Sneller dan verwacht, Raspberry Pi 4

Dit artikel delen:

U snapt de dubbele betekenis van de titel. Vorige week kwam de Raspberry Pi 4 uit, veel eerder dan de 'bedoeling' was. Niet alleen de hardware onderging een upgrade, ook de standaardsoftware Raspbian kreeg een nieuwe lts-kernel, en daarmee kunt u vanmiddag weer vrolijk gaan klussen. Hoeveel versies verstoffen er al bij u in de kast?

Althans, als vanmiddag toevallig de vrije middag in de week is natuurlijk, anders moet dat doorgeschoven worden naar een ander moment. Die thuisserver, lokale adblocker, recepten-leesunit-in-de-keuken of wat u ook maar met minicomputers doet, als er een nieuwe is, moet ie geprobeerd worden. 

De '4, model B' heeft eigen gigabit ethernet, een betere draadloze verbinding, een krachtiger processor, twee micro-hdmi-poorten die 4k-schermen aankunnen, een usb-c-aansluiting voor de powerrr en de mogelijkheid tot 4GB aan ram te plaatsen. En dat alles voor zo'n 35 pond/euro/dollar. 

Raspbian krijgt long-term-support-kernel 4.19.50 mee en is gebaseerd op Debian 10 Buster en uiteraard verse versies van veel applicaties. 

Er kleeft alleen een nadeel aan die aaibare minicomputers-met-veel-kracht: wat doe je ermee als je uitgespeeld bent? Hoeveel oude Raspberries of Arduino's of andere, vergelijkbare apparaatjes liggen bij u te verstoffen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb leren programmeren op de grootvader van de Arduino ( een SYM-1 ). Ik ben nooit een fan van het concept "Arduino" geweest, omdat ik hetzelfde met een losse microcontroller kon doen. Maar er zijn mensen die er beslist nuttige dingen mee doen, want er is veel software voor. 3D-printers zoals we die nu kennen zouden er niet gekomen zijn zonder Arduino.
Ik denk dat die Raspberry ook veel goeds gedaan heeft voor de mensen voor wie hij bedoeld was. Dat was ik ook niet.
Maar ik vind dat de schrijver met zijn opmerking meer vertelt over zichzelf dan over het nut van zulke devices.

De auteur weet in de categorie discussie deze telkens dood te slaan door de verkeerde vragen te stellen. De kracht van goedkope (modulaire) computers zoals Ardino en Raspberry zit in de mogelijkheden van IoT en de fantasie hierin ontbreekt duidelijk op de redactie van Computable.

Leuk dat Jan Donker leerde programmeren op de grootvader van Arduino maar ik denk dat een heleboel kinderen met veel interesse naar programmeerbare 'lego blok' van de modulaire microcomputers (zullen moeten) kijken. Want het spelen met dit soort techniek gaat om de fantasie, ik deed eerste programmeerervaringen op met Z-80 processor.

De SYM-1 was een single-board computer die je alleen in 6502 assembly ( waarbij je zelf de assembler was ) kon programmeren. Een Z80 processor zat volgens mij alleen in apparaten met een BASIC (yuk) interpreter, omdat dat ding zo'n moeilijke instructieset had. Op een SYM-1 kon je lampjes en stepper-motors en al dat soort dingen aansluiten en je kon timers en interrupts etc. programmeren. In die zin was hij meer de voorloper van de Arduino dan dan die dingen van Sinclair, die je op een tv moest aansluiten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Zilog_Z80

Ewout toen ik elf was kwam ik in aanraking met de ZX81, de opvolger. Daar zat zoals Jan schrijft BASIC op. Daar kun je yuk bij roepen, maar voor mij was het een perfecte eerste taal. Binnen een aantal maanden had ik een spelletje verzonnen en gemaakt wat door mijn klas gespeeld werd.

