Adobe jaagt met K2 op hegemonie Quark

Dit artikel delen:

Adobe's K2, de toekomstige opvolger van het dtp-programma Pagemaker, jaagt Quark de daver op het lijf.

Een belangrijke vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger is de PDF-integratie. Grafische- en bedrijfsgebruikers kunnen profiteren van de vele voordelen van het Portable Document Format (PDF): behoud van alle formattering ongeacht het medium of het platform, mogelijkheid tot documentbeheer en het aanmaken en gebruiken van elektronische formulieren, en niet te vergeten de PDF-workflow.
Quark beheerst met het pagina-opmaakprogramma Quark X Press al jaren de markt van het commercieel publiceren. 90 Procent van alle vierkleurendruk en andere hoogkwalitatieve publicaties wordt in Quark X Press vormgegeven. X Press ondersteunt het PDF echter minimaal.
Adobe's PDF, dat gebaseerd is op de printertaal Postscript, is zoetjes aan onontbeerlijk voor toepassingen om informatie in een bepaalde, eventueel interactieve vorm te gieten. Dat zegt ook de Gartner Group. Dit analistenbureau ziet in PDF een de facto standaard voor een breed gamma aan toepassingen bij context-gevoelig documentbeheer en voor het inzetten van elektronische formulieren.

Centrale interface

PDF, zo zeg de Gartner Group, kan dienen als een centrale grafische interface voor de opkomende Comprehensive Production Architecture (CPA). Deze architectuur moet het mogelijk maken dat verschillende partijen via een intranet tegelijk aan een project - bijvoorbeeld een jaarverslag - werken. K2, dat beschikbaar komt in de tweede helft van 1999, zal CPA volledig ondersteunen.
Quark kan daartegenover zijn eigen Digital Media System plaatsen. Dat ondersteunt CPA niet, en is erg moeilijk te implementeren. Bovendien blijft het systeem integratie missen met PDF. Omdat K2's integratie met PDF leidt tot kostenbesparing op vele fronten en tot efficiëntie, moet Quark oppassen.
Quarks poging van enkele maanden geleden om Adobe over te nemen, heeft dan ook zijn effect gemist. Het staat er momenteel financieel weliswaar beter voor dan Adobe, maar de demonstratie van een alfa-versie van K2 tijdens Seybold '98, duidt erop dat Adobe met zijn nieuwe technologie - door mensen uit het vak als 'formidabel' omschreven - een goede toekomst tegemoet kan zien.  EV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.