‘Gevestigde ICT-orde gaat cloudconcurrentie aan’

Cloudstrategie

Cloud is vanuit nieuwe spelers gekomen, maar is nu strijdtoneel voor de ‘oude orde’. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Bekend is het verhaal dat online-boekhandel Amazon ooit het lumineuze idee had om zijn overtollige computercapaciteit uit te huren. In huis gehaald vermogen voor verkooppieken tijdens bijvoorbeeld de feestdagen was zo niet langer onbenut tijdens normale periodes. Amazon-cto Werner Vogels spreekt dit oorsprongsverhaal tegen. Sterker nog: clouddienst AWS zou binnen twee maanden na het debuut al door eventuele overcapaciteit heen zijn gegaan.

Tegenwoordig is Amazon een grote cloudspeler, in een breed en gevarieerd cloudlandschap dat is gevuld met vele aanbieders. Daaronder bevinden zich in toenemende mate ook juist de oudere ict-leveranciers. Naast relatief jonge nieuwkomers als Google is bijvoorbeeld Microsoft een grote cloudpartij. Ook Oracle, oudgediende in de markt van ict-leveranciers, is bloedserieus wat de cloud betreft. Topman Larry Ellison neemt AWS, Workday en Microsofts Azure op de korrel. Cloud is strijdtoneel voor de gevestigde ict-orde. Wat vind jij?

Zeven jaar geleden was Oracle-topman Larry Ellison nog zeer kritisch over de hype rondom cloud computing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens Gartner is de install-footprint van Amazon nu al zo groot dat het 90% bevat van alles wat er beschikbaar is op het gebied van Public Cloud Providers (IaaS). Azure komt op de tweede plek met 5%. De resterende 5% is voor alle andere partijen. Je hebt alleen kans als je je specialiseert in een service die nergens geboden wordt of te duur is. Daarbij komt dat Amazon buiten IaaS ook het meest uitgebreide PaaS en SaaS aanbod heeft. Als je nu nog in deze markt wil stappen kan je beter jezelf afvragen hoe je extra diensten kunt verkopen boven op datgeen wat er al beschikbaar is. Concurreren met de infrastructuur is in mijn optiek zo goed als onmogelijk.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-27T07:59:00.000Z Jasper Bakker