De kracht ook van de raspberry is dat je voor weinig geld een ding krijgt waar je niet alleen heel veel van kan leren, maar er zijn zoveel toepassingen voor te maken.

altijd jammer als mensen op talen en dingen neerkijken. Het is heel handig als je assembly begrijpt, maar de leverage van de taal is zeer brak. Je kunt een leven vullen met kleine dingen, terwijl je met high-level programmeertalen veel meer dingen verzet krijgt. Je hebt het beide nodig en zijn in mijn ogen complementair.

Het is belangrijk om bijvoorbeeld SQL te kunnen schrijven die heel ver weg blijft van de onderliggende techniek, maar deze wel keihard nodig heeft. Zo is er voor beide genoeg plaats.

Tja, een Raspberry is niet voor iedereen. So what? Hoeveel oude mobieltje liggen er te verstoffen?

Henri Koppen : dat mag je denken. Maar : Ooit moest ik een programma schrijven dat gegevens uit 2 verschillende systemen met elkaar ging vergelijken. Mijn baas was de functioneel ontwerper en die had bedacht dat je dan het gegeven uit het ene systeem door SQL moest laten ophalen in het andere systeem, en dat dan x het aantal Nederlanders met een GSM abonnement. Alleen duurde het zo lang dat de uitkomst niet meer klopte, omdat er elke dat tig abonnementen bij kwamen. Of ik dat probleem kon oplossen. Ja, dat kon ik, omdat ik heb geleerd te denken als een computer. Ik maakte het programma 100 keer zo snel, zodat het klaar was vóór kantoortijd. Het enige probleem was dat ik mijn baas min of meer voor schut gezet had, maar hij vatte het gelukkig sportief op.
PHP is ook zo'n prachtige hogere programmeertaal. Toen ik zei dat je MySQL zelf een usernr kan laten omzetten in een code van 3 letters ( omdat ik denk als een computer ) werd ik weer als retarded geboekt. Natuurlijk werkt het gewoon. Net zoals recursie werkt en ik weet waarom dat zoveel geheugen kost. Mensen als ik snappen waarom een transactie ondeelbaar is, terwijl meer functioneel ingestelde mensen denken dat het internet een oneindig snelle pijplijn tussen 2 al even snelle computers is.
Soms heb je elkaar nodig, ja. Soms heb je genoeg aan jezelf.

PS : denken als een computer is niet hetzelfde als hoog opgeleid zijn, integendeel. De meeste computers kunnen goed schaken, maar ze hebben geen HBO diploma.

Jan, je schrijft dus precies op wat ik bedoel: Je kunt niet alles met SQL, soms heb je iets anders nodig, maar je kan ook niet alles bouwen in C / Assembly en weet ik wat. Basic was apetraag, maar om een bepaald spelletje te maken werkte het prima en was ik tien keer zoveel tijd kwijt geweest omdat in bijv. assembly te doen. Een webpagina maken doe je met HTML / CSS / Javascript, en snelle routine ergens anders in.

Assembly vergt wel een behoorlijk abstractie vermogen en planning. Niet iedereen met een hoog IQ hoeft hoogopgeleid te zijn, maar het is niet voor iedereen. Maar het is niet nodig om te denken als een computer om programma's te maken. In 1997 maakte ik een oplossing in Access 97, daar kon een organisatie nog prima mee uit de voeten. Ik zou het nooit meer zo doen, aan de andere kant, binnen no-time had ik wel iets wat af is, gebruiksvriendelijk was en snel aan te passen.

Computers interesseren me eigenlijk nauwelijks, daarom ben ik zo blij met serverless en cloud computing. Ik wil geen boor, ik wil gaten :-)

Henri,
Ondanks Edsger Dijkstra's beroemde uitspraak in 1975 over dat het praktisch onmogelijk is om studenten een goede programmering te onderwijzen die eerder al in aanraking zijn gekomen met BASIC had deze taal als voordeel dat deze gebruikt kon worden op de toen populaire (en goedkope) homecomputers op basis van een Z80 processor. Hierdoor kwamen kwantitatief veel meer mensen in aanraking met een door Edsger Dijkstra verfoeide denkwijze in het programmeren.

