Quantumsuperioriteit?

Google claimt zogenaamde quantumsuperioriteit bereikt te hebben met een quantumcomputer met 53 qubits. IBM claimt overigens dat ze de berekening in 2,5 dag kunnen doen met een conventionele computer, dus misschien is het zover nog niet, wat denkt u?

Quantumsuperioriteit is een term die inhoudt dat een bepaalde berekening goed bekeken alleen nog maar door een quantumcomputer gedaan kan worden en niet meer door een conventionele computer. Enkele weken geleden was er al heel wat ophef over een artikel dat nog moest verschijnen en nog door het peer review-proces heen moest van Google en twee handen vol wetenschappers van andere instituten en bedrijven, waar Computable ook over berichtte. Inmiddels is het artikel verschenen in Nature. 

Vrijwel alle media over de hele wereld hebben er inmiddels over bericht, vaak met ronkende verhalen dat al onze versleuteling binnenkort nutteloos wordt, we het leven kunnen simuleren en wat al niet meer. Berekeningen die we überhaupt niet meer kunnen controleren met deeltjes die zowel nul als één, als iets daartussenin kunnen zijn. Deeltjes die op meer plaatsen tegelijk kunnen zijn, zowel in Oost- als West-Berlijn. 

Wetenschappers stellen dat het 'nog minstens tien jaar duurt' voordat er een quantumcomputer ontworpen is die ook werkelijk universeel aan de slag kan voor nuttige zaken (de berekening van Google was alleen maar heel goed te doen voor quantumcomputers). En 'nog minstens tien jaar' geuit door wetenschappers betekent eigenlijk 'nog minstens dertig jaar', terwijl wat 'nog minstens dertig jaar' betekent: we niwt qwtwn hoeveel het precies is.

Dan heeft IBM, natuurlijk grote concurrent op dit vlak van quantumcomputers, vermoedelijk ook nog bewezen dat het onmogelijke probleem voor conventionele computers waarmee quantumsuperioriteit is bewezen, in 2,5 dag is op te lossen met conventionele computers. Quantumsuperioriteit mag dan misschien niet gehaald zijn, wetenschappers uit de quantumhoek vinden het in ieder geval een prestatie, die Sycamore-processor met z'n 53 qubits.

Kortom, dit vraagt om discussie. Wat denkt u, heeft Google quantumsuperioriteit bereikt? Heeft IBM bewezen dat het superieur is in rekenen met gewone computers? Wordt alles gekraakt door quantumcomputers of overdrijft men? En last but not least, vindt u dat we de officiële Nederlandse spelling 'kwantumcomputer' moeten gebruiken of toch 'quantumcomputer' (of kwantumprocessor, kwantumsuperioriteit, et cetera)?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Oost- en West-Berlijn, really?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-24T07:48:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.