Managed hosting door True

QAD nu ook in beheer van toeleveringsketen

Objectgeoriënteerde versie maakt integratie eenvoudiger

Dit artikel delen:

Erp-leveranciers gooien zich massaal op supply chain management (scm), ofwel beheer van de toeleveringsketen. QAD, dat in de luwte van de grote erp-spelers opereert, komt nu met de scm-software On/Q dat de interne logistiek van fabrieken en distributiecentra optimaliseert. Voorheen kon QAD's MFG/PRO alleen individuele fabrieken optimaliseren en via interfaces aan elkaar knopen.

Wij hebben niet de kennis en vaardigheden in huis om alles te doen. Daarom zorgen we ervoor dat onze softwarecomponenten samen met bestaande systemen gebruikt kunnen worden." Peggy Biddison, vice president global marketing, realiseert zich dat QAD niet over de volle breedte van de erp-markt kan concurreren met bedrijven als Sap, Oracle en Baan. Het bedrijf richt zich dan ook alleen op de middenmarkt en alleen op productiebedrijven. Met een kleine tweehonderd miljoen dollar omzet per jaar behoort QAD tot de top tien van erp-leveranciers.

Centrale inkoop

Het nieuwe objectgeoriënteerde softwareproduct On/Q bevat logistieke en planningsfunctionaliteit. "Door de inkoopfunctionaliteit op een centrale manier te regelen kunnen onderlinge goederenstromen geoptimaliseerd verlopen", legt Biddison uit. Naast applicatiefunctionaliteit bevat On/Q ook een berichtenlaag, vergelijkbaar met zogenoemde Object Request Brokers. Deze laag maakt het mogelijk om op bedrijfsniveau pakketsoftware van andere leveranciers te integreren. On/Q knoopt de verschillende erp-toepassingen van de verschillende productiebedrijven en distributiecentra aan elkaar.
Ten slotte bevat On/Q een hulpmiddel waarmee de software van de verschillende bedrijfsonderdelen op centraal niveau geconfigureerd kan worden. Biddison: "MFG/PRO is in die visie één component uit de totale IT-architectuur." Versie 8.7 van MFG/PRO zal gebaseerd zijn op componenten. Door de objectgeoriënteerde eigenschappen zal dan de lokale applicatie op centraal niveau geconfigureerd worden.

Karakter

Een derde van de huidige klanten is voorlopig de doelmarkt voor het nieuwe product. Het bedrijf verwacht, gezien het karakter van het product, On/Q af te zetten bij klanten met meerdere productie- en distributielocaties. Daarnaast zullen klanten die positieve ervaringen met erp-software hebben en niet afkerig staan ten opzichte van verandering tot de vroege toepassers behoren. De bèta-versie van On/Q is, net als de planningsfunctionaliteit, reeds beschikbaar. De functionaliteit voor 'uitgaande logistiek' komt in de loop van dit jaar beschikbaar. Die voor 'ingaande logistiek' medio volgend jaar.
QAD heeft nog een aantal strategische beslissingen en acties in het verschiet liggen, laat Biddison doorschemeren. Zij sluit een acquisitie niet uit, omdat niet alle logistieke functionaliteit voorhanden is. De onderneming is echter ook om andere redenen op acquisitiepad. Om zijn groei verder te stimuleren wil het een aantal van zijn verkoopkanalen kopen. Vooral in Europa werkt men veel met wederverkopers. In Nederland verzorgt Largotim uit Nieuwegein de distributie.

Dubbele strategie

Door deze dubbele strategie wil QAD sneller groeien dan het in het verleden heeft gedaan. In de markt hanteert QAD een soort guerrilla-tactiek. Het probeert een aantal productiefaciliteiten van een organisatie binnen te komen om vervolgens het hoofdkantoor en dus de hele onderneming voor zich te winnen. QAD zegt overigens geen enkele invloed te ondervinden van de economische crisis in Azië. "Azië is nog steeds een hele sterke markt voor ons. Wij krabben ons achter onze oren als we Oracle horen spreken over de Aziatische oorzaak van hun slechte eerste kwartaal." Biddison verklaart het blijvende succes door snelle en relatief goedkope implementatie van MFG/PRO.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.