Met de goedkope homecomputers van de jaren 80 die je inderdaad nog aan moest sluiten op de TV werd namelijk vooral de interesse van een generatie autodidacten gewekt die toen nog op de lagere of middelbare school zaten. De vraag in deze discussie is of Raspberry Pi/Arduino hetzelfde effect kan hebben op huidige generatie lagere en/of middelbare scholieren door zowel de lage prijs van de hardware als de begrijpelijkheid van de software. Het één kan namelijk niet zonder het andere want politieke discussie over doorgrondelijkheid van algoritmen mist namelijk de realiteit van een tekort aan kennis.

Ik denk dat ik het met je eens ben Ewout :-)

Nouja, ik denk dat de jeugd niet zozeer warm loopt voor Raspberry, maar wel geïnteresseerd is in het maken van internet pagina's en tools. Daarmee komen ze ook in aanraking met programmeren.

Daarnaast hebben de opgroeiende ontwikkelaars een enorm voordeel: Google / Stackoverflow / Freecodecamp etc.

Nouja, het zal allemaal wel :-) Ik vind softwareontwikkeling nog steeds een heerlijk vak.

Basic is dood en begraven en voor de zekerheid hebben we er een hunebed op gegooid.
C is ouder en nog springlevend, zowel in de Arduino als in de Raspberry.
6502 Assembly code was in 2 middagen te leren, omdat het zo logisch in elkaar zat.
6502 Assembly code geleerd hebben is vandaag ook nog steeds nuttig. Vandaag zit er een 8 bit microcontroller in bijna alles met een stekker.
De schrijver van het artikel had geen idee wat je met een Arduino of een Raspberry moest doen, nadat je alles uitgeprobeerd had.
Gelukkig zijn de hersenen van veel (jonge) mensen wat flexibeler.
Die proberen bijvoorbeeld een robot te maken die blijft werken als je er een poot afbreekt, in plaats van zich druk te maken om hun leaseauto en hun hypotheek.

Henri,
De opinie over dat SQL vaardigheden bij het grofvuil kunnen heeft 30 reacties en staat bovenaan bij meest besproken, ben benieuwd of we deze discussie in dat rijtje op kunnen duwen. Ik stel daarom dat je zelfingenomenheid over je vak niet zo slim is want wie zit er met alle ongestructureerde data nog te wachten op iemand die - dag Jan - alleen maar overweg kan met gestructureerde data, het autodidactische genie beheerst uiteindelijk de chaos.

Jan,
Grappig dat Raspberry Pi meerdere versies van BASIC heeft, na TurboBASIC een PowerBASIC versie kwam en er meer BASIC dialecten zijn dan 6502 Assembly Code oplossingen. Dat alles heeft te maken met leercurves die om toegankelijkheid van de code gaan, de leesbare code die eerst door een interpreter moet gaan om uitvoerbaar te worden is dan ook een pluspunt in het maatschappelijke vraagstuk aangaande AI.

En dat is 12....

Een Raspberry is net als de Bijbel : iedereen kan er zijn eigen gelijk in vinden. Want het is natuurlijk een full-blown Linux computer. Maar helemaal serieus neemt de open-source wereld Basic kennelijk niet, want je ziet allerlei scripttalen in gebruik op een Linux systeem : Python, Lua, PHP, javascript, Bash, etc. maar Basic niet.

Zoeken in ongestructureerde data kan iedereen. De oplossing begint met bedenken dat Google daar waarschijnlijk al heel lang geleden over nagedacht heeft.

