Managed hosting door True

Peoplesoft-ceo heeft rotsvast vertrouwen in joint venture met JD Edwards

'Binnen vier jaar hebben we SAP ingehaald'

Dit artikel delen:

Nog niet zo lang geleden was Peoplesoft een bedrijf in de marge van de erp-applicatiemarkt. Inmiddels heeft de onderneming zich opgewerkt tot de tweede positie op de mondiale markt. Het volgende doel is de nummer 1 te worden. Dat zal nog enkele jaren duren, áls het lukt. Ondertussen zijn er kapers op de kust: Oracle, en wellicht over enige tijd Microsoft.

  
Peoplesoft-ceo Craig Conway: "De overname van JD Edwards geeft ons de gelegenheid agressiever marktaandeel te winnen."

Als het aan topman Craig Conway van Peoplesoft ligt, ziet het ea-landschap (enterprise applicatie) er over pakweg vier jaar heel anders uit. Niet het Duitse SAP, maar het Amerikaanse Peoplesoft zal dan de gelederen binnen de markt aanvoeren. Daarvoor moet hij nog vijf miljard dollar omzet, het huidige verschil tussen marktleider SAP en de vijf maanden geleden geboren alliantie tussen Peoplesoft en JD Edwards, overbruggen. Conway: "We zijn na het samengaan met JD Edwards duidelijk bezig met een inhaalslag. Ik heb er alle vertrouwen in dat we over een periode van drie tot vier jaar SAP hebben ingehaald."
Dit is een vrij opmerkelijke uiting van optimisme. Door de aanhoudende vijandige overnamepogingen van databasereus Oracle moest Peoplesoft de afgelopen maanden juist vechten om het vertrouwen van zijn klanten en aandeelhouders te behouden. De ingeschatte schade aan uitgestelde opdrachten bedraagt om en nabij de 120 miljoen dollar. Er is al enige tijd een intensieve campagne gaande bij de klanten, waaronder ABN Amro, dat een aantal erp- en crm-projecten heeft lopen voor tientallen miljoenen dollar. Inmiddels lijkt de overnamedreiging van Oracle iets te zijn geluwd.

Conway: "Door de overname van JD Edwards bereiken we nu ook het middensegment. Dat geeft ons de gelegenheid om agressiever marktaandeel te winnen." Daarnaast wil zijn concern zich oriënteren op meer markten waar het nu nog afwezig is, in zowel Europa als Afrika. Ook daar valt voor de onderneming dus marktwinst te behalen.

Zenuwachtig

Niet iedereen juicht de overname van JD Edwards door Peoplesoft toe. Vooral cfo's (financieel directeuren) en cio's (de beslissers over de ict-

  
De omzet over het derde kwartaal van Peoplesoft is uitgekomen op 624 miljoen dollar, meer dan de 575- tot 590 miljoen die eerder werd aangekondigd. De winst per aandeel is met zeventien dollarcent eveneens hoger dan de verwachte tien tot elf cent. Wel moet worden ingecalculeerd dat dit gaat om een resultaat waarbij de overname van JD Edwards niet is meegenomen. Inclusief de overname van JD Edwards, en de kosten die daarmee zijn verbonden, heeft Peoplesoft over het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 0,02 dollarcent per aandeel, wat overigens nog steeds aanzienlijk beter is dan de 0,09 tot 0,10 cent die eerder werd verwacht.
budgetten) zijn kritisch. Sommigen klagen erover dat het samengaan van beide erp-producenten hun keuzemogelijkheden beperkt. De markt voor erp-applicatiesoftware is al klein en door het samengaan van Peoplesoft en JD Edwards is hij nog kleiner geworden. Conway doet er dan ook alles aan om de klanten gerust te stellen: "We zullen het productportfolio van JD Edwards zeker niet afbreken. Goed, we bieden onze producten aan onder de paraplu van Peoplesoft, maar dit betekent niet dat we de keuzemogelijkheden gaan beperken."
Toch speelt de dreiging van de vijandige overnamepogingen van Oracle nog steeds. Dat blijft klanten zenuwachtig maken. Conway, die acht jaar 'onder' Larry Ellison heeft gewerkt, zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Oracle het pleit wat betreft de overnamepogingen heeft verloren. "Het zal veel moeite kosten om het huidige bod van 19,50 dollar per aandeel verder op te trekken." Bovendien spelen er op dit moment in de VS twee rechtszaken, waaronder een antitrustzaak. Hoewel de uitkomst daarvan nog wel even op zich zal laten wachten, verwacht Conway dat er geen toestemming voor de overname komt.
Over de intenties van Oracle is Conway klip en klaar: de vijandige overnamepogingen waren een manier om zijn bedrijfsactiviteiten te ontregelen. Over de intenties van zijn voormalige baas Larry Ellison is Conway even duidelijk: "Hij is onbetrouwbaar. Of laat ik het sjiek zeggen: hij hanteert 'situatonial ethics'. Soms gaat hij naar links, soms naar rechts. Hij kiest altijd de route die hem het meeste voordeel oplevert." Maar, zo antwoordt hij: "Er is geen sprake van een persoonlijke vendetta."

Andere kaper

Peoplesoft probeert nu, ondanks de overnamepogingen van Oracle, het vizier 'lasergericht' op de toekomst te houden. De overname van JD Edwards moet zich nog een beetje settelen, wat gepaard gaat met een ontslagronde van 7 procent van het totale personeelsbestand. Verder lijkt het softwareconcern echter gereed om de grote slag met SAP aan te gaan.
Conway, die wordt omschreven als een ambitieuze, aimabele man en een goede strateeg, heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat hij SAP kan verslaan en zijn voormalige baas Ellison van zich kan afhouden. Wellicht is er echter nog een andere kaper op de kust: Microsoft. Langzaam maar zeker begint het softwareconcern uit Redmond, dat traditioneel in de kleinere marktsegmenten zit, op te schuiven richting bedrijfssoftware, waar met minder productie meer winstmarge valt te behalen. Het idee van een eventuele overname door Microsoft stuit bij Peoplesoft, zo lijkt het althans, niet op veel weerstand. Men is zich ervan bewust dat het concern van Bill Gates veel geld in kas heeft en bij een eventuele overnamepoging genereus zal zijn met zijn overnamesom. Over vier jaar weten we meer. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-07T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.