Matrix One zet voet op Europese bodem

Investeerder Gilde sluit acquisitie niet uit

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Matrix One uit de Verenigde Staten brengt een grondig vernieuwde versie van zijn software op de markt. Daarnaast heeft het vorige week een kantoor in Nederland geopend. Gilde Investment heeft 2,7 miljoen dollar in het bedrijf gestoken om zijn Europese expansie mede te financieren.

Wij zijn actief op het gebied van Product Development Management. Dat gaat een stap verder dan het op hulpmiddelen gebaseerde Product Data Management", aldus topman Mark O'Connell vorige week tijdens de perspresentatie. In totaal heeft Matrix One, naast de financiële injectie van Gilde, 11 miljoen dollar aan risicokapitaal in de wacht gesleept. Volgens Gilde maakt software als die van Matrix One, gebruikmakend van alle informatie binnen bedrijven, erp-systemen pas echt rendabel. De participatiemaatschappij sluit een acquisitie op termijn dan ook niet uit.

Bruggenhoofd

In de loop van de zomer moet het Nederlandse kantoor in Utrecht volledig operationeel zijn. Naast kantoren in een aantal andere Europese landen, verwacht O'Connell dat Nederland gaat fungeren als een soort bruggenhoofd voor de Europese markt.
Matrix One levert software aan grote industriële bedrijven als KLM, Philips en Boeing. Het softwarebedrijf richt zich naast de bovenkant van de markt ook op de middelgrote bedrijven. In Nederland werkt Matrix One samen met Cap Gemini, die als implementatiepartner optreedt. Het nieuwe objectgeoriënteerde softwarepakket dat de onderneming vorige week lanceerde, Matrix Global Advantage, koppelt alle digitale gegevens omtrent productontwikkeling die in een bedrijf aanwezig zijn. O'Connell omschrijft het product als technologisch superieur. Het uiteindelijke doel van de software is het verkorten van de tijd die nodig is voor productontwikkeling. Matrix One claimt als enige een complete oplossing te bieden voor de ondersteuning van ingenieurs tijdens productontwikkeling. Zo is de applicatie uitgevoerd met een grafische zoekmachine voor objecten. "Onderzoek wijst uit dat ingenieurs zo'n 25 tot 40 procent van hun tijd bezig zijn met het zoeken naar informatie. Die tijd kan verminderd worden", aldus O'Connell. Een aantal losse applicaties maken verder deel uit van het pakket, bijvoorbeeld gericht op configuratie management en op het samenstellen van prototypes.

Netwerkbelasting

De software werkt met gedistribueerde databases. Door middel van replicatie en een techniek die Matrix One als Turbo Cache betiteld neemt de netwerkbelasting met 90 procent af. Via een index 'kijkt' het pakket of het door de gebruiker gevraagde stukje informatie in het cache-geheugen aanwezig is, of dat het opgehaald moet worden uit de centrale database. De Matrix Global Advantage-applicatie werkt met een Java-interface en kan dus zowel via bureaumachines als via browsers benaderd worden.

Beursgang

Matrix One, dat vorig jaar een omzet van ergens in de twintig miljoen dollar behaalde, is een ambitieuze organisatie. O'Connel overweegt zelfs een beursgang over één of twee jaar. Ook aandeelhouder Gilde sluit dat niet uit. "Klassieke erp-implementaties zijn vaak niet rendabel, ook al beweert de verantwoordelijk IT-manager, alleen al om zijn eigen baan niet te verliezen, anders. We hebben in de afgelopen periode door erp-leveranciers een golf van acquisities gezien op het gebied van de zogenaamde front office, waaronder sales force automation en customer interaction services", aldus Erik Aeyelts Averink van het IT-fonds van Gilde. De volgend acquisitiegolf zou volgens hem weleens uit bedrijven kunnen bestaan op het gebied van software die meer waarde halen uit de in het bedrijf aanwezige informatie. "Matrix One is daarvan, naast analysesoftware, een voorbeeld", aldus Averink, die daarmee grote spelers als Baan en SAP bijna publiekelijk uitnodigt om een kijkje te komen nemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.