Jan,
Edsger Dijkstra zal zich omdraaien in zijn graf maar de scripttalen worden veelal gezien als een BASIC-dialect, hier geldt namelijk ook de eenvoudige leercurve betreffende populariteit. Denk aan VBA binnen Windows/Office omgevingen die cijfermatig nog altijd populairder zijn dan de Linux equivalenten. Microsoft Office heeft mede via het onderwijs zo'n dominante positie gekregen en ik wijs daarom nogmaals welk effect de laag geprijsde oplossingen kunnen hebben op de acceptatie van een oplossing. Veel jeugd kan prima overweg met Siri voor het het zoeken op Internet maar weet nog niet wat je met Google kan.

Even terug naar de discussie, we staan ondertussen op tweede plaats in het rijtje Meest Besproken:-)

Een dual (micro)HDMI poort waardoor je op 2 monitoren tegelijk kan werken is voor scholieren ideaal wanneer ze aan een scriptie moeten werken, ik heb de business case thuis al rond want kinderen hebben voor school wel een iPAD maar geen fatsoenlijk toetsenbord. En oude Raspberry kan circulair gebruikt worden met een andere image, Vintage is the New World.

@Jan Donker
"Gelukkig zijn de hersenen van veel (jonge) mensen wat flexibeler."
Daar moet ik je tegenspreken, ik tref bij jongeren een point-and-click gedrag en een afwijzende houding als ik ze aanspreek die grijze cellen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.

Terzijde, iedere programmeertaal is een tool, je kiest de beste om je doel te bereiken.

Per slot wil je gaten, geen boor.

'de jeugd van tegenwoordig...' Is van alle tijden. Het is flauwekul. Elke computerpionier is ooit jong geweest en heeft zulke dingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen.
Ik kan niet bedenken waarvoor Beginners All purpose Symbolic Instruction Code het beste tool zou zijn. Het was gratis, terwijl een floppy met een echte compiler een half maandloon moest kosten.

@Jan: je denkt inderdaad als een computer ... waar of niet waar, of vrij vertaald: zwart-wit

Als talen als Basic er in die jaren niet geweest was, was de populariteit van computers nooit zo groot geweest. Het heeft de mensen in die tijd laten zien wat je allemaal kon doen met een computer, en zoals Henri al aangaf in één van de reacties, was het een mogelijkheid om een fantasie om te zetten in iets werkends.

Ik heb in de jaren 80 best leuke dingen gemaakt (al zeg ik het zelf) in Basic op mijn Atari, wat vele malen makkelijker ging dan in Assembly op de Exidy Sorcerer (waar ik ooit op begonnen ben met programmeren).

Vergelijk het een beetje met scratch (https://scratch.mit.edu/); hiermee kunnen kinderen op speelse wijze leren "programmeren", en kennis maken met logica. Als daarmee vandaag al een eerste de gewekt wordt, is de IT-er van morgen geboren.
Of wil jij ze liever kennis laten maken met IT middels een doos kaarten en een ponsmachine?


Soms wil je alleen een gat, en maakt het niet zoveel uit of dat met een handboor, accuboormachine, klopboor of boorhamer gemaakt is.

Opa verteld: Eerste machientje op mijn 12e of zo een ZX80, met een los zelfgeknutseld interrupt generatortje waardoor het ding werkte als een ZX81.
Uit een boekje had ik al 8080 assembler geleerd dus Basic was eigenlijk niet aan de orde.
Vandaag de dag doe ik nog redelijk wat assembler (MIPS wegens wat unieke performance redenen, en ARM om te debuggen).

Ontopic,
CEO: Pascal ik heb een hoop werk, want ik heb een heel groot bestand dat vol staat met "M166353421" en dat moet allemaal "M166"
Pascal: Nooit van reguliere expressies gehoord ?
CEO: Wa's dah ?
Pascal: Waarom heb je dan een Mac ? Laat mij maar even, Over tien minuten gaan we lunchen.

