Gaat 'algoritmetoezichthouder' nut hebben?

Dit artikel delen:
codering

Het besef dat algoritmes 'best een dingetje' zijn in de samenleving, is inmiddels doorgedrongen tot de politiek, ook de landelijke die het gezicht vormt naar de samenleving toe. Voordat de nieuwe toezichthouder zich vergaloppeerd aan te veel informatie alvast de vraag: waar moet als eerste de vinger aan de pols gehouden worden?

Het woord algoritme doet de gemiddelde nieuwslezer nog even in een kramp schieten:  'De regeringspartijen CDA en D66 zien een wildgroei aan al-goorit..mes, maar niemand houdt bij wat er is'. Dat bijhouden van wat voor algoritmes door de overheid gebruikt worden, moet vooral gaan gelden voor de voorspellende algoritmes, meldt de NOS.

Ondanks dat het woord voor velen erg spannend klinkt, weten wij hier bij Computable wel beter en moeten we ons niet al te veel zorgen maken. Wel zijn er uitzonderingen, zoals algoritmes die gebruikt worden in mogelijk voorspellende software, bijvoorbeeld wanneer iemand uit een bepaalde wijk met een bepaalde achtergrond misschien een grotere kans heeft om de fout in te gaan. Dit soort systemen blijkt vaak last te hebben van aardig wat vooringenomenheid en voor je het weet discrimineren computers net zo makkelijk als mensen.

Hoe ziet u zo'n toezichthouder het liefst zijn werk doen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-18T10:18:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.