‘Ransomware helpt back-up en recovery’

Dit artikel delen:

De dreiging van ransomware heeft ook goede gevolgen: voor back-up en recovery. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Ransomware is al verantwoordelijk geacht voor grote problemen én mogelijke voordelen. Een nieuw positief effect van de impactvolle afpersingssoftware is het een oeroud ict-probleem aan een goede oplossing helpt. Te weten: het wereldwijde en op alle gebruikersniveaus spelende gebrek aan goede back-up. Correctie: goede back-up en gedegen, getestte recovery.

Maar al te veel slachtoffers van ransomware voelen zich gedwongen om te betalen. Zo houden zij het criminele businessmodel van datagijzelnemers in stand. De slachtoffers blijken vaak geen back-up of geen goede back-up te hebben. Of ze hebben geen vlotte recovery, waardoor de losgeldeis zakelijk gezien een zinnige optie kan zijn, om bijvoorbeeld bedrijfsverstoring te minimaliseren. Ransomware geeft back-up en recovery een nodige impuls. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je er rustig naar kijkt is randsomware een klein probleempje breder dan het zich laat aan zien. Ransomware komt niet plots maar is vaak embedded en de stap is niet ver dat men randsomware embed in een exploit of een of andere update waardoor het probleem zich ook in de backup heeft genesteld.

Het is een gegeven dat zelfs de grootste IT dienstenleveranciers mensen in dienst hebben die het belang van goede en adequate bacup en recovery technisch nog steeds niet zo heel erg goed onder de knie hebben. Deze uitspraak van mij komt dan weer voort uit eerdere ervaringen met restores van backups waarbij ik me afvraag of men dit wel genoeg weet en begrijpt.

Het is een logische gedachte backup/restore in elk geval te koppelen aan ransomware waar het preventie betreft. Maar als ik links en rechts de artikelen en publicaties belees is Ransomware de nieuwe 'fear'.???

Het is gewoon een kwestie door blijven denken.

Wat een nog een groter probleem is, denk ik, is het MKB. Daar staat soms de hele administratie op een enkelvoudig pc, zonder backup. Daar wordt soms maar wat aangemodderd op it gebied. Het heeft meestal ook geen prioriteit in een klein bedrijf. Als dan een disk kapot gaat of de pc wordt gegijzeld zijn ze verbaasd. Dit geldt ook voor die nasjes in het netwerk. Verhaal gehoord van zelfs een it collega die zijn hele administratie had verloren door zo'n nas.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-04T07:55:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.