10Gbit/s up en down, thuis op je pc

Gigaset router

Heeft de gemiddelde kabel- of adsl-gebruiker nog te maken met snelheden die over het algemeen ruim onder de 500 megabit per seconde liggen, voor de glasvezelbezitters is 1Gbit/s al enkele jaren gebruikelijk. Nu wil een kleine provider gaan testen met 10Gbit/s-aansluitingen. Overkill?

Duurdere internetabonnementen worden aangesmeerd aan huishoudens die slechts een miezerig Netflixstreampje nodig hebben. Op de websites van verschillende aanbieders krijgen die gebruikers echter een heel ander gevoel: 'ooh! U kijkt én Netflix én u wilt een email versturen? Dan adviseren we 500Mbit/s!'. Voor de steams in de hoogste kwaliteit adviseert Netflix 25Mbit/s. Met een 50Mbit/s-lijntje zou je dan zelfs twee keer de hoogste kwaliteit moeten kunnen kijken. Voor gewoon gebruik is 5Mbit/s al genoeg. Een beetje overkill.  

Af en toe een filmpje downloaden, ook als dat niet mag, gaat natuurlijk sneller met 1Gbit/s en met 10Gbit/s wordt dat kwesties van halve seconden, als de andere kant het aankan. Even een game van een gigabytje of 100 downloaden, een stuk relaxter bij 10Gbit/s. De raw-fotobestanden in de cloud gooien, superfijn met 10Gbit up. Toch?

Wat is uw gevoel bij 10Gbit/s uploadsnelheden voor de gewone consument?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je een Netflix 4K abonnement hebt, dan heb je de mogelijkheid om 4 streams tegelijk te kijken. Wil je dat doen, dan heb je 100 Mbps download snelheid nodig. Hou rekening met bufferen (even snel wat data naar binnen harken voordat het afspelen begint) en andere apparaten die ook af en toe wat data naar binnen halen, dan heb je met 150 Mbps downloadsnelheid voldoende capaciteit.

Als je zelf geen grote website host en geen video on demand dienst host of om een andere reden grote bestanden het internet op slingert, dan heb je als uploadsnelheid een fractie van je downloadsnelheid nodig.

Ik heb een standaard abonnement bij een grote kabelboer, heb 250 Mbps download- en 25 Mbps uploadsnelheid, kijk Netflix, download OS updates voor desktops, laptops en devices, heb YouTube verslindende pubers in huis, alles gaat tegelijk, en heb nog nooit problemen gehad omdat de downloadsnelheid niet hoog genoeg was.

Internetsnelheid is net zoiets als megapixels bij camera's: meer is beter in de ogen van de onwetende consument. Ik ken mensen die (naar mijn inschatting, gebaseerd op het aantal mensen in huis en het aantal op internet aangesloten apparaten) veel minder data verbruiken dan ik, maar die wel een duurder abonnement hebben met een hogere snelheid. Adviezen voor een downgrade (en een paar tientjes besparing) worden in de wind geslagen, een downgrade voelt als een soort verlies, dus dat doet men niet.

De meeste bedrade thuisnetwerken zijn maximaal 1 Gbps (de wat oudere netwerken gaan zelfs niet sneller dan 100 Mbps), de meeste draadloze netwerken halen dat niet. Een snel netwerk van 10 Gbps is maar voor een heel select groepje interessant / noodzakelijk, voor 99,99% van de mensheid compleet zinloos, vooral als je bedenkt dat dit 10 maal de snelheid is van het netwerk in de meeste huizen.

Met andere woorden: leuk stukje reclame verpakt in een nieuwsbericht, maar je hebt het niet nodig. Nu niet en het komende decennium ook niet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-11T07:56:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.