Facebookcoin, aka Libra, komt eraan

Dit artikel delen:
Financiering finance geld

De Libra-stichting is het overkoepelend, in Zwitserland zetelend, orgaan achter de 'Facebookblockchain' Libra. Samen met enkele grote jongens en meisjes uit de industrie moet de Calibra-dienst, de wallet voor de munt, zorgen voor betaalgemak vergelijkbaar met het versturen van berichten. Hoe ziet u deze munt?

Wat is het eigenlijk? Libra is zowel de blockchainimplementatie als de naam van de Libra-munt die gekoppeld moet worden aan 'normaal' geld zoals de euro, dollar en yen. Calibra is de wallet-implementatie waarvoor mensen een know your customer (kyc)-proces moeten doorlopen. Het ding wordt direct met Facebook Messenger en WhatsApp gekoppeld, al heb je geen Facebook-account nodig om het te gebruiken.

We kunnen allemaal mooie praatjes over 'bank the unbanked' en 'wereldwijde dienstverlening voor betaalverkeer' gaan opschrijven, maar uiteindelijk moet de munt als e-money gaan dienen. Het is ook een smartcontractplatform, dus er kan veel meer mee.

In eerste instantie is het netwerk gesloten, maar dat zou ooit een 'open permissionless blockchain' moeten worden en die lijkt het midden te houden tussen een proof-of-work-systeem en een Byzantine fault tolerance-systeem. Hoe dat allemaal in de toekomst moet gaan lopen, is nog onduidelijk.

Wel is duidelijk dat er ook ergens geld te verdienen is door de investeerders, de Libra Investment Token. Deze token krijgen investeerders die een node willen draaien, à tien miljoen dollar. Die tokens zijn eigenlijk securitytokens en die keren dividend uit, dus dat kan alsnog aan de kassa zitten worden door die bedrijven.

De intenties lijken best aardig en zeker als het mogelijk wordt in de toekomst om non-custodial-wallets te gebruiken (lees niet de Calibra-wallet), maar dan nog steeds moet ergens iets met kyc gedaan worden. Lastige spagaten. Wat denkt u dat Facebook en consorten met de anti-money laundering-instituties van de VS bekokstoofd hebben?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus Facebook vind de privacy van de mensen nog niet genoeg. Ze wil nu ook de beschikking krijgen over alle (online) financiële transacties die de mensen uitvoeren?

Zelfs al ben je een grote fan van Facebook zou je op zich wel sceptisch kunnen zijn dat deze Big Tech speler niet al te veel invloed heeft in de maatschappij?

Zelf heb ik daar geen last van want ik loop altijd met een grote boog om Facebook heen. Dat bedrijf blijkt keer op keer moreel gezien verwerpelijk gedrag te vertonen.

Google en Facebook weten al bijna alles van je. Maak ze niet nog meer alwetend door ook via deze bedrijven te gaan betalen!

Google weet eng veel over jou, maar deelt deze gegevens met niemand (profielen zijn te koop tegen betaling).

Facebook weet veel van z'n leden en doet enge dingen met je gegevens: ongefilterd doorverkopen of laten lekken. Je wilt niet dat naast jouw meest persoonlijke gegevens ook nog je hele betaalgeschiedenis publieke kennis is. Tenzij je zo dom bent geweest om iemand via PSD2 inzage in je gegevens te hebben gegeven. In dat geval zeg ik: vooral doen, die Facebook Bitcoin kloon!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-19T09:57:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.