‘USB-A nog lang niet achterhaald’

Onderschat nooit de kracht van inertie en gedane investeringen. Usb-A is nog lang niet weg. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De ene na de andere computer omarmt de nieuwe usb-C-poort, die fysiek niet compatibel is met zijn usb-A-voorganger. Die oude, vertrouwde a-poorten en -kabels zijn al meer dan twintig jaar bij ons en hebben in die tijd wel snelheidssprongen gemaakt. Nog hogere snelheden lijken gekoppeld aan de letterlijk kleinere maat van het C-type aansluiting, dat ook nog eens multifunctioneel is voor veel meer nuttige toepassingen.

Toch zijn berichten over het heengaan van usb-A overdreven en prematuur. Dit niet alleen doordat usb-C net als elke nieuwe technologie tijd nodig heeft om aan te slaan. Daarnaast bestaat dat oudere, bewezen technologie een ecosysteem om zich heen heeft gekregen dat niet zomaar wordt afgedankt. Gedane investeringen, gebruikte apparatuur, bestaande workflows. Zeker voor professionals. Nee, usb-A is nog lang niet weg. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

USB-A is maar een stekkertje! Daarbij heeft USB-A twee varianten, een (oude langzame) 2.0 variant en een (nieuwe snelle) 3.0 variant (vaak blauw), wat verwarrend is.

Stop de verwarring, zet er een streep onder, en stap over op de nieuwe standaard. Dus stap meteen over op USB-C stekkers, die ondersteuning hebben voor de USB 3.1 en Thunderbolt 3 protocollen. Dan heb je de komende 2 jaar verloopstekkertjes en/of een USB hub nodig, maar dan zit je zo snel mogelijk op de nieuwe USB standaard, die weer een heel stuk meer "Universal" is dan de oude USB!

Als we niet meteen overstappen op USB-C, dan zitten we nog tijden opgescheept met de oude standaard.

Kijk maar naar VGA, een standaard uit het analoge monitor tijdperk. Waarom die aansluiting nog op 90% van de pc's / laptops zit, is mij een raadsel. Dat moet natuurlijk digitaal zijn, dus (Mini) Display Port, HDMI of, helemaal modern, USB-C.

USB toont hoe jong de ICT is we zijn nog mijlen ver verwijderd van een standaard boutje M4.

Zolang er nog volop apparatuur met een USB-A stekker/aansluiting verkocht wordt dan zal de ondersteuning ook wel blijven.
Maar RS-232 is ook niet meer gangbaar en dat zal met USB-A ook zo worden op den duur.

De wereld verandert, Jan! Je kunt meegaan of achterblijven. En dat geldt niet alleen voor ICT, maar voor alles. Je kunt het leuk vinden of niet, het is een gegeven.

We hebben geen loodhoudende benzine meer. Analoge tv is uit de ether verdwenen. Zoeken via altavista.com werkt niet meer (dat wordt doorgestuurd naar yahoo.com). En USB-A gaat verdwijnen.

Overal is een oplossing voor!

Je kunt lood aan loodvrije benzine toevoegen, maar het is beter om auto's met schonere motoren te gebruiken.

Analoge tv is uit de ether verdwenen, maar digitale is nog wel beschikbaar (DVB-T, Digitenne). Daarnaast zijn er vele alternatieven voor tv, on demand is alles beschikbaar.

Zoeken op het internet gaat goed met Google en Bing. Maar tegenwoordig worden Siri, Assistant en Cortana steeds meer gebruikt.

Op een computer met USB-C kun je nog steeds USB-A apparatuur aansluiten met een verloopstekkertje of een hub. Beter is het om nieuwe randapparatuur van USB-C te voorzien.

Voordat we bij het standaard M4 boutje zijn aangekomen, hebben we de A4, B4, ..., L4 boutjes gehad.

USB-C heeft alle USB standaarden (welke de opvolger waren van de PS/2, RS-232, Centronics, ..., aansluitingen), FireWire, Display Port, Thunderbolt, ..., als voorloper gehad. USB-C heeft de potentie om het M4 boutje van de ICT te worden. Laten we het een kans geven!

"..Elk voordeel heb zijn nadeel.." gaf een (RIP) beroemde Amsterdammer ooit aan;
Er zijn mechanische(!) voordelen aan USB-C versus de andere connectoren.
Zoals het symmetrisch om te draaien connector, dus nooit meer "verkeerd-om" de stekker erin steken.

De USB-C standaard bestaat officieel al sinds 2014(!) en wordt ondersteund door diverse OS-en, hardware en software. En zo zijn er nog wel meer voordelen.

Nadeel is inderdaad dat USB-A niet direct 1-op-1 ondersteund wordt maar wel door verlopen, convertors, kabels, hub e.d., zoals anderen hierboven al aangaven.

Een nieuwe standaard geldt vaak ter verbetering, en door het blijven "vasthouden" aan (ver)oudere voorgangers, beperk je de innovatie, gemak en dergelijke.

USB-A zal niet vandaag-op-morgen verdwijnen maar als de emplooi en/of noodzaak verdwijnt zal er ook een "natuurlijke" afvloeiing plaatsvinden en ultimo er een nieuwe standaard zijn.

En dan laat ik de mechanische nadelen van de voorgangers (zoals bij veelvuldig gebruik, mechanische belasting e.d) even buiten beschouwing.

Wat mij betreft is het soms zo dat wat de standaard van vandaag is, morgen mogelijk hopeloos veroudert kan zijn.
De constante is de tijd, innovatie, inzicht.
Wie kan de toekomst voorspellen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-14T09:08:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.