‘Mozilla ondermijnt bestaansrecht Firefox’

Mozilla wil Firefox-ontwikkeling deels afbouwen, om beter bij te blijven. Een zorgwekkende ontwikkeling. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De Mozilla Foundation wil sommige delen van zijn webbrowser Firefox niet langer zelf ontwikkelen. De open source-stichting kijkt ernaar om technieken die geen kernonderdeel zijn elders te betrekken en dus niet langer zelf te ontwikkelen. Dit initiatief, vervat in Project Mortar, moet de complexiteit, ontwikkeltijd en onderhoudskosten van Firefox terugdringen.

Het gaat om technieken die wel nodig zijn voor een 'complete webbrowse-ervaring', maar die geen kernonderdeel zijn van het webplatform, legt Mozilla-developer Johnny Stenback uit in zijn aankondiging. Project Mortar zal eerst kijken naar de weergave van pdf-documenten, om dat mogelijk te doen via de Pepper api (application programming interface) die Google heeft gemaakt voor zijn browser Chrome. Vervolgens staan Adobe Flash en andere non-webstandaarden op stapel. Firefox dreigt Opera achterna te gaan: een afgeleide van Chrome. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat vind ik heel erg jammer.
FireFox was in mijn ogen één van de beste browsers

Verbazingwekkend, eerst allerlei erbij bouwen, dan klagen het wordt een moloch dus het moet slanker.
Dat is een traditie bij webbrowsers, en dat FF te veel als Chrome wordt is niet te verwachten, te eigenzinnig.

Gezien het aantal firefox gebruikers en de hier aangekondigde connect naar Chrome, de opmaat voor een poging als aantrekkelijke aankoop in de etalage te komen? Ik denk dat zoiets op zich jammer zou zijn daar de grotere doorgaan me het opkopen van 'concullega's' en zo de markt diversiteit verder ontnemen.

Ik weet niet of deze forecast een vooruitgang zou zijn.

Chrome de nieuwe IE met ditto gedrag?

Iedereen kan Firefox gratis gebruiken. Ik weet niet hoe hun oproep om een vrijwillige donatie te doen wordt beantwoord, maar als daar enthousiast op wordt gereageerd, kunnen ze resources aantrekken om het vele werk zelf te (blijven) doen.
Verder als Open Source stichting is het toch helemaal niet zo vreemd dat anderen ook meebouwen aan het product? Als het bij modulaire (sub)functionaliteit blijft, lijkt het mij geen probleem.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-14T08:17:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.