Kijk als je met zo'n RPI nou eens iets nuttigs deed ipv ze te gebruiken om te gamen, te Netflixen of muziekjes te downloaden dan leerde je ook nog eens iets.
Want daar zijn die dingen voor bedacht... om iets nuttigs over computertjes te leren, beetje met zo'n ding te knutselen.
Assie kapot gaat, niet erg pak je een andere, wil je een ander OS erop, gewoon ff je flashkaartje omwisselen.
Wil je weten wat een cluster is, voor de prijs van een tweedehands laptop bouw je er thuis zelf een.
Helaas werkt het zo niet. behoudens enkele uitzonderingen is niemand werkelijk geintereseerd om zelf moeite te doen om iets te leren.
Prima maar zeur dan ook niet als je op je 30e al geen carrierre perspectieven meer hebt

Arduino is een discussie die m.i. een eigen topic waard is:
Met de Arduino hardware is weinig mis al is het een uitdaging een dochterbordje te ontwerpen dat
werkt op het scala aan officieuze kloons met bv PIC32MX, STM32 of zelfs een ESP8266 professor.
De elende begint pas wanneer je de arduino ontwikkel omgeving gaat gebruiken.
Wil je een ledje laten knipperen gaat het nog goed, maar zodra je twee drivertjes in een project
stopt gaat er van alles mis met timers configuraties en weet ik wat allemaal meer.
Ik was dus gewoon over de bootloader heen en schrijf alles van scratch.
NEEEE dat is helemaal niet veel werk, zoals gezegd ik deed dat al toen ik twaalf was dus ik kan dat.
Zelfde geld voor IP's voor een FPGA, een hoop van die dingen kan je ook zelf maken.
Genoeg hierover.

Dit gezegd hebbende, is er nog iemand die mij kan uitleggen waarom je een quadcore nodig hebt om iets over computertjes te leren ?
Ik heb overigens zelf geen RasberryPi

@Jan Donker
Je denkt, volgens eigen zeggen, als een computer. Wel raar dat je dan zo weinig over computers weet!

Een MOS 6502 is gewoon een 8-bits microprocessor. Daar waren er meer van sinds het midden van de jaren 70 tot zo ongeveer het midden van de jaren 80. Sommigen programmeerden in assembler, de meesten werkten met Basic, wat ook op de Wiki pagina van de 6502 staat:
https://nl.wikipedia.org/wiki/MOS_6502

Dus wat dat betreft is er weinig verschil (in het gebruik) tussen de MOS 6502, de Motorola 6809, de Zilog Z80 en de Intel 8088. Deze CPU's zaten in home computers en de eerste IBM pc's, en o al deze computers kon je in Basic programmeren.

Basis heeft een slechte naam gekregen door het gebruik van regelnummers en het GOTO commando. Een moderne Basic variant lijkt niet meer op de Basic varianten van vroeger, het lijkt meer op Pascal, een taal waar Edsger Dijkstra geen problemen mee had.

Basic draaide op vrijwel elke computer, hele volksstammen hebben zo leren programmeren (en dus ook leren denken als een computer).

@Pa Van Ke
Grappig dat je de Exidy Sorcerer noemt. Die hadden we vroeger ook op school. Deze computer, met Z80, had cassettes voor (als ik me niet vergis) Basic, Fortran en Assembler. Voorzien van een floppy drive kon je 'm opstarten met CP/M. Dat gaf 'm bijna onbegrensde mogelijkheden, zoals programmeren in Turbo Pascal of Turbo C.

He ja de Exicy Sorcerer, bij ons met die grote kast erachter waar dan de floppy drives zaten (16 indexholes wie verzint dat nou).
You need a sorcerer to use a Sorcerer.... Toch best nog wel een aantal keren wat met CP/M gedaan.

