Baan waarborgt continuïteit Coda

Klanten merken in operationele sfeer niets van overname

Dit artikel delen:

"Ik kreeg veel felicitaties van klanten toen Baan op 24 februari zijn overnamebod bekendmaakte", blikt Frank Fidder, directeur Coda Nederland, terug op de onlangs definitief afgeronde overname. De leverancier van financiële software had de laatste drie tot vier jaar moeite om zijn kosten voor onderzoek en ontwikkeling te dekken. Continuïteit was een zorgpunt voor een aantal klanten. "Die is nu gegarandeerd", aldus een zelfverzekerde Fidder.

Baan haalt met de acquisitie van Coda niet alleen een product, maar vooral ook financiële expertise in huis. "Wij zijn eerder financieel specialist dan automatiseerder", meent Fidder. De veluwse erp-leverancier kan Coda goed gebruiken om zijn financiële aanbod van producten en diensten te versterken. Een gebied waar concurrenten als SAP, Oracle, maar ook Peoplesoft sterk zijn.

Betere keus

!Baans eigen financieel software is redelijk voor integraal gebruik in het erp-pakket. Als stand alone-applicatie voldoet het echter niet. "Het product van Baan is alleen geschikt voor boekhouding op divisieniveau, niet voor ondernemingsbrede financiële systemen, met complexe structuren en bestaande uit meerdere divisies. Als consolidatie en managementinformatie van belang zijn, dan is Coda een betere keuze, eventueel in combinatie met Hyperion", meent Fidder.

Productintegratie

Als de technische productintegratie van Baan en Coda een feit is, wat volgens de Nederlands directeur nog anderhalf tot twee jaar kan duren, bestaat er nog maar één geïntegreerd productaanbod op het gebied van financiële systemen. De productnaam 'Coda Financials' blijft vooralsnog gehandhaafd. De organisatie zal wel wijzigen. Coda behoort nu tot de divisie 'Corporate Office Solutions' van het beursgenoteerde Baan Company. Maar Coda-consultants blijven Coda-consultants. "Voor onze honderdvijftig klanten verandert er in operationele zin niets." Dat is ook op technisch gebied het geval: alle platformen waarop Coda-software draait, waaronder Digitals VAX, blijven in de toekomst ondersteund. Fidder is blij met de instandhouding van de eigen identiteit: "Coda heeft in de financiële wereld een redelijke naamsbekendheid en een kwalitatief goed imago. Die goede naam willen we behouden." Coda maakt nu deel uit van Baans matrixorganisatie, waardoor medewerkers aan zowel Baan- als Coda-managers gaan rapporteren.

In elkaar schuiven

De integratie van beide organisaties is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. "Er vindt onderzoek plaats of we indirecte afdelingen zoals de personeelsadministratie in elkaar gaan schuiven. Ondertussen heeft ons personeel meer carrièremogelijkheden en hebben wij toegang tot markten waar we twee weken geleden nog geen kans hadden." Naast individuele financiële applicaties kan Coda nu samen met complete erp-oplossingen verkocht worden. Daarnaast is het bedrijf bezig om in navolging van Baan voet te zetten op de lucratieve middenmarkt. Hiervoor worden systemen ontwikkeld met voorgeïnstalleerde en geconfigureerde software. "Voor verticale markten zijn configuraties veelal van gelijke strekking. Voor de detailhandel bijvoorbeeld richten we een NT-server in met een SQL-server database. De parameterisering voor filiaaladministraties van de software is voor alle detailhandelsbedrijven nagenoeg hetzelfde", aldus Fidder.
Volgens Fidder vindt er een functieverschuiving plaats binnen de markt voor financiële pakketten. Het registreren van gegevens wordt steeds meer geautomatiseerd en verliest aan belang. Analysesoftware neemt aan belang toe. "Boekhouding is geen sluitpost meer op het automatiseringsbudget. Anticipatie en pro-actief handelen op basis van analyse van gegevens wordt steeds belangrijker. Het gemak waarmee informatie uit het systeem kan worden gedestilleerd is daarbij de onderscheidende factor. Er is geen sprake meer van financial accounting, maar van management accounting."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.