HP worstelt met uitdragen strategie

Einde klassieke it-projecten

Dit artikel delen:

De Amerikaanse ict-dienstleverancier HP krijgt met moeite zijn dienstenstrategie uitgelegd. Zes maanden na de introductie van de 'adaptive enterprise' worden nog steeds alternatieve namen en synoniemen overwogen.

Mooie cijfers, zuinige reacties
HP liet vorige week mooie cijfers zien. Voor het eerst sinds de overname van Compaq voor 19 miljard dollar, nu 18 maanden geleden, maakte het hard- en softwarebedrijf winst in alle vijf onderdelen. Analisten reageerden zuinigjes.
In het kwartaal dat eindigde op 31 oktober werd een winst van 862 miljoen dollar geboekt. Vorige jaar bedroeg de winst in dit kwartaal 390 miljoen.
De omzet bedroeg dit kwartaal bijna twintig miljard dollar, zo'n tien procent meer dan een jaar eerder.
"Het vierde kwartaal was uitstekend", vond bestuursvoorzitter Carly Fiorina. De productiviteit is echter nog wat minder dan bij Dell; financieel directeur Bob Wyman waarschuwde dat veel van de omzet voortkomt uit 'gadgets', consumentengoederen waar een lage marge op zit. Fiorina: "We rekenen niet op een enorme verbetering in de bedrijvendivisies."
Pogingen om bedrijven weg te lokken bij IBM of Dell bleken niet goed uit te pakken. Toch verkocht het bedrijf aardig wat servers, zodat de 'enterprise systems'-divisie voor 106 miljoen dollar omzette. Een jaar geleden leed deze tak een verlies van 129 miljoen dollar.
De printer- en beeldverwerkingstak maakte voor het eerst meer dan 1 miljard dollar winst. HP verkocht 13 miljoen printers in het vierde kwartaal.
Het afgelopen jaar werd met de verkoop van 43 miljoen printers een record gehaald.
Het bedrijf introduceerde afgelopen zomer ruim honderd nieuwe producten, onder meer op het gebied van digitale fotografie, handcomputers en consumenten-desktop-pc's. Daags voor het bekendmaken van de cijfers, bond HP met een serie kopieerapparaten de concurrentie aan met Xerox, Canon en Ricoh.
HP investeerde minder in onderzoek dan een jaar eerder: 3,6 miljard in plaats van 3,9 miljard dollar. Ondanks de mooie cijfers komt er geen eind aan de ontslagen. Het bedrijf ontsloeg het afgelopen kwartaal nog 2400 medewerkers. Fiorina kondigde aan te willen snijden in slecht presterende afdelingen.
Ook beleggers reageerden zuinig op de mooie cijfers. Ze vinden de verdiensten aan bedrijven te laag en zijn bang dat HP te afhankelijk wordt van consumentenproducten. Toch kwamen er ook tevreden geluiden los. Een analist van Gartner: "Wellicht kunnen we volgend jaar vaststellen dat dit het moment is, waarop HP begon te klimmen."
Het bedrijf heeft nog niet de juiste overkoepelende term gevonden voor de naar eigen zeggen juist wel geïntegreerde suite van beheersoftware en gespecialiseerde bedrijfsapplicaties.
Topvrouw Carli Fiorina noemde de strategie vorige maand op een Gartner-conferentie het eindstadium (end state) voor klanten. Het is een methode waarmee bedrijven hun techniek en de veranderingen ervan kunnen beheren. De aanleiding voor de adaptieve strategie is wèl duidelijk: bedrijven willen hun bedrijfsprocessen vereenvoudigen en standaardiseren.

Flexibel

'End state' was gewoon maar één van de varianten die het bedrijf aanreikte ter verduidelijking, zo bleek tijdens de 'Software Universe'-beurs in Hamburg. Er werden nog meer synoniemen en varianten gebruikt.
Het opvallende was Über OS. Wat in het Engels begon als 'adaptive management', werd één avond lang (zie kader) vertaald in het Duitse 'Über OS'. In Nederland bereiden de marketeers de presentatie ervan voor rondom de term 'agility', want "flexibel, dat is als term niet voldoende".
Het is niet te doen, de HP-aanpak kort te omschrijven. Het bedrijf wil met een nieuwe generatie software, waarvan een deel is toegesneden voor gebruik op de eigen hardware, ict'ers, processen en techniek zo aaneenrijgen dat een it-afdeling een normaal bedrijfsonderdeel wordt. Een onderdeel dat zich automatisch aanpast aan de bedrijfsvoering.
Het bedrijf kondigde vorige week aan met "meer dan veertig beheerdiensten en software-oplossingen klanten te willen helpen hun heterogene technologieën te willen integreren, ict-kosten met maximaal 30 procent terug te brengen en in toenemende mate de ict-veranderingen als gevolg van 'real-time' bedrijfsvoering te willen automatiseren." Zoiets is ook niet eenvoudig.