Ik heb geloof ik een zenuw geraakt bij een aantal mensen door te beweren dat Basic nergens goed voor is.
Mij leek het nogal een open deur, het is vooral interessant om te zien wie er hapt.
Als je de wikipedia pagina van een aantal goede programma's opzoekt ( bijvoorbeeld Firefox of Apache ) dan kun je daar lezen in welke programmeertaal/talen die geschreven zijn.
Zoek nu eens naar : "geschreven in Basic" en je komt niet verder dan wat huisvlijt/knutselprojecten.
De opmerking dat Basic tegenwoordig bijna zo goed is als Pascal ( een taal die speciaal voor het onderwijs bedacht is ) deed me wel lachen.
Ik ken een taal die nog meer bijna zo goed is als Pascal, namelijk Pascal zelf.

Ik dacht dat ik duidelijk gemaakt had wat de 6502 zo'n goede processor maakte om te leren programmeren in machinetaal :
Het feit dat je de instructieset zo makkelijk uit je hoofd kon leren !
Probeer dat maar eens met een willekeurige andere processor.
Ja, natuurlijk bestond er een Basic interpreter voor, waarom niet.

Jan,
Denken als een computer is niet zo'n goed voorbeeld van AI want ik geloof dat je de essentie van de discussie niet begrepen hebt. Het gaat bij een Raspberry PI juist om de creatieve huisvlijt waar de keus van een programmeertaal uiteindelijk van secundair belang is in de uitwerking van een idee.

@Jan
Het was een tijdje in de mode onder "echte informatici", Basic afbranden. Pascal, dat is het helemaal!

Het Basic zoals het ooit ontworpen was, had nogal wat tekortkomingen. De editor was simpel, geen full screen editor maar een line editor, en alle programmaregels hebben een regelnummer. Deze regelnummers werden ook gebruikt om vanaf willekeurige plekken naar toe te springen. Dat is funest voor het schrijven van begrijpelijke code, en, nog erger, voor een voorspelbare programmaflow.

In de jaren 80 kwamen veel computers (Commodore, Sinclair, MSX, Acorn, IBM, ...) met Basic. Voor Turbo Pascal moest je 200 gulden betalen; dat geld had je niet meer na het aanschaffen van een home computer. Voor veel mensen was Basic de eerste programmeertaal. Deze imperfecte taal heeft veel mensen enthousiast gemaakt om de ICT in te gaan. Vlak het belang van Basic dus niet uit.

Pascal, de taal die het helemaal is volgens jou, deze speelt buiten IT opleidingen geen rol. De opvolgers (Modula-2, Oberon) spelen totaal geen rol van betekenis meer. Erg jammer, je kon er goed real life projecten mee uitvoeren (dus niet slechts schoolopdrachten). Het is niet anders.

Maar niet getreurd, Pascal leeft voort in andere talen. Moderne Basic varianten (oa VB, VBA) hebben elementen uit Pascal gekregen. Oracle's PL/SQL heeft wel iets weg van Modula-2 (met embedded SQL). Apple's Swift is een soort combinatie van C++ en Pascal.

Het is heel stoer dat je in machinetaal kunt programmeren. Doet het vast goed als je om een pick up line verlegen zit! Ik heb ooit wat in 6809 en Z80 assembler geschreven. Die inzichten die ik daardoor heb gekregen zijn erg nuttig, maar ik ben niet van plan ooit nog iets met die kennis te doen. Deze manier van programmeren is verre van efficiënt, voor het snel en foutvrij software schrijven zijn hogere programmeertalen vele malen meer geschikt.

Veel succes met het schrijven van software in assembler (of voer je echt de 1-en en 0-en in???) voor jouw 6502 computer!

Ik kan behalve programmeren ook nog lezen.
Dat is heel handig voor een programmeur, zo kun je je vakkennis bijhouden en je kan bijvoorbeeld specificaties lezen.
Een aantal reageerders bewijzen hier dat ze dat juist niét kunnen.

Waar staat dat ik vandaag nog 6502 code programmeer ?
Of Pascal ??

Ik heb nooit turbo-pascal gekocht. Ik had UCSD-P, waar ik natuurlijk niet voor betaald had.

