'Informatiewerk kan productiever'

Kantoorautomatisering wordt niet goed ingezet

Dit artikel delen:

Het verwerken van informatie kan productiever. Dat concludeert Nipo in een onderzoek onder ruim duizend 'informatiewerkers', uitgevoerd in opdracht van Microsoft. "Per werkweek, per werknemer, kan een dag gewonnen worden."

Informatiewerkers doen veel onzinnig werk. Vooral het verstrekken van informatie kan beter en gemakkelijker, blijkt uit het onderzoek van Nipo. Nog steeds worden digitaal beschikbare gegevens overgetypt of uit meerdere bronnen zelf bij elkaar gebracht. Een van de onderzoekers, Adriaan Eecen: "Het is zelfs in mijn eigen werk zo. Ik moet soms gegevens achterhalen, die gewoon in het systeem beschikbaar zouden moeten zijn."
Het onderzoeksbureau ondervroeg in opdracht van Microsoft 1085 informatiewerkers uit de bouw, detailhandel en de financiële en zakelijk dienstverlening. Die groep vertegenwoordigt 2,86 miljoen werknemers, aldus Nipo.

Intensief

Het onderzoek toont volgens Eecen vooral aan dat het verwerken van informatie inderdaad een toenemende arbeidstaak is. "Ik verwachtte een groot verschil tussen handarbeiders en kantoorwerkers, maar in alle sectoren neemt de tijd toe die men bezig is met het verwerken van informatie."
In de bouw noemt een vijfde van de medewerkers die taak 'intensief'. In de financiële sector (banken en verzekeraars) en in de detailhandel is dat een derde. Bij de zakelijke dienstverlening vindt iets meer dan een kwart van de werknemers dat ze veel informatie verwerken.
Microsoft-marketeer Hans van der Meer ziet in het onderzoek een bevestiging van zijn vermoeden dat veel van de kantoorautomatisering niet goed wordt ingezet. "Technisch is het goed geregeld met databases en kantoortoepassingen, maar in depraktijk blijken het eilanden van gegevens."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-12T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.