Decos schenkt langzame koffie in ruimteschip

Leverancier: papierloos werken is geen toekomstmuziek

Dit artikel delen:

Een astronaut wijst de bezoekers een parkeerplaats aan. Via het parkeerterrein, dat bedekt is met rode brokken steen, lopen 250 genodigden door een Marslandschap het ruimteschip in. Het nieuwe futuristische kantoor van softwareleverancier voor documentbeheer Decos ligt als een pas geland ruimteschip op het Space Business park in Noordwijk. Het pand in de vorm van een meteoriet staat op een steenworp afstand van ruimtevaartmuseum Space Expo en de gebouwen van ESA (European Space Agency).

Papierloos werken en elkaar ontmoeten, daar gaat het volgens Decos-directeur Paul Veger om. De leverancier brengt zijn visie van het papierloze kantoor en het nieuwe werken in de praktijk in zijn nieuwe gebouw. De papierloze kosmos van de leverancier oogt steriel. Gladde witte vloeren en wanden geven het interieur een klinisch karakter. Door de hoekige vormen lijkt de bezoeker in een ijskristal te zijn beland.

Langzame koffiemachine

'Medewerkers verklaarden me voor gek toen ik het idee lanceerde voor een nieuw kantoor in de vorm van een space-achtig gebouw', vertelt Veger. Met het nieuwe gebouw ziet hij zijn jongensdroom van een Star Wars-kantoor verwezenlijkt. Zijn visie heeft ook aardse kanten: 'De beste ideeën ontstaan bij de koffiemachine. Dat is de plaats waar alle mensen van het bedrijf elkaar ontmoeten. Ik heb gekozen voor één centrale, langzame koffiemachine. Medewerkers bespreken daar rustig met elkaar waar ze mee bezig zijn en daar ontstaan vaak goede ideeën.'

Het pand draait bij het ontwerp van het pand volgens Veger niet alleen om de esthetiek. 'Het is ook praktisch, doordat we geen kasten nodig hebben kunnen we gebruikmaken van schuine wanden.' In zijn verhaal is transparantie het codewoord. Witte paden en trappen leiden naar flexibele werkplekken die verdeeld zijn over twee vides. Medewerkers hebben vrijwel overal in het pand zicht op elkaar. De financiële afdeling, directiekamer en de ruimte waar programmeurs zitten, hebben een glazen pui die geluid weert.

Op zoek naar papier

Het is zoeken naar papier in het pand. Alleen in het cursuslokaal ligt een notieblok voor cursisten.' Ook de directeur is niet te betrappen op papiergebruik. Tijdens zijn openingsspeech bekijkt hij het spiekbriefje op een witte iPad.

Het pand beschikt over zalen voor zittende en staande vergaderingen, een brainstormruimte en een hoek waar na het werk computerspellen gespeeld worden. Het gebouw telt één printer voor klanten. Aanbestedingen moeten vaak nog op papier worden aangeleverd. Ingekomen post wordt gescand, het papier verdwijnt in de prullenbak.

Meenemen op iPad

Veger, die voor documentbeheer vooral zaken doet met overheden, wil laten zien dat er op het gebied van papiergebruik en efficiënt documentbeheer een wereld te winnen is. 'Bij ons is het origineel altijd digitaal, bestuurders die hier komen, willen we bijvoorbeeld laten zien dat ze dossiers ook mee kunnen nemen op de iPad.'

Bij de uitgang krijgt de ruimtereis een aards karakter. De vertrekkende bezoekers krijgen voordat ze het ruimteschip verlaten een ijsje aangeboden.

Decos

Decos heeft in Nederland ongeveer negentig medewerkers en het bedrijf heeft een vestiging in India voor de ontwikkeling van software. Het bedrijf is in 1987 opgericht als leverancier van postregistratiesystemen. Naast levering van software voor documentbeheer verkoopt het bedrijf software ter ondersteuning van het klantcontactcentrum en software voor het volgen en plannen van buitendienstmedewerkers (cartracking).

Decos futuristisch papierloos kantoor

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb het filmpje bekeken. Mooi hoor, en erg inspirerend! Welk videoconferencing-systeem wordt daar gebruikt ? Ben nl op zoek naar een (gratis) betrouwbaar videoconferencing-pakket (voor circa 5 users..) Suggesties ?

Leuk om te lezen dat je genoten hebt van onze visie! Wij maken gebruik van LifeSize Video Conferencing om met onze collega's in India te communiceren. Ik heb net gekeken en ons model is de LideSize Team. Hier is de URL naar de fabrikant www.lifesize.com

Marius Brouwer
Stagiaire Marketing Decos

Bedankt voor de terugkoppeling! Ik ga ermee verder.

Veel succes toegewenst!

Karin

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-22T11:58:00.000Z Pim van der Beek