PS :
Ik heb de essentie van het verhaal volgens mij wel begrepen, kijk maar naar de eerste reactie in plaats van naar de laatste.
Het woord "BASIC" komt in het oorspronkelijke verhaal niet voor.

@Jan
Je eerste post was goed, daarna ging het fout...

@frank,
Heb je die goto end dan niet gezien in die eerste post ?

Ja, die had ik gemist. Ik denk dat Jan het in assembler had geschreven, middels een BRA (BRanch Always) instructie. Deze instructie bestaat echter niet op de 6502, dus heeft de code checker deze verwijderd uit de eerste post van Jan!

Mensen die niet weten hoe een boor werkt, zullen nooit een tunnel bouwen. Of ze betalen de hoofdprijs, als de woningbouwvereniging hun oude woning geïnspecteerd heeft.

Jan,
Ik weet hoe een boor werkt, een tunnelboor is echter een heel ander principe omdat het hier om het verstevigen van het boorgat gaat. Hierdoor weet ik ook waar ik de springladingen moet plaatsen, het berekenen van de springladingen ging heel gemakkelijk met een simpel programma dat geschreven was in Basic.

Basic was niet zoals Pascal de wetenschappelijke programeertaal maar pragmatische karakter ervan werd bewezen door de 'kiloliners' in een populair wetenschappelijk programma KIJK voor de jeugd. Naast berekeningen voor springladingen heb ik Basic voor allerlei andere uitdagingen gebruikt, je hebt de essentie van de discussie nog altijd niet begrepen.

In mijn eerste reactie in deze discussie stelde ik dat de fantasie belangrijker was dan de taal, hoofdredacteur kan beamen dat ik heel creatief kan zijn met een paar regels code om het aantal views van deze discussie tot ver boven de 5 miljoen te krijgen. GoTo van een endless loop in discussie gaat nu richting de dertig reacties waarmee ik - 4 juli 2019 00:13 - stelde dat we met enige onenigheid de opinie van Gijs in 't Veld kunnen overtroeven. Die discussie ging over de zinloosheid van oude SQL vaardigheden.

Wat is de essentie van een discussie ?
Feit is, dat het oorspronkelijke artikel gaat over 2 kleine computertjes : de Raspberry en de Arduino. En dat de schrijver zich afvraagt of je die als volwassene wel moet kopen.
Waar het precies over SQL gaat, moet ik nog even opzoeken. Ik probeerde in mijn reacties in de buurt te blijven van datgene waar het over gaat :
de eerste kennismaking van mensen met computers en programmeren.

Overigens heb ik zo mijn twijfels bij je beweringen. Ik heb in mijn werkzame leven nooit zoveel verantwoordelijkheid gedragen dat ik echt iemand dood kon maken, maar ik heb wel de kwaliteit van sourcecode beoordeeld. ( bij Sogeti toen nog )
Ik zou een BASIC programma misschien geschikt hebben gevonden voor iets met boekhouden of een spelletje, maar niet voor iets gevaarlijks.

SQL-vaardigheden lijken me wel nuttig in de wereld van vandaag. Ik ken maar weinig websites waar geen SQL database achter zit. Of is het internet inmiddels achterhaald ?

Jan,
Als eerste stelde ik dat de auteur een discussie doodslaat voordat deze begonnen is en ik stelde in die reactie ook dat goedkope computers zoals 30 jaar geleden de homecomputer voor de eerste kennismaking zorgde die de fantasie te boven ging. Meeste reacties in deze discussie zijn volgens mij van de wat oudere jongens die ergens eind jaren 80 met wat 'huisvlijt' in de vorm van BASIC programma's bezig waren en daar hun beroep van hebben gemaakt. Let vooral even op de opmerking die ik plaatste over Edsger Dijkstra omdat universitaire houding toen al compleet misplaatst was aangaande de praktijk.