Fout of dom?
In Hamburg presenteerde HP onlangs de nieuwste mogelijkheden van zijn platform-overkoepelende flexibele behersoftware en bedrijfsapplicaties presenteerde. Niet vreemd, daarom, dat de marketing-afdeling een Duitse term verzon voor het super besturingssysteem. "Hoe spreek ik het precies uit?", vroeg Nora Denzel, directeur van HP's software-divisie dinsdagavond aan de aanwezige journalisten en marketing-collega's. "Über OS", antwoordde een Duitse verslaggever. "Als je de umlaut echt gebruikt, dan moet je zeggen 'über os', anders wordt het 'oeber os'." "Über OS", herhaalde Denzel maar eens een paar keer, voor de zekerheid.
Meer dan een van de aanwezigen kromp ineen. Maar David Gee, de verantwoordelijke marketeer, was ontgaan dat de Nazi's aan de haal waren gegaan met de term Übermensch uit het werk van de filosoof Nietzsche.
De volgende middag echter was Über OS verdwenen uit alle presentaties. Zonder ook maar één keer te hikken vertelde Denzel de zaal vol klanten, gebruikers en andere aanwezigen nu hoe met "het Data Centre OS" een serverpark met allerlei verschillende besturingssystemen te beheren en te bedienen is.
De verbeteringen zaten onder meer in Open View, de zo goed als overal (IBM, Sun, Dell, Cisco) in te zetten hardware-beheeromgeving. De software is nu zodanig verbeterd dat een beheerder alleen de echt niet automatisch oplosbare storingen nog te zien krijgt. Voor verschillende beheerders zijn daarnaast verschillende rechten en mogelijkheden instelbaar en voor de liefhebbers is er zowel een grafische als een 'command-line' interface.
Een andere concrete productaankondiging was die voor Insight Manager. Die werd deze zomer reeds door klanten beproefd en is bij HP zelf beter bekend als Nimbus. Deze beheersuite werkt alleen op HP-hardware en geeft een ict-beheerder een-en-dezelfde toegang tot Windows, HP/Unix en begin volgend jaar ook Linux.

Wekenlange worsteling

Nora Denzel, directeur van de softwaredivisie en duidelijk een rijzende ster binnen HP, legde 'adaptive enterprise' vorige week zo uit: "We weten allemaal dat ict-technieken nooit buiten gebruik gesteld worden. Tape, bijvoorbeeld, is er nog steeds. Het gevolg van het nooit-overboord-gooien van technieken, is dat de ict-infrastructuur van bijna alle bedrijven een allegaartje is. Niemand draait alleen op Windows, of alleen op Linux, of alles op een mainframe. Het is er gewoon allemaal, want geen ict-techniek sterft."
Denzel kondigde in Hamburg het einde aan van de klassieke it-projecten. "Wat ervoor in de plaats komt, is een bedrijfsproces met consequenties voor it." Een verandering van de bedrijfsvoering moet niet resulteren in een wekenlange worsteling van de it-afdeling om de systemen aan te passen; nee, die aanpassingen moeten als vanzelf gaan, aldus Denzel.
Denzel stapte in 2000 over naar HP van Legato (een ontwikkelaar van informatiebeheersoftware, vorige maand overgenomen door EMC, leverancier van opslagsystemen). Bij Legato was ze drie jaar lang verantwoordelijke voor productontwikkeling. Daarvoor werkte ze bij de opslagdivisie van IBM, waar ze bij haar vertrek was opgeklommen tot directeur van de opslagsoftwaretak.
"Vorig jaar kondigden we deze strategie reeds aan. We hebben er hard aan gewerkt. Nu kunnen we het laten zien."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.