Facebook opbreken, WhatsApp 'gehacked', en nu?

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat 'steeds meer Democraten een splitsing van Facebook' wel zien zitten. Gooi daar nog het sausje van de recente WhatsApp-bug overheen en je hebt de poppen aan het dansen. Opbreken die hap, net als de nutsvoorzieningen ooit in een ver verleden?

Facebookmedeoprichter Chris Hughes verkondigde onlangs dat hij denkt dat Facebook in stukjes verdeeld moet worden. Ook de kandidaten voor de presidentiële race van de Democraten, Joe Biden en Kamala Harris, denken dat hier eens goed naar gekeken moet worden, schrijft The Verge. Facebook vindt overigens van niet. Het bedrijf denkt dat het voldoende serieuze concurrentie heeft en dat succes niet veroordeeld moet worden.

Een ander argument om Facebook niet op te breken, is dat alleen een bedrijf met diepe zakken als Facebook voldoende kan investeren om het negatieve online-klimaat binnen de perken te houden. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat dit juist komt door de grootte van het medium.

Je kunt doorgaan met argumenten voor en tegen uitwisselen. De bottom-line is: wat vindt u en hoe zou u als Europeaan dat het liefst zien, zo'n splitsing?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Facebook gaat helemaal niet gesplitst worden. Het is immers de publieke tak van de CIA. De dag dat Facebook werd opgericht (mede dankzij het tech investeringsfonds van de CIA, In-Q-tel) stopte de CIA met haar eigen life blog programma.

Facebook is niet te vergelijken met een nutsbedrijf. Ook al denkt menigeen niet zonder te kunnen. Veel mensen zijn er al weer mee gestopt en jongeren zijn er nooit aan begonnen.
Over of het opsplitsen van nutsbedrijven ons wat gebracht heeft doe ik geen uitspraak. Ik kan wel wat dingen constateren.
De opgesplitste nutsbedrijven zijn nu Europees aan het fuseren. Hierdoor ontstaat een beperkte groep aanbieders die zoals elk economieboek ons leert (oligopolie) niet meer zullen concurreren op prijs.
Sinds UPC en Ziggo zijn samengegaan is er een soort monopolie ontstaan wat je terugziet in de prijsstijgingen van 5% per jaar.
Vroeger hadden nutsbedrijven geen winstoogmerk wegens het algemeen belang. Nu dus juist wel. Als alle fusies afgerond zijn gaan we dat zeker merken in de prijs. Het enige wat daar nog tegen te doen is zal een sterke EU zijn die net zoals bij telecom bedrijven maximum prijzen zal afdwingen. Maar met de krachtige lobby is het de vraag of dat gaat lukken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-16T09:44:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.