Betreffende verantwoordelijkheden heb ik in het verleden inderdaad een zekere last op mijn schouders gehad die een wat kleinere foutmarge kende dan een slecht geschreven programma, eind jaren 90 is de opkomstplicht afgeschaft maar of dit een goed politiek besluit was betwijfel ik als ik overweeg dat een hele generatie nog niet eens de band van een fiets kan plakken.

Hoewel het leger zeker zijn nut zal hebben in tijden van oorlog en rampspoed, heb ik nooit enig gemis ervaren doordat ik er geen deel van uitgemaakt heb.
Dat in tegenstelling tot mijn kennismaking met de 6502 processor. Ik heb geen universiteit van binnen gezien, maar ik kwam met flying colors door de testjes van Volmac, waardoor ik opeens veel leukere mensen om me heen zag.
Mijn afschuw van BASIC is daarom niet gebaseerd op wat mijn school er van vond, maar op eigen ervaring.

Een van mijn eerste baantjes was : computers repareren.
Ik kreeg een kapotte computer en daar stond de hele administratie van een bedrijf op.
Een boekhoudprogramma in BASIC.
".... vraag even aan ze wat het password is ..... laat maar, ik heb het al ! "

Voor mensen die denken dat SQL kennis bij het grofvuil kan, omdat we nu API's hebben :
API's waren al voordat Codd en Date hun modellen verzonnen.
Wordpress heeft ook een API.
Je kan er bijna alles mee.
Behalve wat ik wilde : een voorpagina met het laatste bericht van elke auteur.
Laat Wordpress dat nou net niet kunnen.
En als je het toch probeert, blijkt het verversen van de pagina 2 minuten te duren.
Dan ben je toch wel blij dat je nog weet hoe het ook alweer zat met indexen en zo.

De schrijver van het artikel was inderdaad wat somber, zoiets van moet je ermee en hoe snel ligt zo een ding weer in de hoek. Het is wel een mooi ding als je het zo leest en voor het geld hoef je het niet te laten. Mee spelen en in de hoek gooien maar of te gebruiken voor een leuke toepassing. Had al even zitten zoeken, als smart TV, misschien zelfs met een satelietontvanger eraan gekoppeld. Dat was in ieder geval leuk zoekwerk, er is altijd wel iemand die dat gedaan heeft. Neemt niet weg, het is een apparaat voor de computerliefhebber.

Maar toen ik de discussie doorlas, over oude machines en talen dacht ik de schrijver heeft wel wat gelijk. Ook die zijn inmiddels computer historie en liggen in een hoek te verstoffen of liggen op het computerkerkhof. Dat zal ook het lot van deze machientjes ook wel weer zijn. Wel leuk!

@Jan
Nog even je mening over OSS en de Brexit, en je off topic commentaar is compleet! ;-)

@Louis
Voor de één is een Raspberry Pi een leercomputer, voor de ander (de meesten schat ik in) is het een leuke mediaspeler als je er Kodi opzet. Niet zo krachtig als een Apple TV of Nvidia Shield, maar wel veel goedkoper. En in dat geval is een quad core uitvoering met WiFi erg handig.

Het is maar wat je als off-topic beschouwt.
Zowel de Arduino als de Raspberry ( wat overigens 2 totaal verschillende systemen zijn ) drijven op open source Software.
Als je het over kleine computertjes hebt, waar je wat van kan leren, dan moet je ook de Parallax Basic Stamp noemen.
En waarom dat zo'n flop is, terwijl de iets jongere Arduino een mega-succes is geworden.

Kodi draait overigens prima op een laptopje uit 2005. Die kost je meestal niks.
Ik denk dat de bedenkers van de Raspberry een ander soort gebruik(er) voor zich zagen.

Opmerkelijk hoe vaak mijn naam hier wordt genoemd en toch niemand het over mij lijkt te hebben ;)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-02T11:43:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.