Geen gedwongen ontslagen bij Baan

Dit artikel delen:

Baan en de vakbonden RMU, GMV, CNV, FNV en De Unie zijn vorige week een sociaal plan overeengekomen voor de 112 mensen die het bedrijf moeten verlaten.

Als gevolg van forse verliezen dit jaar voert Baan een ingrijpende reorganisatie door. "Iedereen vertrekt op vrijwillige basis", zegt een tevreden Wim Burggraaf, bestuurder van de CNV Dienstenbond in een reactie. Naast de mensen met een jaarcontract en de medewerkers die sowieso al op het punt staan om de organisatie te verlaten, blijven ongeveer twintig plaatsen over waarvoor een oplossing moet komen.
"Twintig mensen moeten nog gevraagd worden om te vertrekken. Baan hanteert voor de selectie hiervan een aantal criteria. Het aantal dienstjaren is daarvan de belangrijkste. Medewerkers die het laatst zijn binnengekomen wordt het eerst gevraagd of ze weg willen bij Baan. Is dat niet het geval dan gaat het bedrijf naar de volgende op de lijst", aldus Burggraaf. De vakbondsbestuurder is zeer te spreken over de goed verlopen onderhandelingen met Baan en het behaalde resultaat.

Wrang

In september organiseerde Baan nog een banenmarkt, waarbij het softwarebedrijf zo'n tien mensen wist te werven. "Het is wrang dat die mensen, die bijvoorbeeld van Digital komen, het contract bij hun oude werkgevers hebben opgezegd en nu niet bij Baan terecht kunnen." Maar ook deze groep krijgt van Baan een financiële tegemoetkoming. "Een unicum", zo stelt de vakbondsbestuurder.
Burggraaf verwacht, gezien de krapte op de arbeidsmarkt in de IT-sector, dat alle vertrekkende personeelsleden binnen twee tot drie maanden een nieuwe baan hebben. Het softwarebedrijf stelt faciliteiten beschikbaar voor mensen die gaan solliciteren, in de vorm van kantoorruimte en PC's. Het softwarebedrijf heeft twee externe bureaus ingehuurd om mensen te begeleiden bij het sollicitatie-proces. Vertrekkende medewerkers krijgen één tot zes maandsalarissen mee naar huis. Zij die het snelste een nieuwe baan hebben gevonden, krijgen de grootste vergoeding.

'Vrijwilligers'

In Nederland werken tussen de 1200 en de 1250 mensen bij Baan Company of één van diens werkmaatschappijen. Het bedrijf dat wereldwijd 6000 mensen in dienst heeft, ontslaat in totaal 1200 mensen. Naast de twintig 'vrijwilligers' die Baan nog zoekt, zijn er nog minder dan honderd mensen die Baan op een andere manier verlaten. Ongeveer 45 mensen hebben een aflopend jaarcontract dat niet verlengd wordt. Iets minder dan veertig mensen had uit andere overwegingen al het arbeidscontract opgezegd. Tot slot waren er al een aantal mensen die vrijwillig naar een andere werkgever omzien.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.