Lotus ontwikkelt SMS en WAP

Software voor mobiele communicatie leunt sterk op telecomaanbieders

Dit artikel delen:

Communicatie met handheld computers vormt een lucratieve groeimarkt voor software-ontwikkelaars. IBM-dochter Lotus probeert hier met Mobile Notes een voet tussen de deur te krijgen. De samenwerkingsverbanden met telecomaanbieders duiden erop dat het zwaartepunt nu op die markt ligt.

In januari kondigde Lotus aan om Lotus Notes beschikbaar te maken voor mobiele gebruikers. Onderdeel van deze aankondiging was de eerste versie van Mobile Services voor Domino (MSD). Ondertussen wordt gewerkt aan MSD 2.0, dat begin volgend jaar op de markt moet komen. In de nieuwe versie zijn clients opgenomen voor PDA's met Palm, Epoc én Windows CE. In afwachting van de nieuwe release verstevigt Lotus zijn banden met telecomaanbieders en telecomfabrikanten.
De weg naar succes op de zakelijke markt loopt in de wereld van de mobiele communicatie voor een belangrijk deel over de consumentenmarkt. De opmars van kleine handcomputers is begonnen bij particulieren die met name Psion- en Palm-computers kopen voor zakelijk gebruik. Nu beginnen bedrijven mogelijkheden te onderzoeken om die machines georganiseerd in te kopen voor hun medewerkers.

Bruggenhoofd

Bij mobiele telefonie is de invloed van de consumentenmarkt nog sterker aanwezig. De nieuwe mobiele aanbieders hebben allemaal eerst een bruggenhoofd gevestigd op de consumentenmarkt, om vanuit die positie de zakelijke markt te bewerken. Het versturen van geschreven berichtjes via de mobiele telefoon (SMS) heeft onder jongeren een grote vlucht genomen; nu verschijnen ook de eerste toepassingen voor zakelijk gebruik.
Lotus is sinds kort via zijn partner Libertel betrokken bij de consumentenmarkt. Over het netwerk van Libertel, met de Domino-software van Lotus, biedt platenketen Free Record Shop de zogenoemde Nozy-dienst aan. Via deze SMS-dienst kunnen informatie over CD's en openingstijden worden opgevraagd. De dienst breidt naar verwachting later uit met de mogelijkheid om via de mobiele telefoon CD's te bestellen.
Belangrijker dan deze consumententoepassingen zijn, in termen van toekomstige omzet, de bedrijfsoplossingen. Maar toepassingen in het zakelijk verkeer staan nog in de kinderschoenen, al is dat vooral een kwestie van acceptatie door gebruikers. Bij sommige ondernemingen spelen SMS-berichten nu al een rol in de bedrijfsvoering. Typerend voor de beperkingen van SMS, waar slechts een beperkt aantal karakters gebruikt kan worden, is dat daarin de oude fax een prominente rol blijkt te spelen.
Volgens Tonny van der Greef, business development manager bij Lotus, zijn er verkoopafdelingen actief die via een SMS-code een zoekopdracht geven in een database, en waarvan het resultaat automatisch in een faxbericht wordt verwerkt. Verder beperken de toepassingen zich vooralsnog tot kerntaken als mobiel raadplegen van agenda en e-mail.

WAP

Naast SMS richten de mobiele activiteiten van Lotus zich op communicatie door middel van het Wireless Application Protocol (WAP). De software-ontwikkelaar heeft zich daarom verbonden met verschillende telecomleveranciers. Met Nokia gaat Lotus de Nokia WAP-server integreren in Domino Everyplace. De inhoud van Domino databases kan zo worden omgezet in Wireless Markup Language (WML), de basis van WAP.
Ook met Ericsson heeft Lotus een WAP-samenwerkingsverband gesloten. In het kader van deze overeenkomst heeft Ericsson een licentie genomen op twee miljoen exemplaren van Lotus Organiser 5.0. Deze applicatie wordt gecombineerd met Epoc, het besturingssysteem van het Symbian consortium dat Ericsson in zijn mobiele apparaten gaat installeren. Overigens zijn niet IT-bedrijven, maar telecomfabrikanten de drijvende kracht achter Epoc. Daarnaast werkt Lotus samen met KPN in de WAP-dienst M-Info. Opmerkelijk is dat de samenwerking met Libertel op SMS-gebied zich niet uitstrekt tot de WAP-dienst Libertel Open, dat in de loop van dit jaar geïntroduceerd wordt als concurrent voor M-Info.
De richting die Lotus met zijn mobiele applicaties is ingeslagen, bevestigt de rol die telecompartijen spelen in IT. Naarmate draadloze datacommunicatie belangrijker wordt dan spraakdiensten, zoeken meer telecombedrijven toenadering tot software-ontwikkelaars. De huidige toepassingen met SMS en WAP zijn nog eenvoudig, maar zij vormen de opmaat tot de mobiele Internettoepassingen die de komende jaren via Gprs en Umts zullen verschijnen.
 
Microsoft en mobiele toegang
Ook Microsoft investeert in mobiele toegang tot bedrijfsgegevens. De belangrijkste technologie die Microsoft tegenover Lotus' mobiele inspanningen plaatst, is niet in eigen huis ontwikkeld, maar door acquisitie en een joint venture verkregen. Vorig jaar heeft Microsoft het Scandinavische Sendit gekocht. De producten van dit bedrijf zorgen voor een koppeling tussen Microsoft Exchange en de mobiele telefoon, via protocollen als SMS. Microsoft heeft met Qualcomm een joint venture opgezet, Wireless Knowledge, die ook zorgt voor koppeling tussen Exchange en mobiele protocollen. Daarnaast zijn er bedrijven als Fenestrae die voor het Exchange-platform software met vergelijkbare functionaliteit bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.