Wat te bakken van een berg mail?

Markt mail-archieveringssysteem is nog volop in beweging

Dit artikel delen:

Van mailverkeer kan een beheerder 's nachts wakker schrikken - zo ongrijpbaar en toch zo belangrijk. Er is hulp. Zelfs Sun Microsystems kijkt met een schuin oog naar deze markt. Het verslag van een nieuwe veldslag om de gunsten van it-klanten.

  
Bouzy: "Maar de grote ondernemingen willen hun data niet kwijt en op eigen servers opslaan."
Dat mail belangrijk is, kunnen sommige mensen van bijvoorbeeld Microsoft en SCO beamen, en niet alleen zij. Overheidsorganen, ook in Nederland, en brancheafspraken als een Basel II-akkoord bepalen dat bedrijfsgegevens een aantal jaren moeten worden bewaard en benaderbaar moeten blijven gedurende diezelfde periode. Dan hebben we het niet meer alleen over data opgenomen in boekhoudsystemen; mailberichten bevatten ook gewichtige informatie. In rechtszaken, bijvoorbeeld over contractbreuk, kunnen elektronische berichten aangaande de overeenkomst bewijslast vormen.
Het belang zal iedereen onderkennen. Toch hebben veel organisaties het beheer van dit berichtenverkeer niet goed in de vingers. Het is dan ook een lastig probleem. Dat begint al met de locaties van elektronische berichten. Die kunnen zich tegenwoordig zelfs op mobiele telefoontjes bevinden. Ga er maar aan staan om dat gestructureerd te archiveren. Daar komt bij dat 20 procent van alle mail bijlagen bevat die bij elkaar ook nog eens 85 procent van de opslagcapaciteit bezetten (volgens onderzoek van de Radicati Group). Nog meer opslagservers neerzetten vergroot alleen het beheerprobleem. Daar komt bij dat veel mails dezelfde bijlagen bevatten. Het is zonde om al die duplicaten op te slaan. Een backup-faciliteit van mailservers volstaat niet, omdat je dan al die boodschappen op notebooks en pda's misloopt. Redenen te over om af en toe 's nachts badend in het zweet wakker te worden.

Consolidatie

De markt voor mailopslag groeit dus. De Radicati Group heeft in het rapport E-mail Archiving Market, 2004-2008 becijferd dat de omzetten van leveranciers van mail-archiveringsoplossingen stijgt van 177 miljoen dollar in 2004 naar 2,5 miljard in 2008. De analisten voorspellen een hevige periode van consolidatie de komende jaren. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat Sun, dat zelf een oplossing biedt als Infinite Mailbox, maar voor het grotere werk samenwerkt met Iron Mountain, deze berg gaat bedwingen. In elk geval heeft Connected november vorig jaar het Britse Archieve-IT overgenomen.
Het is een turbulente markt met meer beloften dan producten, signaleert Gartner Group in een recente studie. In het magisch kwadrant dat hiervan de resultante was, voert KVS de boventoon. Het is de enige 'leider'. EMC, dankzij de overname van Legato, zit op het snijvlak van 'uitdager' en 'leider'. In het vakje 'nichespelers' zit de meerderheid. Daar komen we namen tegen als Connected, Educom. Ixos, Tumbleweed. IMR, Entelagent en TJ Group.

Kruitdampen

KVS, in Nederland gevestigd in Loenen aan de Vecht, mag zich terecht trots op de borst kloppen als enige in het 'leader'-kwadrant te zitten. Maar daar valt, juist vanwege die turbulentie ('riemen vast'), wel iets op af te dingen. Het kwadrant stamt van november 2003. Nog voordat Connect Archieve-IT had ingelijfd; en Educom is opgeslokt door Zantaz, dat niet eens op de lijst voorkomt, maar waarvan Carolyn Dicenzo nu zegt dat de gecombineerde onderneming hoge ogen gooit. Dicenzo was de leidend analiste van het Gartner-onderzoek, een studie die aanraadt Tower Technology in de gaten te houden. Dat hoeft niet meer, want dit bedrijf is inmiddels opgekocht door Vignette. Ixos is ook niet meer: overgenomen door Open Text. En HP ten slotte is nu trots eigenaar van Persist Technologies.
In een markt die zo in beweging is, leunt een wijze informatiebeheerder nog eens rustig achterover om te zien wie er nog overeind staan als de kruitdampen zijn opgetrokken. Probleem is alleen dat hij geen tijd heeft om zich afzijdig te houden en te wachten tot de markt enigszins volwassen is geworden. "Hoewel organisaties voorzichtig moeten opereren op dit vlak aangezien de vereisten steeds veranderen en de oplossingen nog onvolwassen blijken, betekent de noodzaak om aan overheidsregels te voldoen dat zij wellicht nu moeten investeren in een e-mail-archiveringssysteem. Wachten tot industrie en technologie de pubertijd voorbij zijn, is wellicht geen optie", zegt Gartner hierover.

Centraal station

Voor Fred Bouzy, onder andere verantwoordelijk voor Connected-Nederland, is er geen twijfel mogelijk. Op het Centraal Station, waar mensen door elkaar wriemelen en huns weegs gaan als waren zij mail-berichten verklaart hij de gepatenteerde oplossing van zijn bedrijf: geef elk bericht een stempel; dan kun je ze volgen. Maar Connected gaat nog verder: de berichten worden gecomprimeerd en de software zorgt ervoor dat bijlagen die hetzelfde zijn toch maar een keer worden opgeslagen. Daarbij slaat de software alleen de veranderingen op, hetgeen de nodige bytes scheelt.
Bouzy legt uit dat elk apparaat (ook notebooks) binnen de organisatie een agent krijgt die ervoor zorgt dat van tijd tot tijd (zelf instelbaar) de nodige informatie verstuurt naar een centrale server om de veranderingen in mail-verkeer op te slaan. Eigenlijk opereert zijn bedrijf als een host voor opslag van elektronisch berichtenverkeer. "Dat is vooral interessant voor het midden- en kleinbedrijf", zegt Bouzy, "Maar de grote ondernemingen willen hun data niet kwijt en op eigen servers opslaan. Voor ons maakt dat niets uit."
Bouzy, met zijn kantoor in Parijs, zegt PWC en Ernst & Young in Nederland als klant te hebben. "Toen ik drie jaar geleden begon in Parijs was PWC mijn eerste klant. Zij hadden toen net ervaren dat een aantal werknemers afscheid had genomen met medeneming van hun laptop. Het verlies van die machines is niet erg, maar wel van de data die erop staan. Dergelijke bedrijven noem ik 'natuurlijke klanten'. Zij hebben de kennis om te begrijpen hoe belangrijk het is om een goede mail-archieffunctie te hebben."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.