Ai helpt bij berekenen pandwaarde

vastgoed

Stel, u ziet een aardig pand voor uw bedrijf en u vraagt zich af: wat moet dat kosten? Dan heeft u eerst een makelaar nodig en de eeuwige neef/vriend(in)/oom/tante/etc. om het geheel eens goed mee door te nemen. Wat als u dat nou eens kunt doen zonder al die extra poespas? Ja, daar is 'ie weer: kunstmatige intelligentie (ai). Waar kunnen we volgens u ai nog meer inzetten?

Een in Delft opgericht bedrijf GeoPhy heeft net een smak kapitaal binnengehengeld van zo'n 33 miljoen dollar om zijn ai-systeem dat commercieel vastgoed op waarde kan schatten een boost te geven. Daarnaast is het mogelijk om data-analyses los te laten op vastgoed van over de hele planeet.

Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen, of in ieder geval postadressen, in Londen, New York en het Litouwse Kaunas. En Delft natuurlijk.

Aan ambities ligt het niet. De ceo van GeoPhy stelt dat ze de waarde van elk gebouw in de wereld willen begrijpen waarbij er een 'paradigmashift' moet komen in de waardebepalingsbusiness van onroerend goed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessante casus. Denk wel dat het extreem gevoelig is voor manipulaties. Wat de bedenkers hiervan betreft denk ik wel dat het snor zit. Die zullen er waarschijnlijk genoeg geld aan overhouden om de rest van hun leven rustig aan te kunnen doen.

Trouwens is dat mechanisme wellicht dan ook van toepassing op bijv. 2e hands spullen. Een AI die alle veilingen afstruint en alles opkoopt wat relatief goedkoop is en dat voor een kleine winstmarge weer doorverkoopt op de markt waar de meeste vraag voor is. Iets wat met financiële producten op beurzen eigenlijk al jarenlang de normaalste zaak van de wereld is.

De 'waardebepalingsbusiness van onroerend goed' gaat om speculatie, de miljarden aan fraudes met vastgoed zijn velen nog niet vergeten. Er is dus niks mis met de uitgangspunten van Teun van den Dries:

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1137861/teun-van-den-dries-maakt-vastgoed-inzichtelijk

De vraag is wat de begrenzingen zijn van AI in open data want een 'informatieachterstand' wordt niet alleen door het achterhouden van informatie veroorzaakt. De 'paradigmashift' gaat ook om het witwassen van crimineel geld via commercieel vastgoed.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-25T08:35:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.