XML-macro's MS-Office geven virus vrij spel

Dit artikel delen:

De nieuwe versie van Microsofts kantoortoepassingen ondervangt niet de eerder aangekaarte bezwaren van antivirusfabrikanten. De opslag in XML-code van Office System, bemoeilijkt het opsporen van kwalijke code. "Daar is niets aan te doen", stelt het bedrijf uit Redmond.

Met de nieuwe versie van de kantoorsuite komt Microsoft niet tegemoet aan klachten van fabrikanten van antivirussoftware. Die uitten dit voorjaar hun zorgen over vooral de manier waarop tekstverwerker Word de macro's middels XML opslaat. XML verzwaart volgens hen de werking van de antivirusprogramma's. De macro's kunnen op een willekeurige plaats in het Word-bestand terecht komen, zo bleek hun uit tests met de bèta-versies. De antivirusprogramma's moeten in dat geval het hele tekstbestand op virus-macro's doorzoeken.
De antivirusbedrijven verzochten de softwaregigant daarom om verwijzingen naar de macro's op te slaan in het (verborgen) commentaar aan het begin van het document. Ook zou deze Office-versie alleen macro's moeten accepteren die in dit commentaar vermeld worden. Volgens een woordvoerder van Microsoft is dit probleem niet te verhelpen. "Dat is nu eenmaal het gevolg van het inzetten van XML."

Drie smaken

Microsoft maakte vorige week bekend dat het de masters van Office System richting cd-persers heeft gezonden. De volgende versie komt uit op 21 oktober. Abonnementhouders kunnen de nieuwe kantoortoepassingen een maand eerder al installeren. De kantoortoepassingen zijn goed voor ongeveer een kwart van Microsofts miljardenomzet.
De prijzen van de drie smaken van het nieuwe Officepakket zijn gelijk aan die van voorganger XP. De goedkoopste variant, officiëel bedoeld voor leraren, scholieren en studenten, is half zo duur als de standaard editie. Bij het verschijnen van Office XP riep het verschil tussen de onderwijsversie en de standaard editie al vragen op. De onderwijsversie, die op maximaal drie pc's mag worden geïnstalleerd, kan in dezelfde winkels verkocht worden als de standaard-editie. Het bedrijf probeert zo consumenten over te halen de kantoorsuite aan te schaffen, stelden indertijd analisten. Microsoft ontkende dat motief, maar gaf toe dat voor consumenten een lage prijs een belangrijk argument is. "We willen zo ook het illegaal kopiëren een beetje afremmen."
Onlangs pastte Microsoft de voorwaarden voor licensing 6 aan, waardoor werknemers van bedrijven die deelnemen aan licensing 6 Office 2003 thuis mogen gebruiken. Deze medewerkers krijgen ook kortingen op andere pakketten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.