‘iPhone X bewijst: Microsoft was weer te vroeg’

Dit artikel delen:

Apple’s nieuwste pareltje bewijst weer dat Microsoft eerder was, en te vroeg. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple heeft afgelopen week zoals al verwacht (lees: uitgelekt) de iPhone 8, de grotere iPhone 8 Plus en pronktoestel iPhone X onthuld. Die laatste viert het tienjarig jubileum van Apple’s smartphonerevolutie en doorbreekt grenzen, waaronder financiële. Naast vele vernieuwingen brengt Apple met de iPhone X ook opnieuw bewijs dat het meester is in imitatie, combinatie, verbetering en timing.

De allereerste iPod was technisch gezien niet zo revolutionair. Diverse elektronicaproducenten boden elk al digitale muziekspelers. Het bedieningsgemak van de iPod-gebruikersinterface gecombineerd met de compleetheid van het totale product was wel vernieuwend. De eerste iPhone was een soortgelijke culminatie en verfijning van eerdere technologie en producten. De iPad was ook al voorgegaan, door bijvoorbeeld pc-tablets met Windows XP Tablet Edition.

En de iPhone X nu brengt met zijn geavanceerde camera-opstelling onder meer gezichtsherkenning, wat Microsofts gameconsole Xbox al veel eerder bracht. Bij de Xbox 360 was de Kinect-camera nog optioneel, bij de Xbox One wou Microsoft het standaard maken. Ophef heeft dat verhinderd, waardoor de Kinect geen kritische massa heeft gehaald. Apple heeft afgewacht en komt nu met ‘Kinect’ in zijn top-iPhone. Microsoft was dus weer eens te vroeg.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag me af of je het te vroeg moet vinden of dat marketing en slagvaardigheid daar beter had gemoeten. Innovaties als eerste brengen, betekent dat je er veel draagkracht voor moet creeeren en dus veel in de marketing moet stoppen. En daarnaast heeft het gewoon tijd nodig om te landen bij het grote publiek en dus niet te snel op te geven.

Er waren MP3 spelers voordat de iPod op de markt kwam. Maar deze MP3 spelers waren speeltjes voor tweakers, het erop zetten van muziek was lastig, om nog maar te zwijgen over het verkrijgen van muziek. Dat was via illegale kanalen of het zelf rippen van cd's.

De iPod was niet de eerste, maar in z'n geheel wel de beste: technisch goed, goed geluid, bediening goed en intuïtief, compleet met software om de speler van muziek te voorzien, geheel legaal door zelf cd's te rippen met iTunes (die alle complexiteit wegnam, je hoeft geen tweaker te zijn voor de bediening) en een echte muziekwinkel op internet.

Microsoft had al een tablet voordat Apple de iPad uitbracht, dat klopt. Maar Apple had ver daarvoor al een tablet, de Newton, die zelfs eerder was dan de Palm organizer. En de Newton was echt veel te vroeg, men was er nog niet aan toe, en het apparaat was nog niet compact genoeg.

De gezichtsherkenning van de Xbox is een leuke feature, goed genoeg voor een spelletjescomputer, maar niet voor authenticatie bij bankieren: het systeem is makkelijk voor de gek te houden. Het systeem van de iPhone X is in ieder geval technisch gezien beter en meer volwassen, de toekomst zal leren of het net zo goed en veilig is als de vingerafdrukscanner.

Overigens is Microsoft niet altijd de eerste. Windows is geïnspireerd door de eerste Mac, en de taal C# lijkt best veel op Java. Maar de eerste zijn is niet belangrijk als je niet ook de beste bent. Daarin troeft Apple Microsoft keer op keer af.

ik heb al ruim een jaar een microsoft lumia 950. met o.a. gezichtsherkenning, draadloos opladen, geweldige pureview camera en zelfs dual sim, en de iPhone komt nu pas aan huppelen met o.a. de eerste twee features. eeuwig zonde dat microsoft min of meer de stekker eruit heeft getrokken (ik heb nog geen opvolger voor mijn huidige toestel) en dat het toen niet (goed) genoeg in de marketing heeft geïnvesteerd.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-26T08:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.