepatcht, en als YouTube of NetFlix wijzigingen doorvoert, zijn die apps niet meer te gebruiken.

Gebruik bij voorkeur het smart deel van je tv niet, sluit geen ethernet kabel aan, stel wifi niet in. Als je thuis in het Apple ecosysteem zit, neem dan een Apple TV, en met Android producten ben je met een ChromeCast goed af. Of als je handig bent, dan kun je een Raspberry Pi kopen en er Kodi op zetten. Neem iets dat updates krijgt, een app store heeft, of op een andere manier bijgewerkt kan en zal worden.

Chantage. Een ander woord heb ik er niet voor. Oftewel "Sorry meneer/mevrouw, wij hebben een oepsie gedaan: Er zit een fout in onze software. Om te voorkomen dat iemand er met uw data vandoor gaat kunt u die beter aan ons geven".

Ik laat mijn voorkeur allang blijken door producten van foute partijen te retourneren en niets meer van het merk aan te schaffen. Mijn lijstje wordt trouwens langer en langer.

Aan de ene kant kan ik me de commotie wel voorstellen. Maar is er dit niet eentje van de categorie mosterd-na-de-maaltijd? Als in: wie heeft er vandaag de dag nog enig zicht op wat er door wie allemaal verzameld wordt?

Het gebruik van de internet verbinding hier in huis wordt 7x24 gemonitored op applicaties en onderliggende servers. In de top-20 van servers staat Google steevast bovenaan; regelmatig zie ik 10 of meer servers langskomen. En dat is dan enkel met het gebruik van Chrome, Gmail en wat zoek acties.

@Will
Waarom gebruik je dan Chrome? Het is algemeen bekend dat dat een stuk gelegaliseerde spyware is. Met FireFox ben je beter af! En je zou ook eens naar Brave of Vivaldi kunnen kijken:
https://www.brave.com/
https://vivaldi.com/download/

Op internet ben je nooit anoniem voor de grote jongens, maar je hoeft het ze niet te makkelijk te maken!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-05T07:53:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.