Gebruik computers in de bouw nog marginaal

Dit artikel delen:

ROTTERDAM - De Nederlandse bouwsector maakt nog maar heel sporadisch gebruik van computergestuurde werktuigen. De huidige inzet van robots op de Nederlandse bouwplaats is te verwaarlozen. De Stichting Bouwresearch concludeert dit in het rapport 'De toepassing van robots en computergestuurde werktuigen in de bouw'. Volgens deze studie gaapt er nog een grote kloof tussen technologie en praktijk van de automatisering in de bouw. Alleen in Japan zijn enkele grote bouwconcerns op volle kracht bezig om robottechnologie in hun bouwprocessen toe te passen.

In vele landen nemen universiteiten en onderzoeksinstellingen het voortouw. In Nederland zijn dat TNO Bouw en de Technische Universiteit Delft. Buiten Japan heeft het bedrijfsleven slechts belangstelling voor het gebruik van robots als er direct geld mee te verdienen is door besparing op arbeid. Een robot wil men ook wel inzetten bij zeer gevaarlijk en ongezond werk, of als de kwaliteit van het eindprodukt sterk wordt verbeterd.

Misverstanden

Over robots bestaan in de bouw nogal wat misverstanden. Vaak worden deze apparaten geassocieerd met blikken mannetjes vol sensoren en antennes die taken van de mens overnemen op dezelfde wijze als wij dat zouden doen. Te weinig wordt beseft dat een bouwrobot een herprogrammeerbaar multifunctioneel apparaat is dat speciaal dient om materialen, onderdelen of gereedschappen te verplaatsen. Doel is om verschillende, vooraf gespecificeerde, taken uit te voeren.
De Stichting Bouwresearch vindt het overigens niet vreemd dat er in Nederland zo weinig bouwrobots worden ingezet. Momenteel zijn er voornamelijk industriële robots te koop. Die robots zijn zonder aanpassing niet of moeilijk in te zetten in de bouw. Wanneer de kosten voor alle aanpassingen moeten worden opgeteld bij de prijs van een robot, dan wordt de inzet van zo'n apparaat al een stuk minder rendabel. Ook de beschikbare technologie vormt vaak nog een probleem. Een robot goed laten werken in de bouw met zijn bijzondere werkomstandigheden vergt vaak speciale sensoren. Die zijn nog niet of alleen tegen hoge prijzen te koop.
Toch worden robots wel zinvol geacht. Maar alleen in daarvoor geëigende situaties en omstandigheden. Robots zijn speciaal geschikt voor repeterende en saaie klussen. In de bouw is ook een bijzondere rol weggelegd voor robots wanneer deze zwaar en ongezond werk uit handen van mensen neemt. Dit voorkomt ondermeer de uitstroom naar de wao. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-25T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.