Synquest naar Nederland

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse bedrijf Synquest, voorheen bekend onder de naam Fact, komt op de Nederlandse markt. De software van Fact was bestemd voor productie-automatisering en planning-optimalisatie.

Door verschillende acquisities is de functionaliteit fors uitgebreid en gaat het bedrijf nu door het leven onder de naam Synquest. Synquest is in Nederland bezig met de eerste vier implementatietrajecten. Vice President European Operations Rob van Agteren verwacht binnen een jaar tussen de tien en de vijftien implementaties te hebben gerealiseerd. Daarbij richten ze zich op de middelgrote en grote bedrijven. Ford, Alcatel en het Britse General Electric Company zijn in Europa al met Synquest in zee gegaan. Trots vertelt Van Agteren dat Synquest bij Philips de voorkeur geniet als leverancier. Wanneer deze voorkeurspositie tot orders leidt is echter nog niet bekend.
Als concurrent ziet Van Agteren i2, Numetrix en Manugistics. Industri-Matematik niet, "dat is een zusterbedrijf. Wij hebben in Warburg Pincus dezelfde investeerder gevonden." Distributie van de software vindt plaats door directe verkoop of via partners als Origin. Synquest wordt als individueel pakket geleverd of als complementair product met erp-pakketten. Integratie met JD Edwards en QAD vindt plaats via API's (Application Program Interface). "Wij gaan echter over op object-oriëntatie en de Corba-standaard (Common Object Request Broker Architecture). Hierdoor kan onze software gebruikt worden met alle erp-leveranciers die ook voldoen aan Corba", aldus Van Agteren.

Genetische algoritmen

De mogelijkheden van de Synquest-software liggen vooral op het gebied van productie-automatisering, supply chain-ontwerp en transportplanning. Deze optimalisatie-software werkt op basis van genetische algoritmen, die een keuze maken uit verschillende scenario's via een proces dat veel weg heeft van natuurlijke selectie. "De programmatuur van onze concurrenten stelt een planning op die gebaseerd is op de grenzen van het productie-apparaat (constraint based planning), met een haalbaar plan als resultaat. Onze software genereert niet alleen een haalbaar, maar ook een optimaal plan", zegt Van Agteren. Criteria voor optimalisatie zijn bijvoorbeeld kosten en doorlooptijd.
Het productieproces kan continu in de gaten worden gehouden aan de hand van elf parameters, zoals omzet, machinebezetting en voorraadpositie. Wijken de metingen af van de planning dan kunnen analyses ingezet worden om de oorzaken te achterhalen. Ook is het mogelijk om bij orderacceptatie eerst te kijken wat de effecten van een order zijn op de elf parameters.
"Onze software levert binnen het kader van erp-pakketten toegevoegde waarde op", meent Van Agteren. Voor volgend jaar mikt Synquest op een omzetgroei van 60 à 70 procent. De gemiddelde implementatie van de volledige functionaliteit kost een half miljoen dollar en neemt ongeveer twintig weken in beslag. Verder heeft het bedrijf plannen om in 1998 een beursnotering op Nasdaq te verwezenlijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.